想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為冇返工已一年,又覺得唔返工都未成功,不如再搵工
好幸運地又俾我搵到,人工都唔錯,但就一定係辛苦同忙
仲考慮緊點好。。。

大宅

補充,已試過兩次iui,但都失敗,同埋做完iui後個人好緊張

複式洋房

要生BB就放鬆點, 不要過於緊張, 打算生BB最好找一份自己可以應付而又覺得輕鬆的工作, 別給自己太大壓力

大宅

既然你都搵咗工,即係你都想工作啦。
咁就一路做野一路向生b加油!
相信個天會給妳安排好!

男爵府

回覆樓主:

我同你有過同樣矛盾,又係冇做野年幾但未中,當時我搵左份近屋企既hea工,冇乜壓力,過左一排先開始療程
我係以生b為主,所以有咁既安排,你要睇下自己想點囉

複式洋房

回覆樓主:

我都係無做野10個月囉,結婚後,一直都想試自然生,呢兩個月睇中醫,
每劑藥要煲差唔多兩個鐘,
又要煲紅棗茶,
又要煲花膠雞湯,
可能自己手腳慢
其實覺得為左生bb都預備好多野, 返左工就唔會有時間搞咁多野,

到時就真係要靠人工囉!

因為已經37,而家每個月對我黎講都好重要,
老公成日話我心急。。。唉。。。

複式洋房

回覆:矛盾

我之前都無做野大半年, 諗住專心做人, 但過左半年後都未成功, 個人開始有壓力, 覺得自已有少少好似癈人咁。 身邊的朋友唔返工係因為要湊小朋友, 而自已就。。。所以我決定揾工, 但首要條件係唔洗OT. 其實, 我覺得有份工做都好, 起碼有d精神寄托, 唔洗令自已咁緊張,咁大壓力。

大宅

我就係開始覺得自己冇用
放棄左自己事業
bb又生唔到
日日係屋企食同訓

複式洋房

回覆樓主:

我都係掙扎緊,黎緊想做ivf, 諗緊搵工先定做完ivf先……做ivf成日要請假,新工做唔夠40week, bingo左又冇產假,唔做,又做野又怕令自己緊張……唉

複式洋房

我同你一樣,而家都選擇番番工。

複式洋房

回覆樓主:

我都係呢個問題上掙扎緊,因為岩岩7月中小產左,我份工都幾辛苦既,老公叫我唔好做直至生。但我都驚隔好耐都未有,變左廢人,過唔到自己個關

大宅

bbest 發表於 16-9-9 10:14
因為冇返工已一年,又覺得唔返工都未成功,不如再搵工
好幸運地又俾我搵到,人工都唔錯,但就一定係辛苦同 ...

我已經冇返工成年了,一年前返咗半年工又休息咗8個月,之前份工壓力太大,日日返到屋企都冇咗半條人命咁,上次休息8個月時第6個月就中咗,點知流產咗,今次休息咗差唔多成年又成功中番,我就覺得生B而家對我係最重要,如果唔試就返番工機會仲細,所以我冇諗人哋點諗,冇返工仲多咗時間照顧老公同埋同老公去下旅行,都幾好,我其實好享受呢個機會。

大宅

回覆樓主:

我都有類似煩惱,工作辛苦,最近更遇上工作上的問題需要離開。但一直努力造人中,一直心中希望會隨時bingo。所以辭職後都唔太想搵工住。唔通一番新工話人知有咗咩,問心講,自己請人都唔希望咁啦。
而家未真係辭職都諗如果唔番工驚生活好無聊,又唔係有仔要湊。
金錢上都有啲concern。自己係有啲積蓄,但其實而家老公揾錢少過我,怕有咗唔做嘢但又多洗費,自己有出冇入,驚心理上handle唔到。

大宅

其實唔洗返工,壓力少,休養好身體應該對bingo係有正面幫助。不過要考慮埋,一個月裡面,排卵開工只係得幾日,咁其他日子無野做,會唔會好容易亂諗野?如果半年都唔bingo, 我估心理壓力都幾大。

同埋bingo後,樣樣野想俾BB最好,要洗既錢都唔少,真係少d財力都唔掂。

首頁

尾頁

跳至