親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次自由行,BK各位姐妹提供了很多有用資訊及建議,現分享下我們的行程及經驗︰

2016.8.25-29 新加坡+LEGOLAND 5天自由行

兩大兩小 (3.5yrs & 9yrs) 全部費用HK$14,XXX (包手信︰林志源肉干及班蘭蛋糕等,冇食海鮮,細仔蝦蟹敏感)

機票︰ 共HK$5,500 (包行李、包餐 及保險)
去程︰新航SQ
香港 HKG 9:05 AM --- 新加坡 SIN 12:55 PM
回程︰新加坡 SIN 3:05 PM ---- 香港 HKG 6:50 PM

酒店︰

Orchid Hotel Singapore (新加坡胡姬酒店) 2 晚 共 HK$2,011 (包2早)
Hotel Jen Puteri Harbour公主港今旅酒店 2 晚 共 HK$1,300

行程︰
Day 1 (25/8/2016):
香港機場 – 樟宜機場(T1)--在機場買電話咭(S$15)-- 搭MRT 到 (EW15 Tanjong Pager) Orchid Hotel (近牛車水) check in (買單程票,每人S$2.50)

入住酒店後,由酒店行去Maxwell foodcourt (行5-6分鐘),食左天天海南雞飯 (因下午3點幾,人唔多,排隊5分鐘)

吃完之後,行到後面的佛牙寺(內有冷氣),之後行去 美秀買門票 (People's Park Centre,在唐城坊對面馬路,店內沒客|好快買左)。
買完門票,跟住Google map 一路玩一路行去魚尾獅公園(因小朋友中途休息,行左大約半個鐘先到),途經 EW14 Raffles Place (放工時間,好似中環),影相,坐在海旁休息等晚上8點金沙酒店night show夜景燈光秀 (20:00、21:30各一場(週五、週六加場23:00) )

睇完show,行去老巴剎美食廣場 (如食沙嗲,檔位在廣場外,不過場內有人攞住餐牌,你可以ORDER)。之後,行路返酒店(10-15分鐘,雖然累,但行去MRT和酒店路程差冇幾)。

Day 2 (26/8/2016):

酒店早餐 - --牛車水買手信(猪肉干)---搭MRT到 Bayfront (DE16,在BUGIS站轉車)--金沙商場—金沙FOODCOURT LUNCH-- Garden by the Bay(Bayfront B出口有條有冷氣隧道行過去,搭LIFT上去便是)---參觀2個館(值得睇) ---行完展館去children by the garden 玩水,沿展館地下向右边-直行2/3分鐘便見到,記得帶泳衣拖鞋!(小朋友好中意,有更衣室及locker) --Satay by the bay 晚飯+ 晚上7:45睇燈光SHOW (好靚)---行返Bayfront站搭MRT返酒店

Day 3

Day 3 (27/8/2016):

酒店早餐--- (因小朋友想食雪糕三文治,又行去MAXWELL FOODCOURT,買唔到,又行去廈門街FOODCOURT,但可能早,買唔到﹗小朋友好失望)---11:00 checked out--- Zoo (大約半小時,的士 S$20,ZOO 有LOCKER S$3及寄存行李S$3元/件)--因近中午及熱,好多動物都瞓覺---坐園內遊覽車睇動物,到第3站午餐---行去第2站CHILREN PLAYGROUND 玩水(小朋友勁開心,玩左好耐,比睇動物仲開心)----3:35搭遊覽車返第1站--行返出口取行李---包車在出口等--- 4:00PM (包車去新山Hotel JEN,因星期六下午很多新加坡人去馬來西亞及馬來人放工返家,超塞車。司機話如3:30出發便可避開塞車)—6:30 pm Hotel JEN Check in – 晚餐 (酒店樓下SUSHI KING,抵食)

Day 4 (28/8/2016):

早餐(8:00)---- 9:00 酒店出發LEGOLAND(shuttle bus,記得提前BOOK 定來回程,我BOOK左去程,冇BOOK回程,之後只有5:30的SHUTTLE 提供,少左時間玩)---Water Park(因怕天氣唔好會關閉,玩水先。好多設施都有高度限制,細B唔玩得,我細仔好唔開心)---午餐(樂園對面小廣場,唔貴)---下午 THEME Park (本來入園後行左手邊,好多設施都有高度限制,110CM才可玩。而且發現唔夠時間玩,決定行返右手邊,有多些設施啱細D的小朋友)----5:30(酒店派左架9人車接我們4 人回酒店) ---返酒店沖完涼後晚餐 (小朋友要求ENCORE SUSHI KING)

Day 5 (29/8/2016):

早餐(酒店,好多嘢食,值得試) ----- 10:30 check out --包車去樟宜機場T3(有塞車,12:00到逹)--- 小朋友在T3有個滑梯玩,大人有OSIM腳部按鈕機(免費)---買班蘭蛋糕(T3要在過關前買,否則就要搭返機場穿梭TRAIN 去T1買)---3:05起飛返香港

今次可惜有吃到雪糕三文治及松發肉骨茶 (因就唔到时間)。

大宅

請問你在機場有買電話卡嗎? 另外你到legoland那邊玩2日1夜有兌換馬幣嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Karena12 發表於 16-9-6 17:37
第一次自由行,BK各位姐妹提供了很多有用資訊及建議,現分享下我們的行程及經驗︰

2016.8.25-29 新加坡+LE ...
牛車水MRT出寶塔街出口, 行到尾就有檔雪榚三文治, 我8月去完, 有2日經牛車水都食到, 不過就唔知佢開幾點.

