婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由未結婚到生左b都係同6299一齊住, 尤其生完b後,愈黎愈覺得夾唔到,佢地係老人家黎(70歲左右), 好鐘意儲雜物, 唔捨得掉野, 污糟到死, 雪櫃長期放到滿哂 直到發哂毛 我每次見到都掉!! 真係好抆。。。。。。
我媽次次黎度野開雪櫃都跌哂d野落黎,
我真係好懷疑99有鋪買野引。。。。。。
諗起雪櫃裡既食物就想嘔, 仲要整俾bb食
我本身係一個唔敢發聲既新抱黎, 次次都要同老公投訴下, 先係咁2同99講聲, 佢都有叫我自己出聲, 但因始終唔想攪到面阻阻, 成日死忍難忍係佢面前扮好人咁, 老公就做衰人, 其實我應該唔好客氣咁話99嗎?萬一關係差就由得佢?? 真係好鬼矛盾。。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Cissy1215 的帖子

咁你想點?? 佢都成70歲人啦, 咁你想佢改生活習慣去就你 你覺得有冇可能? 人地一向都係咁, 你諗下都知好難叫人為你改變(仲要係70老人家)。都係老問題, 你婚前都應該知『 相見好同住難 』呢個真理, 既然揀左要一齊住, 你除左要接受&

忍, 都係要
接受&忍, 直至分開住!!!

wcpcelia    發表於 16-9-8 17:23
美菲絲    發表於 16-9-6 20:17

大宅

回覆:Cissy1215 的帖子

我都同99同住, 佢都係咁架, 雪櫃一開就跌野

照買野飲, 叫老公放雪櫃, 話明我唔識用你個雪櫃

過期野唔食, 隔離菜唔食, 生果放多過3日唔食...有可能用過期醬汁煮d都唔食

無聲抗議

複式洋房

Cissy1215 發表於 16-9-6 17:33
由未結婚到生左b都係同6299一齊住, 尤其生完b後,愈黎愈覺得夾唔到,佢地係老人家黎(70歲左右), 好鐘意儲雜物 ...

分開住先可以過你想嘅生活同保住乖新抱形象
有bb衛生好重要 到時又忙湊b更加難忍

美菲絲    發表於 16-9-6 20:37

別墅

佢地幾廿歲都冇乜可能改變佢地嘅生活方式,最好搬走唔好同6299住或者搬番娘家住

子爵府

咁係你搬入去住入佢哋嘅家
你應該忍

如果係佢哋搬入你家
你先開口吧

美菲絲    發表於 16-9-6 20:37

複式洋房

Summer_tsui 發表於 16-9-6 18:04
我都同99同住, 佢都係咁架, 雪櫃一開就跌野

照買野飲, 叫老公放雪櫃, 話明我唔識用你個雪櫃

summer 你同我非常相似, 一直我都係用呢個方法去一齊生活, 唉, 睇黎都無乜計, 過期野, 發毛野, 葉製野等等 都唔掂唔食!!! 我唔緊要, 只係擔心bb中招...

男爵府

千祈唔好忍,即搬走,或買一個大單位一齊住,再買兩個巨型雪櫃分開用,如做唔到,只好繼續忍
我唔係mean,只係現實就係咁様,JM,加油呀!

子爵府

Cissy1215 發表於 16-9-6 18:22
summer 你同我非常相似, 一直我都係用呢個方法去一齊生活, 唉, 睇黎都無乜計, 過期野, 發毛野, 葉製野等等 ...

搬得走就搬~~~搬唔走咁你睇緊d個BB既野啦~~~千祈咪俾奶奶湊~~~你俾佢湊就講乜都冇用~~~

子爵府

虎到金來勳章

不如至少買個細雪柜只放bb食物, 至於而家個雪柜就由你6299想點就點, 最多自己唔食

男爵府

真正解決問題 : 1. 多買一個小雪柜 for bb 2. 定期幫佢將雪柜d醬料貼張大label 寫上到期日 3. 用清潔劑開水抹雪柜, 活動架拎出黎清洗 4. 放入檸檬或竹炭 5. 既然一齊住, 自已有乜諗法不妨講下, 總好過經老公講. 當然要好聲好氣啦!

子爵府

畀面勳章

你咪同佢講唔衛生, 同埋佢買野返黎放雪櫃係一件事, 雪櫃好唔乾淨甚至好嘔心係另一件事, 雪櫃大家都有份用, 你都可以做清理果個, 清哂D唔乾淨既野, 用清潔液加布清理乾淨, 佢再買野返黎, 只會係新既野, 唔會再污糟, 食既野就食, 唔食既野就同佢講你地兩公婆都唔食唔好再買, 我相信佢都唔會再買D你地唔食既野返黎掛..... 再買既, 咪再掉囉, 應該唔會唔衛生。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

複式洋房

由你老公出聲好D

男爵府

Tingche 發表於 16-9-7 12:17
你咪同佢講唔衛生, 同埋佢買野返黎放雪櫃係一件事, 雪櫃好唔乾淨甚至好嘔心係另一件事, 雪櫃大家都有份用, ...
咁樣掉晒人地買D野好咩?
同埋樓主話懷疑老人家有舖買野癮,如果你一路掉,佢一路買,都唔係辦法……

子爵府

畀面勳章

回覆 vondelle 的帖子

我意思係叫樓主, 清潔個雪櫃, 掉哂D佢話唔衛生既野, 佢話個雪櫃好污糟, 同有野發毛, 我意思係佢掉左呢D發毛既野 同清潔下
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

Cissy1215 發表於 16-9-6 17:33
由未結婚到生左b都係同6299一齊住, 尤其生完b後,愈黎愈覺得夾唔到,佢地係老人家黎(70歲左右), 好鐘意儲雜物 ...
我之前試過,有人成日買埋D野又食唔晒,擺到D蔬果爛晒,我每次開雪櫃見到,就會大大聲,好似關心佢、提醒佢咁話,乜野野擺到咁呀,仲要show埋俾佢睇,久而久之佢就有改善了,不過佢都係40幾,同你老人家70幾有距離,你參考下

其實佢仲有D野放雪櫃,唔會變壞但一擺就三五年無掂過,又有D野用剩少少,個盒就大大,一擺又唔知到幾時,我都好無奈

侯爵府

Jin2012 發表於 16-9-6 18:01
回覆 Cissy1215 的帖子

咁你想點?? 佢都成70歲人啦, 咁你想佢改生活習慣去就你 你覺得有冇可能? ...

買多一個雪櫃放你房

複式洋房

回覆 傻蛋蛋 的帖子

同意

翡翠宮

同住嘅話,你開口的確唔好咼,咩都係由C6出聲

子爵府

我99 屋企雪櫃又係塞爆晒, 仲要一打開就有臭味, 好嚴重, 次次我上去坐, 我都唔飲佢D 野....坐下好了....

首頁

尾頁

跳至