在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家三口(仔仔讀K2,以前奶奶幫手,但奶奶有高血壓唔敢再叫佢幫手所以要請工人)想請個菲傭,有D問題請教下大家,唔該晒!

1.申請到工人到大約要幾耐?
2.有無好的經紀介紹?(我住港島東,有好介紹電郵[email protected]俾我,唔該晒!)經紀費用幾多,仲有乜嘢費用俾?
3.除咗照顧仔仔,最主要想仔仔英文好D(心中想唔識廣東話的工人),所以第一次請要留意D乜嘢?
4)菲傭係埋真係好古惑?(我睇呢度好多工人令大家痛苦)?係埋年紀大D無咁好?
5).未請個工人,真係想問都唔知點問大家,請根據大家的經驗提點下,不勝感激!

[ 本文章最後由 lisatsoi 於 08-11-14 13:15 編輯 ]

男爵府

原文章由 lisatsoi 於 08-11-14 13:13 發表
一家三口(仔仔讀K2,以前奶奶幫手,但奶奶有高血壓唔敢再叫佢幫手所以要請工人)想請個菲傭,有D問題請教下大家,唔該晒!

2.有無好的經紀介紹?(我住港島東,有好介紹電郵[email protected] ...

我個工人係呢間公司請架, 因為本身我地係公務員, 所以佢平D, 不過就算正價都唔係好貴
http://dnh.maid.hk/web/html/main.htm

呢間公司可以網上簡工人, D資料好update, 我而家個工人都係咁樣請番離.

我就覺得唔好請d係hk做過既會好d, 起碼乖d, 我個工人37yrs, 之前係新加坡同一個顧主做左15年, 佢都真係唔錯架, 對倆個仔仔好好, 尤其係細BB, 非常愛錯.

伯爵府

好媽媽勳章

1) 申請工人由入紙申請, 一般都要預2-3個月.
2) 請工人要講彩數, 無話邊間agent特別好. 或者你多留意吓有無媽咪推薦d約滿工人, 一來可以面對面睇吓個妹好唔好, 二來睇下bb夾唔夾.
3) 老實講, d工人好少出聲, 我請過3個, 2個都唔多出聲, 好似啞咗, 淨係識煮餸時唱歌. 不過你都可以從帶中聽吓佢d英文重唔重鄉音, 如果從帶中你都聽唔到佢講d o麥, 咁就有問題啦!
4) 我無請過d年紀大的工人, 怕佢唔受教.
5) 講到古惑, o麥傭都會.

以上只是本人意見.

大宅

原文章由 lisatsoi 於 08-11-14 13:13 發表

2.有無好的經紀介紹?(我住港島東,有好介紹電郵[email protected] ...

去 "論盡家傭" 版啦, 好多野看......

首頁

尾頁

跳至