論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

大家好:

印傭將完第二份合約,最後日期是200913,但我想早些在20081214日送佢走,請問…..

1.
我要預日幾多日通知佢最後工作日期。

2.
除大假17日外(8+9),當中(21/1228/12、聖誕及3/1) 4日假期是否都要給她。

3.
薪金一直是截3號,即由上月4號至今月3號為一期糧,請問最後一期糧是否由4/12/2008 ~ 14/12/2008 (11) + 大假 (17) 便可,下列計算是否正確。

HKD1246.70 (11
日工資--- HKD3400.- / 30 X 11)

+ HKD1926.70 (17
日大假--- HKD3400.- / 30 X 17)

----------------------

TTL:
HKD3173.40

==============

4.
原居地是YOGJAKARTA,到JAKARTA 後要轉機,前幾日話現在印尼治安唔好,要錢唔要機票,要錢後約表姐一同回去,表姐CHECK過是HKD2360.-,我話機票是OPEN,到時我會給她機票。昨晚才告知唔返印尼,一定要錢唔要機票,佢唔返去我是否一定要比錢代替機票,另我是否可以只給她由HKJAKATA 機票費用 + HKD100.- 便可?

5.
除上述問題,請問我還要注意什麼事項?

請指教。謝謝!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你可以將大假放係完約日期前比佢放咗佢, 咁你可以唔使比錢, 又可以要佢早d走, 但你一定要1個月前通知佢....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

醒目開學勳章

謝謝你

如個要一個月前通知放大假,今天已是14號,如想她12月14日走,起不是趕不及,是否要支付.....

12月4日至1月3日之薪金及17日大假呢?

還是通知她

工作日至12月17日,而12月18日至1月3日共17日是大假,合共只支付一個月薪金?咁12月18日至1月3日呢17日有乜事是否我要負責?離開日期是12月17日還是1月3日呢?

唔好意思,好多問題,因為此印印好古惑,好驚。謝謝指教。

原文章由 2heiBBmama 於 08-11-14 12:54 發表
你可以將大假放係完約日期前比佢放咗佢, 咁你可以唔使比錢, 又可以要佢早d走, 但你一定要1個月前通知佢....

[ 本文章最後由 PUKU 於 08-11-14 14:19 編輯 ]

公爵府

如果將大假放係完約前放, 你不單要扣勞工假, 連休息日都要扣埋, 若果工人1月3日係完約日, 佢有17日假, 照計工人應該12月12日係佢last day喎, 如果係咁, 出糧要出到1月3日, 但係大假錢就唔使比, 再加機票和$100food & traveling allowance...

大宅

醒目開學勳章

謝謝你

12月有31號,last day 是否12月13日?

咁即係今天就要通知last day 是12月13日,另最後一期薪金是
12月4日至12月13日---9日 + 17日(大假) + 4日(休息日/勞工假),即係一個月薪金,如此計算是否正確?唔該晒。

原文章由 2heiBBmama 於 08-11-14 14:33 發表
如果將大假放係完約前放, 你不單要扣勞工假, 連休息日都要扣埋, 若果工人1月3日係完約日, 佢有17日假, 照計工人應該12月12日係佢last day喎, 如果係咁, 出糧要出到1月3日, 但係大假錢就唔使比, 再加機票和$100food & ...

公爵府

12月12日係last day, 1月3日係完約日, 不過唔夠1個月通知期, 你試下同工人講, 睇下佢有無問題先…..
17日假=13,15,16,17,18,19,20,22,23,24,26,27,29,30,31Dec08+2,3Jan09
休息日=14,21,28Dec08
勞工假=25Dec08,1Jan09
如果係咁, 你係last day出糧比佢(12月4日至1月3日) + $100food&traveling allowance就可以, 唔使比大假錢….

公爵府

重覆....

[ 本文章最後由 2heiBBmama 於 08-11-14 15:28 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章

係喎重有1月1日喎,唔記得佐

即係12月12日出 一個月糧 + HKD100.- + 機票就可以啦。

唔該晒

原文章由 2heiBBmama 於 08-11-14 15:25 發表
12月12日係last day, 1月3日係完約日, 不過唔夠1個月通知期, 你試下同工人講, 睇下佢有無問題先…..
17日假=13,15,16,17,18,19,20,22,23,24,26,27,29,30,31Dec08+2,3Jan09
休息日=14,21,28Dec08
勞工假=25Dec08,1Jan ...

首頁

尾頁

跳至