自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

引用:我個係11月龍女。跟蛇年條隊

原帖由 fuhk 於 16-09-08 發表
我個係11月龍女。跟蛇年條隊
咁所以蛇年都唔一定好少人

男爵府

苦主2號

珍珠宮

李豆豆 發表於 16-9-8 09:56
咁你放心,一定唔會冇書讀,最多只係寶校同山卡啦

思想係有力量嘅,我們要正面啲

btw, 我明,係想解釋比果位JM 知咋…… 而家點會仲 45人一班
緊係把殺校邊緣的細校、舊校、寶校、山卡拉校揼大個學額啦……… 難道會把協和小學,油天小變45人一班咩
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

複式洋房

李豆豆 發表於 16-9-8 09:54
我細個都係45人一班,我試過考45

欣賞你考45都笑得出,樂觀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

baby_happy 發表於 16-9-8 00:24
如果有哥哥姐姐讀熙緊,係咪好穩陣啊?
聽聞唔一定, 如果自行位爆左, 還係要抽獎

男爵府

kittypsh 發表於 16-9-8 09:01
之後馬b都算大災難
馬B? 點解呢?

珍珠宮

小乖2號 發表於 16-9-8 10:09
欣賞你考45都笑得出,樂觀

通常個當時人都會笑得出 笑唔出果位係媽媽
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

如果係龍年細b一定去蛇年,我果個兔年細b無得走,兩年都高峰

珍珠宮

回覆 fuhk 的帖子

佢應該係13年1月出世,未過立春仲係龍年,但13年出世都係跟蛇B一齊讀書

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

pomanlife 發表於 16-9-8 10:13
聽聞唔一定, 如果自行位爆左, 還係要抽獎

No,有兄姐讀緊必入,爆位既話會cut大抽獎位

pomanlife    發表於 16-9-8 10:50

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

aaaiqc 發表於 16-9-8 10:49
明白, 唔該

子爵府

回覆 淘寶 的帖子

完全認同!好可惜政府冇人聽我地真正香港市民意見!

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

我諗龍年仲多

珍珠宮

畀面勳章

se6b03 發表於 16-9-8 09:35
加派加收係最容易做到既方法,課室硬件基本上有齊晒,只需要加檯凳,老師都唔洗點加,熱門學校如果可以收4 ...
咁講加到 60 人ㄧ班都冇問題。讀書吾係求其有個學位就叫讀書

大宅

我仔兔尾龍頭, 龍出世率勁.... 都一定跟家姐嗰間, 唔使諗!

大宅

Brainwave 發表於 16-9-8 09:58
咁所以蛇年都唔一定好少人

蛇都唔一定好, 如果d人有家姐阿哥虎兔龍,學校咁多必收生,都幾大鑊架, 蛇都唔係好好炸

男爵府

aaaiqc 發表於 16-9-8 10:49

必收生都要有上限。

如果當年真係太多必收生,佔用晒所有大抽獎位點又點 ?

珍珠宮

回覆 kittypsh 的帖子

點解馬年會係大災難﹖
馬年出生率唔高
http://www.healthyhk.gov.hk/phisweb/zh/healthy_facts/health_indicators/birth_rate/showlarge1.html

男爵府

回覆樓主:

等你地慘。 我睇番我仔2001年係4萬8, 11年講緊9萬5, 咪多左成倍。

仔小學通常35人一班, 一般小學係4班。 而家係多一倍,我細個都係講緊一級6班咋喎,就算45人一班都吸納唔哂。
呢舖真係要攪番個苦主大聯盟, 等大家正視下呢個問題,,上一 兩年重話削校縮班,我驚老師都唔夠呀!

大宅

2011 兔年95500人
2012 龍年 91600人
2013 蛇年57100人

from 政府統計處網頁

首頁
45678...10

尾頁

跳至