夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地好 ,我又有問題了 ,除了之前post講的野之外,仲有就係我好唔開心,我好想過得開心d。
我同男友真係好多問題,有呢d問題到底係我性格做成,定一話係我地唔夾呢。
問題1.係剛剛拍拖時,我同佢父母的關係差,佢父母好唔鍾意我,但我係冇做過咩事的,佢地話我係好女仔就唔應該搬出去一個住,但我搬出去住係有原因的,我為左我媽咪先搬出去,詳情唔講了,我搬出去壓力都好大,個原因佢父母都知,但不體諒我不特止,仲要對我好反感,要求過我男友唔好同我一齊。仲做左好多好多衰野(我同男友拍左個幾月拖,我媽咪過身,佢呀媽叫我男友唔好去靈堂,話唔好,咁我男友都有同我講佢啊爺過身,佢係靈堂好唔舒服,唔想再有咁的感覺,所以唔去我媽咪的葬禮,但有比帛金),令到我好憎佢地,到宜家拍左2年幾拖,我對佢地(門面野做得好),佢父母先對我改觀,對我好(唔知係真心定假意),但我係男友面前,我對佢地好好囉,但我實際好憎佢地(有時憎到想佢地死)。
宜家我同我男友一齊搬左出去住,一星期禮拜六或日會返去一兩次,但我係好唔鍾意,但係係我講話返去食,我好唔想佢父母見我男友,但我又唔想我男友好似冇左父母咁,所以我會話返去食,好矛盾。我一見到佢地個樣已經憎到佢地死,但仲要扮冇野扮關心佢地,想作嘔 。因為我男友佢都幾考順佢父母,我地都為過佢父母吵架,我唔想為d咁的無聊人,影響我地的感情,先扮對個賤人好(由其佢呀媽)但有時我真係好辛苦,大家可唔可以比d意見我。

問題2.我成日咩都會cleck住佢,我疑心好重,我知佢專一,但我咩都會問一餐仲要好仔細咁問。佢有同我講過,佢咁樣比我問好辛苦,我亦都知,但我一唔問清楚,我就會唔開心,情緒就好低落,教下我點先可以唔好咁。

問題3.我男友搵錢同我差唔多,但佢就好慳的人,同我一齊後,佢已經儲唔到錢,呢幾個月,我地慳左,佢儲到少少,佢儲到的原因係d洗費換左係有時我比,佢先儲到,我覺得佢好(古)寒,成日都話儲錢,咁我就好多野都要慳(或我比),我明佢儲錢係好,如果係咁,佢就唔好比家用佢屋企,咁咪儲得仲多。叫佢唔好比家用,佢就話唔會,(佢係獨仔,佢父母冇做野),但我覺得係佢父母抵死,得果50幾歲人就唔做野(冇做幾年啦),聽我男友講話佢啊爸媽搵唔到以前份工的人工,所以唔做。但我男友比得又唔係多佢地,得千幾蚊,佢地唔夠洗係佢地拿來的,洗咩比錢佢地。

我同男友之間就係有好多呢d的問題,好煩惱好困擾,請大家幫幫忙比d意見,多謝你地

水晶宮

你真係好有問題
天空之城, 快樂之地

別墅

回覆 #1 小夜 的文章

小夜....我唔多認同你的唸法....
問題一...唔知你搬出去同佢父母唔鍾意你的原因...所以唔俾意見la....
問題二...其實可能你信唔過你男友or對自己無信心先會咁做...其實好多人都會咁...但你要學吓適可而止....
問題三...你唔好理佢父母幾多歲....做仔女的俾$父母好正常...你唔俾唔代表你做得啱...
就算我父母有工作我都會俾...
e+50幾歲.. 覺得好細咩
出面搵工都唔容易....你話你男朋友俾$佢父母我覺得唔係咁應該...
你男朋友儲$係好事...你大洗都要唸吓將來la...你都要學下儲蓄....
香港經濟唔好...好易無嘢做ka...

別墅

原文章由 PCCW2319 於 08-11-14 12:01 發表
你真係好有問題

贊成ar...最有問題係佢本人ar...

