論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛去揍女放學 ,係學校門外的行人道見到一個約 3 歲嘅小朋友 (男仔),跑來跑去,又見有幾個大人在行走, 以為是其中一個大人的.入到學校, 見到一個坐在樹蔭嘅工人, 轉向門外, 用廣東話叫男孩"入來啦", 跟住理都唔理男孩有無走入校內, 繼續同身邊嘅工人談天. 我行埋去叫佢 (用廣東話)帶返男孩入內,佢扮唔識聽令轉面,我再講, 我知你識聽廣東話, 再唔去帶男孩返入嚟我就話俾你僱主知, 佢即刻愕然, 但仍然坐係度唔陏. 個樣直情係啋你都傻. 個男孩已走返入校內, 到處跑, 我見到有個老師行出嚟, 我行埋去同老師講,叫老師通知個學生媽咪呢件事, 免得個細路日後發生意外. 當我同老師講時, 個工人好得戚咁係到笑. 我真係火都嚟.等男孩的哥哥放學出嚟, 個工人即刻拉住哥哥走, 我走去同哥哥講,工人唔理細佬, 俾佢係學外跑, 仲俾我個電話佢, 叫佢打俾媽咪, 打通後我就同個媽咪講件事. 我真係用了 十多年工人, 都未見過咁吋咁衰嘅工人. 究竟香港人嘢細佬要犠生多少, 去俾呢的工人犯錯. 呢個工人個樣真係好衰, 俾我一定唔會請. 最衰唔記得影低佢個樣post上嚟.

別墅

Well done!!
你做得好好好!!
如果我係個僱主真係 要請你飲茶!!!

男爵府

有邊個想將仔女交俾d衰工人湊呀????如果我奶奶肯湊, 我都唔請工人啦。

子爵府

我都好憎d工人掛住傾計, 唔理d小朋友, 好易發生意外架! 你做得好! 咁你最後有無同個顧主講呀?

大宅

日日都見到d衰工人,我真是很不開心;我自小孩0至今,請了個個賓不是掛住傾計, 唔理d小朋友, 又是同狗shower都不和小朋友shower先,叫她們做東,她們我像同你唱反唱; 氣死人!
明想炒????!!!
原文章由 christy-mama 於 08-11-13 16:02 發表
我都好憎d工人掛住傾計, 唔理d小朋友, 好易發生意外架! 你做得好! 咁你最後有無同個顧主講呀?
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

別墅

回覆 #2 christy-mama 的文章

我見個工人咁吋,就俾我個電話哥哥, 叫佢打俾媽咪, 同佢媽咪講. 佢媽咪話會返屋企同工人講. 呢個媽咪真係要留意吓, 唔好有日好似我咁,工人唔見左我個女, 我要飛的返去搵. 

子爵府

原文章由 mavisw 於 08-11-13 16:26 發表
我見個工人咁吋,就俾我個電話哥哥, 叫佢打俾媽咪, 同佢媽咪講. 佢媽咪話會返屋企同工人講. 呢個媽咪真係要留意吓, 唔好有日好似我咁,工人唔見左我個女, 我要飛的返去搵.  ...

係啦, 等個顧主知道之後要好好留意個工人!

你工人唔左你個女呀! 比我實嚇死啦!

子爵府

你真係好, 我地要俾d衰工人知道香港僱主都好團結

大宅

well done!!!! 正pk工人!!!!!!! :;pppp: :;pppp:

子爵府

做得好

別墅

回覆 #10 mavisw 的文章

我都見過同樣ga情況....向山林道馬路邊.....個小朋友3year到....個賓賓淨係識得講電話.....過馬路都唔拖實個小朋友....我當時都牛咁眼望實佢......:;pppp: 不過唔係個個都咁衰ga......依家我屋住個姐姐都非常好....

男爵府

Well done

水晶宮

做得好

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

貓狗褓姆

做得好! 等D衰工人唔好以為真係主人唔會知道咁. 太放縱

侯爵府

D工人真係好衰,一D責任心都冇,小朋友黎O架,有咩事內唔內疚呀....顛O架....

洋房

做得好

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Well Done

大宅

佢地永遠都係後知後覺, 正pk!

大宅

係呢d情況下,我地真係要互相幫助,做得好!
原文章由 mavisw 於 08-11-13 15:54 發表
剛剛去揍女放學 ,係學校門外的行人道見到一個約 3 歲嘅小朋友 (男仔),跑來跑去,又見有幾個大人在行走, 以為是其中一個大人的.入到學校, 見到一個坐在樹蔭嘅工人, 轉向門外, 用廣東話叫男孩"入來啦", 跟住理都唔理男孩 ...

首頁

尾頁

跳至