嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://pediatrics.about.com/cs/weeklyquestion/a/030103_ask.htm

Q. My 5 month old was just diagnosed with a sinus infection and puton antibiotics, but my friends all tell me that my baby doesn't evenhave sinuses yet. Does she?A. It is a common misunderstanding that infants do not have sinuses.
Infact, babies are born with sinuses, but they are just not very welldeveloped. Newborns have very small maxillary (under your cheeks) andethmoid sinuses (between your eyes), but they can't be seen on regularxrays until a child is 1-2 years old.
The frontal sinuses (whichoften contribute to typical adult sinus headaches) and sphenoid sinusesdon't begin to develop until a child's second year and can't be seen onan xray until the child is 5-6 years old. The sinuses continue to growuntil your child is a teenager.
How long had your child been sick?
Ifit had been for more than 10-14 days, then she may very well have asinus infection. But whether or not she could have a sinus infection iscontroversial. Most likely, even if she has a green or yellow runnynose for several weeks, instead of a real sinus infection, it would bemore appropriate to just call it purulent rhinitis. If it was lingeringand getting worse, you would still treat her with antibiotics though.
If she has only been sick for 5-7 days, then she may just have a cold.

別墅

我都有類似不愉快的經驗, 我bb flu睇左幾個醫生都唔好, 個friend介紹睇佢, 入到去,bb咳左一下, 個醫生望都唔望下bb (not even touched bb), 就話bb應該係肺炎, 要照X光, 佢問bb有冇insurance, 有就入hospital wor!! 睇左X光片, 佢話confirmed 係肺炎, 要immediate入hospital 我呀媽唔肯 (bb得3個月), 佢就要bb日日覆診, 收o左我9百9

Next day my husband show the X光片 to another兒科醫生, the 醫生 said bb NOT肺炎, but FLU only !!

[ 本文章最後由 kalam611 於 08-11-18 14:27 編輯 ]

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 kalam611 於 08-11-18 14:25 發表
我都有類似不愉快的經驗, 我bb flu睇左幾個醫生都唔好, 個friend介紹睇佢, 入到去,bb咳左一下, 個醫生望都唔望下bb (not even touched bb), 就話bb應該係肺炎, 要照X光, 佢問bb有冇insurance, 有就入hospital wor!! ...

呢d咁嘅醫生真係等天收 ! 讀咁多年書真係讀屎片, 為左錢, 要bb照呢樣照果樣, 醫得好就話je, 真係聽見都嬲 !

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我bb出世時又係遇到衰醫生。

我bb在浸會出世, 當時浸會同廣華在早前出現抗藥性金黃葡萄球菌, 於是我在我bb未出世時已經上網睇左好多關於呢方面information。

到bb出世後3個星期, 成面出粒粒, 有白頭, 就返去睇當日bb出世浸會個醫生。

果個黃綠一見我bb, 就話乜咁遲先帶佢黎, 佢好危險,係抗藥性金黃葡萄球菌 ...仲話頭先啱啱出去果個bb都係一樣, 又話見過一d bb太遲睇佢, 一夜之間爛到頭骨都見埋 !!!! 一定要食抗生素 .....仲要我去買枝手術前專用殺菌液同bb沖涼.....blablabla

我當時對佢講嘅野好懷疑, 因為我之前問過幾個 bb真係中過果隻惡菌嘅bk mami, 佢地小朋友d 症狀同我bb完全唔同 !!!!

於是, 我即刻帶bb去左法國睇2個醫生, 結果都係話bb係普通baby acne, 完全不用抗生素, 同金黃葡萄球菌症狀一d都唔同 !!!