大宅

akiki_bobo 發表於 16-9-7 15:20
請問你在機場有買電話卡嗎? 另外你到legoland那邊玩2日1夜有兌換馬幣嗎?
有買電話咭(S$15)。馬幣都有在香港換左,主要是用來吃嘢及門票UPGRADE ONE DAY COMB.(因美秀當時只有Theme Park/WATER PARK 單買)

大宅

goo_littlebb 發表於 16-9-7 15:41
牛車水MRT出寶塔街出口, 行到尾就有檔雪榚三文治, 我8月去完, 有2日經牛車水都食到, 不過就唔知佢開幾點. ...
問過當地人,雪糕檔係流動式車仔檔,通常擺係街角。這次沒遇到,可惜﹗

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Karena12 發表於 16-9-8 11:59
問過當地人,雪糕檔係流動式車仔檔,通常擺係街角。這次沒遇到,可惜﹗
...

仲有大把機會既, 我上次去都遇唔到, 今次行程就見到3次了. 

不過話埋你知, 遊客區既雪榚檔, 同住宅區既雪榚檔, 佢地既厚薄切程度原來都有分別.

我去牛車水果檔(左邊), 佢係每件雪榚大約2-3cm厚, 佢有得揀夾威化或者方包。但有一日我去Jurong East去Science Centre, 就在MRT站前有一檔, 都係$1.2但佢件雪榚有成4cm咁厚(右邊)架,不過就只可以夾威化

ttjl7    發表於 16-9-30 14:03

大宅

請問你的機票幾時買?邊到買? 甘平

大宅

tunewong 發表於 16-9-8 15:01
請問你的機票幾時買?邊到買? 甘平
我係2月份新航做Promotion時已買定,好抵,時間總任擇。

大宅

Karena12 發表於 16-9-9 12:14
我係2月份新航做Promotion時已買定,好抵,時間總任擇。

Hi, 我也計劃去新加城+Legoland, 請問一日玩機動+water park 是否夠時間玩大部份遊戲呢?多人排隊嗎?機動那邊遊戲12歲啱玩嗎?在新加坡買的電話咭在新山用到嗎?legoland 的門票在網上買是否不夠在牛車水買的平?因我打算落機直接去新山酒店,沒時間去唐城買票,打算在官網上訂或在香港買定,另我也想訂hotel jen 這間酒店好嗎,雙人房的單人床有幾呎呀,因我2大人+1大童,夠瞓嗎?太多問題,謝謝分享!

大宅

phoebekk 發表於 16-9-19 15:20
Hi, 我也計劃去新加城+Legoland, 請問一日玩機動+water park 是否夠時間玩大部份遊戲呢?多人排隊嗎?機動 ...
請問一日玩機動+water park 是否夠時間玩大部份遊戲呢?

------>想玩晒大部分遊戲唔係好夠,如時間允許,最好安排2日。第二天下午才過新加坡。

多人排隊嗎?機動那邊遊戲12歲啱玩嗎?

------->我8月底去,人唔多,好快有得玩。12歲,應該大部分都玩得啦。

在新加坡買的電話咭在新山用到嗎?

---> 用到。買時可同SALES再確定下。

legoland 的門票在網上買是否不夠在牛車水買的平?

------>如就唔到去牛車水買門票,唯有網上買(官網如冇特價應該會貴D)

hotel jen 這間酒店好嗎,雙人房的單人床有幾呎呀,因我2大人+1大童,夠瞓嗎?

------>我唔知床的尺寸,但我訂兩張床的房,之後將兩張床拼埋變大牀。我2大2細都瞓到。

希望幫到你﹗

大宅

goo_littlebb 發表於 16-9-8 12:42
仲有大把機會既, 我上次去都遇唔到, 今次行程就見到3次了.

不過話埋你知, 遊客區既雪榚檔, 同 ...
正呀

大宅

Karena12 發表於 16-9-19 16:22
請問一日玩機動+water park 是否夠時間玩大部份遊戲呢?

------>想玩晒大部分遊戲唔係好夠,如時間允許, ...

吾該你詳盡分享呀!Hotel Jen 附近多吾多餐廳和shopping mall 行架?

大宅

phoebekk 發表於 16-9-19 17:09
吾該你詳盡分享呀!Hotel Jen 附近多吾多餐廳和shopping mall 行架?

如玩兩日買兩日票平定各自買一日機動一日水平呢?

大宅

phoebekk 發表於 16-9-19 17:09
酒店樓下就有D餐廳,海旁一列有很多家類似酒吧的餐廳。因我兩仔都想食日式,所以2個晚餐都係食酒店樓下那家SUSHI KING,唔貴。

我唔覺得附近有SHOPPING MALL

大宅

phoebekk 發表於 16-9-19 17:11
如玩兩日買兩日票平定各自買一日機動一日水平呢?
應該2 days combo 會平D,但我唔肯定,因我一早定左只玩一天,冇特別留意2天的票價。

子爵府

goo_littlebb 發表於 16-9-8 12:42

不過話埋你知, 遊客區既雪榚檔, 同 ...
喺Bugis福祿壽商場出面都有一檔SGD1,應該算厚切

ttjl7    發表於 16-9-30 14:04

翡翠宮

LCHF 發表於 16-9-20 14:39
喺Bugis福祿壽商場出面都有一檔SGD1,應該算厚切
SGD1, 你仲平2毫呀!!

子爵府

今年7月嘅價錢

bosch    發表於 16-9-28 06:29

大宅

LCHF 發表於 16-9-20 21:10
今年7月嘅價錢
好抵呀﹗

複式洋房

請問是否包車由星酒店到LEGOLAND, 可否SHARE包車資料?

首頁

尾頁

跳至