自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我今日放工後去咗睇病 ,另外對腳又有啲痛 ,加上回家路程較遙遠 ,所以我選擇搭路鐵時先從尾二站坐到尾站, 再從尾站坐到總站,車程約大半小時。

上車後,我就坐下來閱讀電子新聞。 冇幾耐, 我隔離嘅隔離有個女仔讓座比個阿婆 ,因為個阿婆企喺佢嗰邊 , 我就冇留意到 。

過左幾個站, 我聽到一把少少低沉嘅男聲跟阿婆傾偈 ,我就舉頭望一望是否需要讓座 ,我見到那個男人約五十七、八歲,尚算年輕 ,心唸:如果我讓座畀佢, 佢可能會唔開心呢 !咁我又低下頭睇報紙 。

再過幾個站 ,那個男人叫個阿婆讓位畀佢 ,佢不斷大聲重複話企咗半個鐘 ,腰骨痛 ……話啲人都唔識讓座 。然後兩個一唱一和 ,又話啲人扮瞓覺 ,唔及 大陸啲人立刻讓座。 我那時才知那個男人很攰 , 或許不止五十多歲 ,本來都想讓座( 其實我尋日都曾經讓座 ,只係對方冇接受 ),但佢地恃老賣老 ,大聲一唱一和 , 精神轟炸 ,我真係好反感 。其實 嗰個阿叔如果主動開聲 ,應該好多人會讓座 ,包括我 。又嗰兩個人明知頭先係繁忙放工時間 ,你咁需要坐,係咪應該避開嗰段時間呢 。 仲鬧其他人扮瞓覺 , 大佬呀 !人哋返咗工成日 好多都係6、7點起身 ,成7 、8點返屋企 ,身心疲弊, 真係讓你係人情唔讓你係道理 。 你話人哋唔敬老,你又有冇體諒嚇下嗰啲人有幾辛苦呀 ?!我當年大肚嘅時候直頭企喺遠離有座位者, 唔想影響到其他人……

唔怪得之我朋友話搭鐵路時寧願唔坐,因為要不斷抬頭望下有冇需要坐嘅人, 仲辛苦過企喺度 …不過我將來仍然會讓座畀有需要的長者 ,除左恃老賣老果啲!

水晶宮

回覆樓主:

仲有唔知有冇人影相上網公審,我盡量都唔坐

珍珠宮

畀面勳章

我會照讓左先佢唔坐就唔理佢

我見D OL放工我都會讓

但會話你著高跟鞋一定好辛苦你坐啦

好多都行坐

而家D人比較多玻璃心好敏感

珍珠宮

回覆樓主:

聽歌幫到你

伯爵府

自己有需要就坐, 唔理得咁多, 人人放工都好攰, 都想坐下, 有咩咁出奇! 反而我覺得搭車一定要人讓位嘅心態好有問題, 如果佢一定要有位坐揀小巴/的士

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

平常好少坐,經常讓座
但如果比我遇到呢啲男子單打
我實鬥氣唔讓ga

一家之煮A    發表於 16-9-6 11:05
kybeee    發表於 16-9-6 10:51
wcpcelia    發表於 16-9-6 10:20
ching72    發表於 16-9-6 00:59
李豆豆    發表於 16-9-5 21:50

伯爵府

Miss.Hui 發表於 16-9-5 21:15
平常好少坐,經常讓座
但如果比我遇到呢啲男子單打
我實鬥氣唔讓ga

佢哋講完幾分鐘 ,就有個女仔受唔住讓畀佢坐 ,冇幾耐佢哋兩個再次大聲 一唱一和 ,持續咗 十幾 分鐘 ,我有度日如年嘅感覺……

公爵府

回覆樓主:

依家d人呢~好老馮

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我遇過d老人家,人地肯讓坐,佢仲要揀位坐。

子爵府

所以我幾累都唔坐,或者加個道具--口罩坐

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

真係有需要都唔理得人哋點講。
不過我同你朋友一樣,搭火車地鐵都真係唔敢坐,仲要企到遠離座位,我出街必定塞住耳仔聽歌,企定就低頭睇電話,唔望人嘅,好驚坐低咗之後一時唔留神無讓座,會俾人係咁鬧甚至擺上網公審

子爵府

開心吸收勳章

引用:自己有需要就坐, 唔理得咁多, 人人放工都好

原帖由 Ocean11 於 16-09-05 發表
自己有需要就坐, 唔理得咁多, 人人放工都好攰, 都想坐下, 有咩咁出奇! 反而我覺得搭車一定要人讓位嘅心態好 ...
好同意!自己有需要就不必讓, 理得人講乜諗乜!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我盡量都唔坐,費事都未坐暖就要企起身,如果唔讓。。。又生怕有厚多士照相post上网公審!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

hkaa 發表於 16-9-5 20:52
我今日放工後去咗睇病 ,另外對腳又有啲痛 ,加上回家路程較遙遠 ,所以我選擇搭路鐵時先從尾二站坐到尾站 ...

我試過幾次推BB車 我已經等第二架先上車 我排第一位 列車一到 門一開 我左邊和右邊人 瘋狂甘衝入去 有幾個人仲要好大力甘撞到我BB車 我留意啲人年齡 大多是50歳以上人撞我BB車 點解宜家香港人甘冇禮貌 人見開門 每個人衝入車箱搶位坐 最後我一個位也冇得坐 仲要比人企左個泊BB車邊位

珍珠宮

2023年兔年勳章

我之前做侍應,工作企成十一個鐘,有時返早班,收六,隻腳已經又攰又痛,一坐地鐵唔夠五、六分鐘(我車程三十五分鐘),十次有七次左右總係有老人家企我前面」搞到我唔敢坐,即讓位,你地知啦,唔讓有D唔知情拍片人士放上網公審、再唔係實比D要人老奉讓嘅老人家話(似佬賣佬),無耐我收工後,寧可行多十分鐘到巴士站坐上層(總站,必有位)返屋企,都唔再塔地鐵。

大宅

我今日放工後去咗睇病 ,另外對腳又有啲痛 ,加上回家路程較遙遠 ,所以我選擇搭路鐵時先從尾二站坐到尾站 ...

我愛上搭van仔 唔使煩

sonet    發表於 16-9-8 09:08

珍珠宮

回覆樓主:

我搭地鐵已經唔敢坐好耐

珍珠宮

畀面勳章

睬佢都有味....

侯爵府

所以有得選我令願搭巴士小巴,巴士仲要上上層,好怕呢啲人

首頁

尾頁

跳至