禁止訪問

大宅

1. 其實白事果d野,我唔會叫男朋友/好朋友果d人去,去唔去都係妳男朋友自己決定,唔需要憎佢父母嘅,我諗大部份父母都會好似佢地咁架啦

3. 一家人,子女比錢父母生活係應該嘅,唔好用抵死呢d字眼,孝順係好事

翡翠宮

我個人認為好大問題係出自響你身上, 講左問題一先, 你做得好好 即使更5鍾意個對都係你男友既父母黎, 日後仲可能會係你62 99添, 所以門面功夫一定要做到足 叻女 問題二, 5G會5會係你有童年陰影所以對男人失去左信心, 既然你知道佢係一個專一的人又何必要查根究底呢 咁樣盞大家都辛苦 不過我深信呢個係你既個性黎即使散左再拍拖你都只會重施故技 所以最切底既做法係要改變自己 呢樣野你自己5去改真係無人可以幫到你的 問題三, 佢係獨仔姑勿論佢父母有無野做, 我個人認為都一定點都要比 父母的 佢養到你咁大個, 一千幾百當飲下茶都要啦, 至於夠5夠使, 你都係得兩條冷, 咪睇下再點慳D囉, 你話有小朋友就話慳5到啫, 因為大既5食細既都要食架嘛 所以我覺得你5應該阻止/多加意見佢比家用呢一PART到, 老實講如果佢5搬出黎同你住可能佢同返父母住真係可以慳5少架喎
原文章由 小夜 於 08-11-14 11:53 發表
你地好 ,我又有問題了 ,除了之前post講的野之外,仲有就係我好唔開心,我好想過得開心d。
我同男友真係好多問題,有呢d問題到底係我性格做成,定一話係我地唔夾呢。
問題1.係剛剛拍拖時,我同佢父母的關係 ...

[ 本文章最後由 ringoivy 於 08-11-14 12:24 編輯 ]

複式洋房

原文章由 wxxyxn 於 08-11-14 12:16 發表
1. 其實白事果d野,我唔會叫男朋友/好朋友果d人去,去唔去都係妳男朋友自己決定,唔需要憎佢父母嘅,我諗大部份父母都會好似佢地咁架啦

3. 一家人,子女比錢父母生活係應該嘅,唔好用抵死呢d字眼,孝順係好事 ...

白事果樣只不過係其中一樣,佢父母仲做左好多衰野,先至令我咁憎佢地。
我男友比家用,我覺得佢爸媽又唔係冇工作能力,又成日話冇錢,咁仲唔係抵死,成日想人比多d錢佢地,想要錢就自己搵啦,唔搵就唔好辛話冇錢。

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-11-14 12:20 發表
我個人認為好大問題係出自響你身上, 講左問題一先, 你做得好好 即使更5鍾意個對都係你男友既父母黎, 日後仲可能會係你62 99添, 所以門面功夫一定要做到足 叻女 問題二, 5G會5會係你有童年 ...

多謝你先,問題一係我好憎佢父母,但又要扮野好辛苦 ,對住佢2個真係想嘔 。問題二,可能我唔夠安全感,我會改變下自己的,thx 。問題三,你都講得岩,我唔應該加把嘴過去,但有時真係唔抵得佢父母咁。

水晶宮

就算佢父母有工作,做仔女俾$$係好應份架。而且仲係俾果$1,xxx......... 仲同人父母計。人地父母養到佢咁大,俾番$1xxx/month, 都起碼俾幾十年至還得清啦。
天空之城, 快樂之地

別墅

1.一個亞媽湊大個仔要花幾多心機同時間,在現在作為女仔的你是不會明白的!
冇父母是想對兒子唔好的,仲要係獨生仔,我唔知你年齡,如果你們真的很年輕,十個父母都唔想個仔咁快離開自己。
有d人真係唔可以去靈堂這些陰地方的,我諗佢父母會清楚d。
如果他是孝順仔,你更加唔好再為他父母爭吵,否則會傷害你們感情
對長輩不要抱著扮這樣扮那樣,有冇心明眼人一睇就睇得出,如果大家唔夾咪少d見,過時過節先見囉,但就不要阻撓男朋友去見他的父母

2. 其實你自己都知問題所在,我個人覺得是你們感情未深厚,所以你對他有猜疑,嘗試多向好的方向看吧!

3. 老豆老母湊大個獨子,個仔孝順父母比家用
邊個睇到都唔會話個仔唔啱,比家用係天經地義的!
50幾歲唔做野就叫做抵死,眼見呢句說話,我覺得我花時間打咁多字係白費的!
你自己諗下做人係咪應該咁做呢﹖

[ 本文章最後由 bblucky 於 08-11-14 13:12 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你描述得好詳細
完全了解自己嘅處境同心情

不過唔好介意
我覺得你好"犀利"
唔知會唔會關乎你家庭影響
要靠自己同要好保護自己呢

同一個人相愛
唔係只想霸佔同控制(包括思想, 行為)
反而係要先包容, 信任同支持
如果唔係
俾你遇到絕頂好男人
都唔可能長久

所謂人夾人緣
同佢父母嘅相處可能冇得勉強
但係
男朋友都係一個個體
佢有自己嘅家人,朋友, 同事....
唔可能個個你都滿意
不過一定要尊重男朋友嘅世界囉
唔通吓吓去瀸滅哂佢哋咩
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

