夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

如題

大宅

有呀~

我全人奶,日日同b型影不離,生完啲母性出晒黎。其實全問已經不是緊張型媽媽,但係會全心全意full attention 俾b嘅媽媽。

我老公堅有產後憂鬱,覺得b搶走左我,全世界所有人都俾晒佢。佢甚至有討厭b的時候,覺得無b會更好。(我地係well planned 先生b架)

大宅

ccnine 發表於 16-9-13 11:22
有呀~

我全人奶,日日同b型影不離,生完啲母性出晒黎。其實全問已經不是緊張型媽媽,但係會全心全意full ...

我一直以為慢慢佢會習慣已為人父,會成長。不過,原有係唔會架。

我一直等,關係時好時壞。有時weekend 都會二人世界下。自己又要返工,無工人,晚晚要去返家人屋企湊b回家,沖涼照顧一腳踢。自己都好累,講真,真係無心神去照顧個大人。(不過老公其實好會做家務,煮飯,洗碗,抺地,洗衣服)

有一個turning point, 就係仔到2歲,而家人要外遊,無人湊仔。本來諗住我放假或搵我媽湊。不過吵了一塲大架,老公offer :呢個星期妳返娘家,我做full time dad!!

經歷左5日,單親爸爸full time dad, 老公同仔關係好左!佢真係開始鍾意囝囝!原來,爸爸都可以照顧得咁好!

老公經歷左呢段日子,他了解左我-一個已成為媽媽的我。都無再埋怨我無時間理佢。反而二人世界的時候,我倆更投入~

同埋老公湊仔時,仲train 到仔一覺瞓天光。有時暗仔瞓左,我地都可以出去廳度二人世界下,飲返罐啤酒~

翡翠宮

冇咼,大家溝通多佐,起碼會關於bb嘅嘢多

大宅

開心吸收勳章

有,以前出街我們會牽手,現在出街佢對手用來抱個女。連二人甜蜜獨處時光都減到近乎零,有時很想返回以前。
平淡是福

伯爵府

大部份都係

keroppi_pororo    發表於 16-9-14 11:56

別墅

我呢兩日都諗緊呢個問題, BB 3個月大, 未生B之前我同老公感情算幾好, 老公雖然唔係細心類型, 但個人好真心, 同埋都會做下家務, 幫下手咁。 不過生左B之後, 佢點幫手我都覺得唔夠, 佢番工攰, 有時番到屋企恰一陣, 以前我唔介意的, 但依家我番工+湊B一腳踢, 一見佢有得訓我冇得訓, 我就開始燥, 唔再係以前咁諒解佢... 我都好想自己變番以前咁...

男爵府

又唔可以話轉差, 不過我覺得阿B(老公前世情人)好似搶走左我老公咁...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

ccnine 發表於 16-9-13 11:38
我一直以為慢慢佢會習慣已為人父,會成長。不過,原有係唔會架。

我一直等,關係時好時壞。有時weekend ...

好好呀!你地條感情線由下慢慢升番上去。

所以係唔知幾時先會好轉番,可能我個case有涉及到99,不太易處理!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

wahiuma 發表於 16-9-13 12:23

我生bb之前就以為會更快樂,我同老公分歧多,都係關於湊bb野多,大家語氣態度都差左,生活開心的只是因為見到bb

大宅

認識瑞士牛牛第一回

夏落特 發表於 16-9-13 12:28
有,以前出街我們會牽手,現在出街佢對手用來抱個女。連二人甜蜜獨處時光都減到近乎零,有時很想返回以前。 ...

你會唔會同c6講你呻醋?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

wahiuma 發表於 16-9-13 12:23

羨慕你

大宅

認識瑞士牛牛第一回

boncyt 發表於 16-9-13 14:19
我呢兩日都諗緊呢個問題, BB 3個月大, 未生B之前我同老公感情算幾好, 老公雖然唔係細心類型, 但個人好真心, ...

我有同感,老公要返工,我總放緊產假,但我訓得小過佢,可能唔夠訓都有影響我情緒同態度差,易忟左...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

JoyceHoHo 發表於 16-9-13 16:08
又唔可以話轉差, 不過我覺得阿B(老公前世情人)好似搶走左我老公咁...

咁你老公即係好中意陪個囡玩湊囡啦,都好丫,你可以休息吓,同朋友去食吓飯,多啲私人時間

男爵府

naturalbeautybb 發表於 16-9-13 21:56
咁你老公即係好中意陪個囡玩湊囡啦,都好丫,你可以休息吓,同朋友去食吓飯,多啲私人時間
...

佢只係鍾意玩,唔係湊

大宅

naturalbeautybb 發表於 16-9-13 21:46
好好呀!你地條感情線由下慢慢升番上去。

所以係唔知幾時先會好轉番,可能我個case有涉及到99,不太易處 ...

其實我地都有涉及奶奶架

幸好我們不同住,而且老公本身buy 我嗰套多過佢媽喎套。我們兩公婆都較著重道理和科學。

有時要奶奶「靜啲」,真係好睇個c6

大宅

naturalbeautybb 發表於 16-9-13 21:50
我生bb之前就以為會更快樂,我同老公分歧多,都係關於湊bb野多,大家語氣態度都差左,生活開心的只是因為 ...

湊b只係前奏,到b去到1.5至2歲,開始曳,涉及到「教」,分歧到分裂都有知

大宅

JoyceHoHo 發表於 16-9-13 16:08

你嗰個係女?
我嗰個係仔,仔痴到我實一實架,老公有時候都會酸溜溜同我講:你而家只係理佢,唔理我喇

男爵府

回覆 ccnine 的帖子

係呀! 我個係女, 剛好同你相反....

大宅

認識瑞士牛牛第一回

ccnine 發表於 16-9-14 09:25
其實我地都有涉及奶奶架

幸好我們不同住,而且老公本身buy 我嗰套多過佢媽喎套。我們兩公婆都較著重道理 ...

我c6好錫阿媽,當佢阿媽講埋啲唔合邏輯既野或者想用佢舊嗰套,c6話佢阿媽水平低,叫我忍讓佢媽,我當然有忍,但唔係次次都忍到,我其實谷住依家越來越憎99。c6唔响度既時候我會串99,依家湊bb唔係湊bb唔死就叫識湊,成日都亂咁來!

首頁

尾頁

跳至