自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友有番過N
今年K1轉左間學校就日日叫唔番學
去到校門又繼續喊
媽媽只想你開開心心番學
點解都咁難
我已經係佢面前好正面,一送完番學就好愁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

會唔會試下唔好用『返學』呢2隻字

有無了解下佢係乜原因而喊呢?

男爵府

回覆樓主:

會過去的。。同佢講下返學好開心
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

男爵府

點解唔返?有唔開心既野發生過?

子爵府

回覆樓主:

我每日都同女講返學同老師同其他小朋友“玩”得開心啲啦。佢地仲細。比佢地知依家返黎係輕鬆係玩得開心既

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我同事個女都係咁,老師要特別關愛佢,令佢多D安全感,不過升班換老師,又要喊一段日子。 父母俾多D鼓勵會好好多,加油!!!

禁止訪問

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

sasa0208 發表於 16-9-13 09:51

我仔仔剛剛返N班,我同佢講去'玩', 又好多小朋友又唱歌又有嘢食,佢不知幾開心仲好主動返學!

wcpcelia    發表於 16-9-13 10:48

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

jm你並不孤單,我仔都係咁

由n班開始喊,仲要喊足幾個月,到k1又喊,今年好dd,喊左一次,但間唔中返到學校都眼濕濕,老師問佢仲乜喊,佢話掛住媽咪

之前嗰幾年,每次見佢咁,自己心理壓力都好大

大宅

回覆樓主:

我個女都係甘。。。日日喊話吾想返學。。。

子爵府

sasa0208 發表於 16-9-13 09:51

問佢佢都係只話唔想番學
但佢入到課室老師又話佢ok
放學又開開心心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

MEKAKI 發表於 16-9-13 10:38
問佢佢都係只話唔想番學
但佢入到課室老師又話佢ok
放學又開開心心
佢講得出唔想返學,更加唔好叫佢返學

日日叫佢快d入去同xxx(同學,老師)玩啦,佢等緊你一齊玩

加油呀,小朋友係咁易氹下佢啦

子爵府

mww654321 發表於 16-9-13 09:58
小朋友要適應新環境其實好可憐,大人都要時間,咁細個會驚、抗拒都好正常,大人要佢轉校都要負責任,唔係 ...

我無怪過佢
只係想伸下
如有得揀,都唔想轉學卷學校
有錢先得架

子爵府

sasa0208 發表於 16-9-13 10:41
佢講得出唔想返學,更加唔好叫佢返學

日日叫佢快d入去同xxx(同學,老師)玩啦,佢等緊你一齊玩

有啦
不過佢仲要多d時間

大宅

回覆:日日叫唔番學,好氣餒

我個女都係,今年K1, 又唔肯換校服出門,好出辛苦先門,步行途中有時鬥情緒唔行,又氹又哄,去到學校門口又喊,每朝要打仗咁返學,好辛苦,好大壓力。

子爵府

JenniferKwok214 發表於 16-9-13 09:58
我仔仔剛剛返N班,我同佢講去'玩', 又好多小朋友又唱歌又有嘢食,佢不知幾開心仲好 ...

只能講每個小朋友性格唔一樣

子爵府

Yuki_Yeung 發表於 16-9-13 10:00
jm你並不孤單,我仔都係咁

由n班開始喊,仲要喊足幾個月,到k1又喊,今年好dd,喊左一次,但間唔 ...

一齊努力啦

禁止訪問

大宅

我仔啱啱升k1都係咁,無轉校,又有返n班,呢2星期一話返學換校服就爆喊,但佢一直返學都係好開心,但呢2星期喊到爆,但老師又話佢喺學校入面無喊,好開心,所以老師聽到我咁講都話會留意下佢,可能k1唔似n班咁玩,始終會有啲規矩,俾啲時間觀察下,可能係過渡期

子爵府

abbylo2 發表於 16-9-13 10:47
我個女都係,今年K1, 又唔肯換校服出門,好出辛苦先門,步行途中有時鬥情緒唔行,又氹又哄,去到學校門口又 ...

咁我好你少少
好易氹到佢換衫出門番學
就係去到門口就唔願入
jm 我地都要加油!!
同小朋友一齊適應

首頁

尾頁

跳至