自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

emt1314 發表於 16-12-3 18:46
NZ好D,澳洲成日都排華!

澳洲種族歧視都幾嚴重

侯爵府

Dwmn 發表於 16-9-8 01:23
雖然我住melbourne 多年但我唔同意
夏天又熱又曬又乾到甩皮, 冬天大風之餘又陰晴不定成日落大 ...

笑咗!形容得太好

水晶宮

cffw 發表於 16-12-4 01:06
我朋友NZ出世,之後去咗OZ讀書工作,當時佢話OZ真係正,終於可以離開NZ!
到佢嚟咗香港,完全唔想走,話香 ...

我返左香港8年…2018決定返去住。

禁止訪問

水晶宮

cffw 發表於 16-12-4 01:20
Oz? NZ?

oz

珍珠宮

cffw 發表於 16-12-4 01:06
我朋友NZ出世,之後去咗OZ讀書工作,當時佢話OZ真係正,終於可以離開NZ!
到佢嚟咗香港,完全唔想走,話香 ...

我朋友都係。 細個跟屋企移民去NZ. 一落機就喊啦,見唔到人,周地係羊喎! 跟住年年暑假一定番香港做暑期工,話香港多嘢玩/食。

到畢業後,即刻番香港搵工同留低,仲結埋婚唔番NZ, 只係間中番去探長老。

大宅

NZ

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

Dwmn 發表於 16-9-8 01:23
雖然我住melbourne 多年但我唔同意
夏天又熱又曬又乾到甩皮, 冬天大風之餘又陰晴不定成日落大 ...

Yeah!! give me five!!totally ageee. Mel個冬天真係難挨!又長,每年起碼凍七個月。

男爵府

emt1314 發表於 16-12-3 20:59
乜原來你唔知架架?
http://www.chinatimes.com/realtimenews/20150530001068-260408

網上嘅嘢唔好盡信。我住左咁多年真係唔覺得囉。

公爵府

回覆:移民紐西蘭好定澳洲好

你想小朋友開心學習就唔去去d大城市.
悉尼d 中國越南學生補習補到癲.
d 樓價又癲, 我見我女學校的老師好多都搬晒去山區個邊.日日個零鐘車返工放工.塞車就仲痛苦.
市區的樓又越黎越細.
但我有朋友係nz 過黎.我問佢地會唔會返去佢地話,nz 好悶.除非非常熱愛大自然.咪時鐘意行街的, 個度冇地方行.

公爵府

引用:Quote:Maxki 發表於 16-12-3 19:57 最怕人

原帖由 emt1314 於 16-12-03 發表
乜原來你唔知架架?
http://www.chinatimes.com/realtimenews/20150530001068-260408
我係西區都唔覺有人派呢d傳單.有人見過請發圖片

公爵府

引用:講地方我鐘意nz多啲,但講真無啖好食 但我

原帖由 haileykiu 於 16-12-03 發表
講地方我鐘意nz多啲,但講真無啖好食 但我淨係去過南島,北島唔知
澳洲就超多好野食
...
但澳洲食其他國家的野食好貴呀

係食扒叫平過香港.起抵食

水晶宮

cffw 發表於 16-12-4 01:45
請問你邊度?可否分享下?
我屋企人每幾個月就 䳘 我唔去Oz 同佢地住....我只係去過Sydney 旅遊,朋友唔多 ...

melb
不過呢倒好多jm唔like melb weather
但我就好like. 我好enjoy the four seasons a day.
而前住多華人地方因為呀媽唔識英文。
而家起緊屋係d新d嘅suburb 唔係華人多嘅地方。
我同c6唔like 太city, 我地enjoy quiet 同係屋企多。去下park。
但我自己就多朋友係melb, 我係果倒讀左10+年書。
同c6就無朋友,佢跟生返去。
不過佢香港都唔搵朋友…最緊要上網就ok

大宅

回覆樓主:

Sorry duplicate

大宅

我兩邊都住過,紐西蘭10分輕鬆,氣候好好,讀書程度當然無香港咁谷,但係你無必要同香港比,因為如果一直係嗰邊完成學業係冇問題嘅,唔會因為課程太過簡單而完成唔到大學,而講真大學學嘅嘢有幾多真係會出嚟做嘢用到。至於食嘢方面,如果你係外國要搵中國嘢食當然無香港咁多選擇,如果食返本地野其實都好實惠,同你喺香港想食牛扒一樣一定唔會平。工作方面好睇係邊個行業,搵第一份工係有難度,但當你開始工作融入左間公司之後,你會發覺好輕鬆每一日都好開心。之後搵第二第三份工就冇咁難啦,因為你已經有咗本地工作經驗,呢一樣野本地公司10分重視。

澳洲我住過悉尼,其實有啲似香港,啲屋好細,交通好繁忙,真係搭火車好過揸車。另外我覺得本地人唔係太有禮貌,工作上唔會主動幫你或者教你,同紐西蘭好唔同。食嘢方面係比較多元化,中國人係個邊會容易搵到第一份工,因為嗰邊華人多,好多公司都想搵一個識中文嘅人幫下手。

子爵府

54heima 發表於 16-9-8 04:42
NZ自然環境好啲,地方再靚啲,人nice啲⋯⋯但論教育就AU好啲,人工高過NZ,仲要日常消費同住屋都平過NZ,工 ...

Agree!
Aus 所有配套都好d !

男爵府

回覆 aliceme 的帖子

多謝你,答得好詳細呀,我先生係做會計師架

水晶宮

回覆樓主:

有什麼技能/錢?外國高學力太多,本地校長去到做亞嬏工作 ,專業人仕做文員。。。

水晶宮

回覆樓主:

會計師在外國有很多,外國先請本地人先,澳州英語難聽,外國經濟不太好,有人請才移民較好,最好學定駕貨櫃車,待業有駕車做

首頁

尾頁

跳至