自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩公婆三張幾、四張,月入加埋大概得3萬幾,有2個小朋友都讀緊小學。如果比你選⋯
1)每個月都樣都慳d洗,然後香港買樓、供樓之後等退休。
2)為左小朋友,可以係無太大壓下環境讀書,同家人移民美國,除左住地方,基本所有野都要由零開始。
你會⋯?

珍珠宮

回覆樓主:

去到點樣搵食?

hk 使費高,但相對已經係一個唔難搵食嘅地方,稅又唔重。而家兩公婆點都叫有份工先

大宅

Angel小琳 發表於 16-9-15 00:02
兩公婆三張幾、四張,月入加埋大概得3萬幾,有2個小朋友都讀緊小學。如果比你選⋯
1)每個月都樣都慳d洗, ...

你加埋先得3萬
請問你層樓係 full paid?
覺得可能去美國會好少少

珍珠宮

齋睇樓主講嘅資料,1同2都一樣困難,但我自己就吾會移民美國

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你同你老公係咪都想移民?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

梗係1啦,你估美國現在好好景咩.....

男爵府

回覆樓主:

小 朋友讀書一定外國好過香港
但係如果去美國,有冇工先?你地做個行難唔難搵工?
美國係邊個城市?大城市D樓都好貴,而且新移民冇工作 证明,税單好難做貸款除非香港層樓賣咗可以 pay in full.

伯爵府

Angel小琳 發表於 16-9-15 00:02
1)每個月都樣都慳d洗, ...

1) 月入3萬幾養2個,就到40歲先買樓? 想幾歲退休? 咁既環境可以攞到幾錢出嚟供? 平既樓賣左都唔夠退休。就算賣左層樓咁2個老人家住邊?租樓?排公屋?

2)去到外國有屋住,搵唔搵到食?由零開始係咩意思?無錢無樓?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

香港呢個收入,仲要養兩個,生活應該幾緊。

但外國,即使搵返咁多,但洗費可能會少d,住屋都大d,同多d green, 個人都開心d...

不過前題係你捨得香港嗎?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

想請問一下用咩條件移民?打算係美國搵咩工做?

同埋知唔知小朋友係美國可以有咩福利?例如免費讀書。。。。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

2様不行

伯爵府

回覆 Angel小琳 的帖子

移民唔係你想像中咁簡單,揾食難,稅又重(尤其是美國),
除非手頭有番三幾佰萬(其實都唔夠),
否則真係諗吓好啦.
而小朋友讀書亦唔係完全無壓力架,
都11,12班要準備入大學(好嘅大學),
你成績唔夠好都係無符.

伯爵府

唔好介意,喺香港2公婆加埋先搵3萬真係唔係好夠,如果你唔介意移民去美國細城市, 我會揀 2 ... 白領工種可能會難啲,如果唔介意辛苦工,我覺得應該會好過香港

珍珠宮

除非有幾百萬儲蓄LA, 唔係人地點會比你話移民就移民...........

首頁

尾頁

跳至