之所以, 有d醫生會混水摸魚, 借住個勢話bb呢樣果樣, 嚇到d新手mami c c 下, 如果遇著呢d衰人, 最好搵多1-2個醫生做second opinion, 因為錢事少, bb 身體事大 !!!:;pppp: :;pppp:

別墅

正黃綠

原文章由 牛精仔 於 08-11-19 00:21 發表
我bb出世時又係遇到衰醫生。

我bb在浸會出世, 當時浸會同廣華在早前出現抗藥性金黃葡萄球菌, 於是我在我bb未出世時已經上網睇左好多關於呢方面information。

到bb出世後3個星期, 成面出粒粒, 有白頭, 就返去睇當日 ...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

呢個醫生咁衰架 ! 真係冇醫德 真係要比多D人知, 等佢地唔好帶小朋友去睇呢個醫生

樓主, 最終你BB係咪個耳鼻喉醫生睇好左 ?

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 duck_duck 於 08-11-17 08:52 發表
係呀, 就係嘉賓大廈梁樹x醫生

我仔睇過佢兩次
睇第一次冇俾抗生素
但唔好唔退燒
覆診果次就開抗生素
話如果食左都唔得就照肺
結果都唔得
我心諗燒左成5日又要照肺
索性睇急証
點知醫院一開藥水
即刻見好+退燒
佢好唔好就唔敢講
但對我黎講呢個醫生同我仔一d都唔夾囉

男爵府

好媽媽勳章

係呀, 耳鼻喉黃醫生搞掂o左, 黃醫生仲話無事就唔駛食藥la, 每日去商場跑多d, 適應d冷氣就ok!!

原文章由 catcat_22 於 08-11-19 17:02 發表
呢個醫生咁衰架 ! 真係冇醫德 真係要比多D人知, 等佢地唔好帶小朋友去睇呢個醫生

樓主, 最終你BB係咪個耳鼻喉醫生睇好左 ?

男爵府

可否比黃醫生D資料我呀?? 因為我個仔都傷風了3個星期, 食極葯都唔好。

原文章由 duck_duck 於 08-11-20 14:31 發表
係呀, 耳鼻喉黃醫生搞掂o左, 黃醫生仲話無事就唔駛食藥la, 每日去商場跑多d, 適應d冷氣就ok!!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 duck_duck 於 08-11-20 14:31 發表

麻煩你 pm 個耳鼻喉科 黃醫生o既 資料俾我丫....
我想搵 耳鼻喉科醫生好耐, 因我仔有鼻敏感 + 氣管敏感, 又成日撩損耳仔.....

男爵府

醒目開學勳章

今朝睇電視新聞有個兒科Dr.leungXbill,被告開類固醇沒向病人說清楚副作用,被判停牌2個月,唔知係咪樓主講果個呢??

大宅

原文章由 Aloysiusma 於 08-11-23 10:15 發表
今朝睇電視新聞有個兒科Dr.leungXbill,被告開類固醇沒向病人說清楚副作用,被判停牌2個月,唔知係咪樓主講果個呢?? ...

係呀

大宅

係呀,報紙都登埋,判左佢專業矢當呀!
原文章由 Aloysiusma 於 08-11-23 10:15 發表
今朝睇電視新聞有個兒科Dr.leungXbill,被告開類固醇沒向病人說清楚副作用,被判停牌2個月,唔知係咪樓主講果個呢?? ...
:-D

別墅

http://appledaily.atnext.com/tem ... amp;art_id=11881029

男爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1878761&extra=page%3D1

男爵府

唔係好明您引出呢條 link 想講乜, 係咪果位叫人照x 光&做手術的醫生就係 dr. bill? 佢救左果位小朋友?

原文章由 iodine 於 08-11-24 23:47 發表
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1878761&extra=page%3D1

男爵府

好媽媽勳章

其實我都唔係好明你想講乜o野, 不過, anyway, 我個仔睇完黃醫生之後2日就無再流鼻涕, 而家無side 事la!! 而梁醫生o個度, 佢個診所姑娘都有打o黎, 問仲乜唔去覆診, 話再唔覆診就手尾好長bor!!

原文章由 iodine 於 08-11-24 23:47 發表

大宅

麻煩你PM個耳鼻喉科黃醫生的資料俾我,唔該曬。

首頁

尾頁

跳至