自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

1. 細B在N 或 K1 追得辛苦嗎? 如果揀 Happy School 會唔會好D?

2. 細B升小後跟大B有沒有什麼明顯差距, 可以分享一下心理及學術上發展?

3. 如果你有得再揀, 你會比小朋友做大B嗎?

我還很頭痛中, 網上爬文知道小朋友到6歲左右其實所謂大細B 差異己經收窄, 但亦有說明現時香港教育大早就要識別小朋友能力, 導致近幾年有"超大B" 的玩法

我身邊朋友見解也很極端, 若子女己高小或以上, 無需要分大細B, 11月, 12月B也讀得上, 也可以讀得唔錯。但近年的媽媽, 一般偏向做"超大B" , 因為教育氣氛不同, 對小朋友要求高, 幼稚園Happy 左, 上小學就"好難適應", 而心理發展方便, 也很兩極, 一部份人認為做大B 特別是男仔係會好D, 另一部份人應為跟番同年就會覺得係"同屆自己人"

兔B, 龍B競爭大, 那蛇,馬, 羊, 猴B會唔會好D?

可以分享一下你們的見解同經驗嗎? 謝謝
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

象牙宮

2024年龍年勳章

ho-liday 發表於 16-9-19 09:48
1. 細B在N 或 K1 追得辛苦嗎? 如果揀 Happy School 會唔會好D?

2. 細B升小後跟大B有沒有什麼明顯差距, 可 ...

不如問下自己,早一年返學有咩好處?

k3 小一開始寫字,細B小肌肉夠力未?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實做大 b 或細 b, 好視乎你小朋友的學習和發展進度

如果小朋友認知快, 大小肌肉發展亦合乎進度

做細 b 其實同大 b 不是差好遠

我觀察係 k1 可能會差遠些, 但 k2 開始, 其實大 b 和細 b 的差距不是太大

其實 k1 下學期開始做線條練習, k2 開始學寫字

你要觀察下小朋友, 小肌肉發展係點先

另外, 如果要做細 b, 小朋友的自理能力, 亦要 train 得好, 學校唔會因為佢係細 b, 而特別 take care 小朋友, 佢都要同大 b 一樣, 要懂自理, 例如: 自己上學校廁所, 自己斟水, 自己取文具, 自取蓋印仔等

我小朋友係細 b, 而家讀咗小學了, 要默書, 做功課, 暫唔覺得佢跟唔到進度

karen125    發表於 16-9-19 13:00
ho-liday    發表於 16-9-19 10:19
Chirley    發表於 16-9-19 10:04

水晶宮

同意樓上媽媽講其實做大 b 或細 b, 好視乎你小朋友的學習和發展進度,
我仔係兔細B, 讀緊一間學券幼稚園, 正常學校唔算特別HAPPY SCHOOL,
K1 明顯係BB D, 但問題係K2會出現, 因會開始寫字,
幸好我仔還OK, 因我地之前同佢不停玩D訓練肌肉遊戲,
而佢亦好鍾意玩泥膠同畫畫果D, 亦會俾佢畫多D線條等, 對佢寫字都有幫助,
因我識好多細B, 眼見好多小朋友升到K2就出問題, 幸好阿仔未有呢D問題,
而家K3啦, 明顯既唔同或跟唔上之類既少好多,
暫時我唔會幫佢轉做大B, 無啦啦留班佢都唔開心啦

karen125    發表於 16-9-19 13:01
ho-liday    發表於 16-9-19 10:30

珍珠宮

我仔13年12月蛇B,做超大B,2歲8個月先讀N班。
我覺得唔夠4歲寫字好似好吃力咁,而且而家學術比以前深,打好基礎先上小學都唔係壞事。如果做細b 3年後就上小學我覺得太急,掉轉諗,如果做細b其實早左入學。我又冇諗係咪大人一年,咁一月b夠勁大啦,我仔只係大一月b一個星期而已。
我仔慢熱、就算去公園玩都係慢人幾拍o個隻。

伯爵府

ho-liday 發表於 16-9-19 09:48

2. 細B升小後跟大B有沒有什麼明顯差距, 可 ...

