嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

好想用粟米煲粥俾小b食...(歲半),但要逐粒去衣覺得好麻煩下,又唔想用攪拌機喎,只係想問幾大食粟米先唔洗去衣呢?

大宅

環保接龍勳章

我個小朋友28個月, 其實我都好想用粟米煲比佢食, 但佢每次都吐出來, 因為有衣, 但我又唔識點先可將每粒去衣, 所以一路都冇用粟米做材料, 所以我同你一樣, 好想知點去衣先係最快最清呢?

子爵府

我之前用"西" 將 d 煲林左既粟米用匙羮背"磨" 佢囉,
咁你會見到下面個碗會有少少粟米蓉, 另外你可以用番果隻匙羮刮下個西既底部, 咁就會發覺有好多粟米蓉架喇, 要重覆再磨同埋刮個底, 咁d 衣就會留番晒喺個"西"入面~~

順帶一提, 可以煲湯時放粟米入去煲, 煲到自己覺得夠林時就可以攞上嚟起粒, 磨蓉, 一來 d 湯有粟米甜味, 二來又可以唔洗再 side gas /時間 另外煲粟米~~
仲有係煲 d 放粟米入去唔會好奇怪既湯啦, 同埋起左粒之后, 條粟米芯仲可以放番入煲湯到繼續煲架~~

原文章由 winnie335506 於 08-11-15 00:25 發表
我個小朋友28個月, 其實我都好想用粟米煲比佢食, 但佢每次都吐出來, 因為有衣, 但我又唔識點先可將每粒去衣, 所以一路都冇用粟米做材料, 所以我同你一樣, 好想知點去衣先係最快最清呢? ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我好懶去衣.. 所以一路都係"中"爛加剪碎~
e+有19mth, 啱啱出大牙個幾月, 我試過就咁俾粒粒corn, BB好鍾意!

大宅

醒目開學勳章

其實係咪唔去衣都得?係驚消化唔到定係咩呀??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

我就先煲熟左D粟米,然後用blender 加水打成容,再倒落個隔渣器,用匙羮背顏。然後加埋D粟米水&粟米容,肉&蛋黃一齊煮粉粉或其它野俾呀妹食。佢好鍾意食。

民房

我仔11個月 就咁用攪拌機 攪成容加落d粥比佢食~10個月前就用西磨比佢食

[ 本文章最後由 manman2888 於 08-11-16 19:08 編輯 ]

大宅

我個仔依家14個月,我都仲有逐粒去衣,一來驚佢難消化,二來佢仲未有牙仔,始終覺得去左衣會安心d。

別墅

actually, i asked my maid to cut the corn into v v v small when she gave her congee around 11 months.

複式洋房

We never 去衣 and my son (13 months old) so far doesn't have any problem and he loves corn alot!

首頁

尾頁

跳至