翡翠宮

你可能未做人父母5明白做父母既苦況啦 其實真係養兒一百歲長休九十九架, 你5好比佢地以前對你既態度差而有左偏見啦 所謂日久見人心, 佢地得一粒仔既就當然會更加G想佢小心帶眼識人架啦 咁日子耐左佢地都睇得出FEEL得到自己都有錯因而對你有所改觀 , 所以你作為後背好應該放開懷抱, 前事不計 咁大家先會相處得開心 如果你做得到忘記過去既我深信你對住佢地5會有再既感覺囉
原文章由 小夜 於 08-11-14 12:29 發表

多謝你先,問題一係我好憎佢父母,但又要扮野好辛苦 ,對住佢2個真係想嘔 。問題二,可能我唔夠安全感,我會改變下自己的,thx 。問題三,你都講得岩,我唔應該加把嘴過去,但有時真係唔抵得佢父 ...

大宅

如果媽媽係家庭主婦呢? 佢有工作能力,但幾十年都冇收入,係靠子女同丈夫,如果係咁情況,妳會唔會用"抵死"黎形容?

我爸爸份糧係我3倍,但我都要比家用佢,子女比錢父母係孝心啫

原文章由 小夜 於 08-11-14 12:23 發表

白事果樣只不過係其中一樣,佢父母仲做左好多衰野,先至令我咁憎佢地。
我男友比家用,我覺得佢爸媽又唔係冇工作能力,又成日話冇錢,咁仲唔係抵死,成日想人比多d錢佢地,想要錢就自己搵啦,唔搵就唔好辛話冇錢。 ...

複式洋房

原文章由 wxxyxn 於 08-11-14 14:47 發表
如果媽媽係家庭主婦呢? 佢有工作能力,但幾十年都冇收入,係靠子女同丈夫,如果係咁情況,妳會唔會用"抵死"黎形容?

我爸爸份糧係我3倍,但我都要比家用佢,子女比錢父母係孝心啫

...

佢呀媽之前有返工,係佢呀爸冇做,佢呀媽又冇做,佢呀媽叫過我男友唔好做,我男友話唔做食咩。

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-11-14 13:52 發表
你可能未做人父母5明白做父母既苦況啦 其實真係養兒一百歲長休九十九架, 你5好比佢地以前對你既態度差而有左偏見啦 所謂日久見人心, 佢地得一粒仔既就當然會更加G想佢小心帶眼識人架啦 咁日 ...

我都有嘗試原諒佢父母,但最後都係唔得,我真係好憎佢地。

複式洋房

你未做過人父母,若做過你就知比$父母是應該的,
況且你比咁少,跟本不可能做家用,只是零用呢.

你亦應試下放開胸襟,接受他的父母,無他的父母,
就無你的男朋友la.

[ 本文章最後由 asd1234 於 08-11-14 15:27 編輯 ]

大宅

樓主,你留意以下你講既對白, 點解你會咁話你男友既家人? 又話人哋係無聊人,又話人哋係賤人,SORRY講句,我真係好明白點解你男友既父母會唔鍾意你. 同埋點解你男友個父母唔可以叫個仔比家用呢? 你哋未結婚你已經咁,我都唔可以想像你同佢結咗婚你會點對佢家人. 我希望有一日你老咗,你問個仔比家用,你個仔會叫你去返工,睇吓你到時會點!

"因為我男友佢都幾考順佢父母,我地都為過佢父母吵架,我唔想為d咁的無聊人,影響我地的感情,先扮對個賤人好(由其佢呀媽)但有時我真係好辛苦,大家可唔可以比d意見我。"

大宅

樓主,重有我之前都有睇你POST另外一個TOPIC話你唔鍾意男友睇四仔. 咁你話你覺得自己係一個好自私,幼稚同自我既人,你話你好想你改變自己,同埋你男友都唔係好欣賞你既性格. 或者真係係時候你要反省一下自己,嘗試企係人哋既位置去諗下,做人唔係好自私. 我知道你好細個,但係唔係吓吓知道自己年紀細就係大哂, 想改變亦要作出努力.

複式洋房

原文章由 radish 於 08-11-14 15:29 發表
樓主,你留意以下你講既對白, 點解你會咁話你男友既家人? 又話人哋係無聊人,又話人哋係賤人,SORRY講句,我真係好明白點解你男友既父母會唔鍾意你. 同埋點解你男友個父母唔可以叫個仔比家用呢? 你哋未結婚你已經咁, ...

我係好憎佢地先咁叫佢地,佢地做的衰野太多。

首頁

尾頁

跳至