我女兔B, 10月出世, 但其實和學校的大B能力上分別不大, 我個人認為是否可以幫小朋友追到年齡上的差異,係睇父母有冇比心機和是否用適當方法培育小朋友

karen125    發表於 16-9-19 13:01
ho-liday    發表於 16-9-19 12:04

子爵府

Sumyeema1 發表於 16-9-19 09:53
不如問下自己,早一年返學有咩好處?

k3 小一開始寫字,細B小肌肉夠力未?

所以才上來問下其他過來人的媽媽, 好似各有好處, 各有疑慮, 我諗每個媽媽都想為小朋友尋找最合適的途徑

其實都唔係叫"早一年", 係同年, 對吧? 因為而家玩法係"遲一年"

大部份香港幼稚園均於 K2 開始執筆學寫字, 如何憑一個2歲多的小朋友去評估過兩年4歲多D 時候小肌肉發展? 我估係要睇學校本身對寫"字"的要求, 及佔兒童各項發展比重(我也會列為選校考慮條件之一 ), 應否單單為此以讓小孩遲一年讀書? 如有家長願意分享的話, 那就可以更具體了

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

LL1999 發表於 16-9-19 09:54
其實做大 b 或細 b, 好視乎你小朋友的學習和發展進度

如果小朋友認知快, 大小肌肉發展亦合乎進度
謝謝你的分享, 看來你小朋友非因發展問題, 而係適應小一密集"工作", 希望你小朋友能夠好快適應
有沒有一些簡單方法去觀察小朋友小肌肉發展

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我個仔係細B,仲讀好淺既幼稚園,升小一既時候係個個小朋友都唔習慣,所以無咩分別,成績好睇個別發展,無直接關係,反而手仔肌肉同成熟情度就真係有分別!!!!

ho-liday    發表於 16-9-19 12:05

伯爵府

回覆樓主:

n or k1我覺得分別不太,最大係k2開始寫字,手指唔夠靈活寫得唔靚,不過我問老師又話情況唔嚴重,冇乜大問題,用到力就ok,不過一樣係細b,女仔明顯發展得快啲,男仔係慢啲,如果依家再擇,我會擇做大b,因為有排讀,遲啲先黎辛苦好過早啲,小朋友大啲會懂事明事理,同佢温習都快啲入腦(希望)
ps 11月仔依家p1

珍珠宮

好媽媽勳章

只要媽媽跟貼D, 幫手做私人補習老師, 小朋友又坐得定肯去聽, 12月的超細b一樣可以名列前茅.

ho-liday    發表於 16-9-19 12:09

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ho-liday 發表於 16-9-19 10:24
謝謝你的分享, 看來你小朋友非因發展問題, 而係適應小一密集"工作", 希望你小朋友能夠好快適應
有沒有一些 ...

例如: 小朋友懂唔懂 meet 貼紙, 開唔開到拉鍊, 可否開合較剪, 有無執筆油顏色, 手指取野夠唔夠力, 自己學穿衣, 穿襪, 穿鞋情況等等

唔係一開始要做到咁多小肌肉野, 而係要觀察小朋友發展過程

幼稚園要求寫字, 其實都唔係好深, 係 a-z 果 d, 中文通常係 '十, 天, 大, 小, 花, 草, 羊, 等等'.

老師主要唔係要求小朋友寫得靚, 係看小朋友寫唔寫到係方格內, 寫字有無力 (即係落線個字體, 係勁幼線, 模糊, 定係深色線, 睇到個字)

