自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

我係好怕撘飛機,今次去台灣,機程係好短,但好怕飛機氣流,好怕焗會抖唔到氣,唔知呢d情況,機上有無救急方法,好怕耳鳴,耳水不平衡,我本身又畏高
老公話近近地試下一次,如果唔係帶唔到仔仔去旅行,所以我今次鼓起勇氣book左機票,點知愈近日子愈驚,夜晚諗諗下驚到想喊想取消,但又唔想掃老公興

男爵府

回覆樓主:

是心理關口,衝破了就冇事
放心,台灣好近,聽下歌,食下飛機餐,轉頭就落機了
加油呀!

伯爵府

download 定d 戲睇, 帶零食, 香口膠, 投入d睇, 睇完都落機lu

男爵府

tracy1128 發表於 16-9-15 11:25
我係好怕撘飛機,今次去台灣,機程係好短,但好怕飛機氣流,好怕焗會抖唔到氣,唔知呢d情況,機上有無救急 ...
帶定香口膠,起飛降落食防耳仔痛。其餘時間睇下電視,看旅遊書,填下入境表。一個多小時好快過,幻想自己搭巴士。氣流?當巴士行爛地。

子爵府

畀面勳章

如果你係緊張到有以下情況"好怕焗會抖唔到氣,唔知呢d情況,機上有無救急方法,好怕耳鳴,耳水不平衡,我本身又畏高" 我建議你出發前最好同AIRLINE報告定, 等佢地Breathing時知道有一個咁既客人係度, 除左你知道通知左佢地你會安心d之餘, 佢地有可以預先安排定如果你真係驚到抖唔倒氣會有咩安排等等.....(雖然佢地本身都有train過, 但係都可以係佢地出發前預先知道除時會有呢個action等佢地可以盡快配合倒) 希望你到時放鬆心情玩得開心d啦
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

翡翠宮

上到機咩都唔好理,即刻睇戲,有得食就食嘢,分散注意力!
我都係好驚搭飛機,如果唔帶仔,我就會做以上講果D!帶

仔仲煩,要照顧佢又要唔好比佢知道你驚!

至於冷氣問題! 對我黎講都好大件事,我係焗少少都唔舒服嘅人,奈何好多航空公司都係焗....上次搭新航,好驚喜! 竟然有DD凍!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

叫c6 攬實你, 無有怕

象牙宮

你係咪有幽閉恐懼症?
是對密閉空間的一種焦慮症,患者在某些情況下,例如電梯、車廂、隧道或者機艙內,可能發生恐慌症狀態,或者害怕會發生恐慌症狀。
反過來說,容易恐慌症發作的人,通常也會產生幽閉恐懼症。倘若在封閉的空間當中產生恐慌,他們會因為擔心無法逃離這樣的情況而感到恐懼。幽閉恐懼症患者可能會在室內場館、戲院或電梯中感到呼吸困難。像其他許多病症一樣,幽閉恐懼症可能肇因於孩提時期的創傷。
治療幽閉恐懼症和治療其他焦慮症類似,可以採取一些解釋性的心理療法,或採用一些抗焦慮的藥物加以治療。
幽閉恐懼症被普遍的認為是廣場恐懼症的反例,不過這樣的論點是過分簡化的結果。例如,幽閉恐懼症患者會害怕待在群眾當中,而這也是廣場恐懼症的特徵之一。所以在充滿群眾的市政廣場的中,可能同時引發幽閉恐懼症和廣場恐懼症

如果真係一定要通知機組人員.

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

引用:是心理關口,衝破了就冇事放心,台灣好近,

原帖由 vickyleehom 於 16-09-15 發表
是心理關口,衝破了就冇事
放心,台灣好近,聽下歌,食下飛機餐,轉頭就落機了
加油呀!
老公都係咁講,因為佢成日飛,所以一d感覺都無,話好似坐車咁

大宅

引用:Quote:tracy1128 發表於 16-9-15 11:25 我

原帖由 cuccw 於 16-09-15 發表
帶定香口膠,起飛降落食防耳仔痛。其餘時間睇下電視,看旅遊書,填下入境表。一個多小時好快過,幻想自己搭 ...
係咪通常會係起飛同降落先會不適?飛定左係咪好似平地咁既感覺?

大宅

引用:如果你係緊張到有以下情況\"好怕焗會抖唔到

原帖由 Tingche 於 16-09-15 發表

如果你係緊張到有以下情況"好怕焗會抖唔到氣,唔知呢d情況, ...
其實唔知係咪自己心理問題

大宅

引用:上到機咩都唔好理,即刻睇戲,有得食就食嘢,

原帖由 fatchu@home 於 16-09-15 發表
上到機咩都唔好理,即刻睇戲,有得食就食嘢,分散注意力!
我都係好驚搭飛機,如果唔帶仔,我就會做以上講果D!帶
...
你會唔會上機前一,兩日會勁驚?

大宅

引用:叫c6 攬實你, 無有怕

原帖由 一罐可樂 於 16-09-15 發表
叫c6 攬實你, 無有怕
佢話佢會拖實我,但始終個心都係驚架

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

台灣好近...真係瞓下覺, 一陣間就到....

加油

大宅

引用:download 定d 戲睇, 帶零食, 香口膠, 投入d

原帖由 TRUBIMA 於 16-09-15 發表
download 定d 戲睇, 帶零食, 香口膠, 投入d睇, 睇完都落機lu
我已經download 左幾套戲喇,希望到時有幫助

大宅

引用:你係咪有幽閉恐懼症

原帖由 mercurycc 於 16-09-15 發表
你係咪有幽閉恐懼症?
是對密閉空間的一種焦慮症,患者在某些情況下,例如電梯、車廂、隧道或者機艙內,可能 ...
唔知自己係咪,不過未去到好嚴重,只係怕撘飛機同畏高

大宅

引用:日頭上機好少有氣流

原帖由 cabbagekid 於 16-09-15 發表
日頭上機好少有氣流
你咁講,我放心左好多

大宅

其實係起飛同降落會震得勁D,然後爬升都會不穩左搖右擺,直至飛到平流層就會好穩定(除非有氣流,就會chok。不過通常只係chok一陣)。

台灣一個鈡頭機,上咗機食完餐都夠鐘落機。聽下歌,放鬆,好快到~

大宅

引用:台灣好近...真係瞓下覺, 一陣間就到....加

原帖由 wcpcelia 於 16-09-15 發表
台灣好近...真係瞓下覺, 一陣間就到....

加油
為左個仔,所以我一定要克服到,希望上到機無咁緊張

wcpcelia    發表於 16-9-15 12:03

首頁
12345...10

尾頁

跳至