如果, 想小朋友做細 b, 就要多同小朋友做小肌肉訓練, 如玩泥膠, 油顏色, 教小朋友用筷指夾豆, 用衣夾夾野, 玩串珠仔等

我覺得做細 b, 係寫字方面, 先最考功夫, 老師唔會因為小朋友係細 b, 而對佢寫字要求降底, 如果寫得唔好, 一樣要小朋友寫到

其實只要家長做多 d 前期小肌肉訓練, 咁學執筆寫字時, 小朋友夠力, 寫字時問題就不大了

另外, 如果要做細 b, 係屋企, 就要多些放手比小朋友學習自理, 係教小朋友做, 協助小朋友做, 但唔好幫小朋友做埋

好簡單咁講, k1 時, 係學校玩滑梯, 學生要自己除鞋, 玩完, 就要自己穿, 老師唔會為小朋友係細 b, 就幫小朋友穿, 做得細 b, 係差大 b 一年, 呢 d 要係屋企學識, 咁就算做細 b, 都唔會同大 b 差好遠

而做父母心態係, 比得小朋友做細 b, 就要有心理準備小朋友係同大 b 一樣, 唔好覺得細 b 好細過, 同 1 月的大 b 差 11 個月, 而要求學校對細 b 寬鬆

ho-liday    發表於 16-9-19 12:32

公爵府

回覆樓主:

我大仔兔b年頭超大b,細仔龍b年尾超細b,我自己湊,知道細佬理解力,學野全部叻過哥哥,老公就堅持細佬比較醒目,早入學都冇問題
k1都未發現大問題,就算做得唔夠好老師都話細b慢慢來,但今年細佬要寫字先發現佢隻手仔係唔夠力揸筆,我捉實佢手就寫到,明顯同哥哥上年差好遠
其實我後悔,開學時見到k1小朋友新入學係校門攬住媽咪喊,我仔同佢地差唔多大,返學就要寫字

男爵府

我仔係11月,冇N收,由K1讀起
冇N果年有返playgroup ,所以適應、基本自理冇問題
幼稚園係happy school,所以K3先寫字
K1 K2學校會做好多手仔訓練,一路都唔見老師話佢追唔上
今年升小一,so far ok
不過佢有幼稚園同學(都係11月細仔)選擇repeat K3
所以我覺得可以睇定D,到升K3先決定都未遲

karen125    發表於 16-9-19 13:02
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

珍珠宮

Littlecatta2013 發表於 16-9-19 10:06
我仔13年12月蛇B,做超大B,2歲8個月先讀N班。
我覺得唔夠4歲寫字好似好吃力咁,而且而家學術比以前深,打 ...

阿仔龍b做大b,始終做大會建立到自信心,同埋自己湊遲小小讀都無所謂,年尾生妹妹到時睇下點如果佢學到哥哥又唔痴身既可能做細既都ok

大宅

回覆樓主:

{12月細B,依加k2。之前問過老師阿仔表現,佢話分別不大,不過好明顯睇到佢係獨生子

子爵府

回覆樓主:

唔知你小朋友幼稚園有冇評估?我女細b,初初都有你呢個問題,後來睇下每個月都有嘅評估,邊方面弱就自己幫下佢加强返,我就覺得可能唔可以同步進步,會慢少少,但好快追到。點都會識,快慢問題。小朋友都會競爭比較,見到人地做到,佢自己都唔可以輸。

男爵府

我囝囝10月尾出世,依家啱啱k2,我覺得佢學術心智等各方面並不比其他大b差,但可能手肌略遜,寫字差啲。k1暑假我幫佢練習佐一段時間進步很明顯。我覺得細b係學習方面未必一定輸畀大b,但以後擇校時是否會被學校區別對待家長就無能為力了

侯爵府

回覆:K2或以上的細B的媽媽請分享一下

我一大B一細細B...

細細B由細到大,能力都好好,不論係講野聽教專注都無令我擔心過,所以佢做細B都無話能力唔夠,一寫字已經好好,我從來無勞氣過,只係怕自己教得唔夠多。。

大B..由細都係令我擔心果個,一直都比較BB..係讀書上,佢能力成續唔差,但行為都係BB..對比大果個。大果個係明顯更好。。

所以大細B..唔係關年紀事,而係佢地能力,我一直都係順其自然。。細細B考到我就俾佢讀囉。。大B出世月份定左,又唔到我簡,咁咪咁囉。。。諗咁多都係自己煩,子女真係跟唔上,你做家長自然會知嫁啦。。。要時再適當協助。。

珍珠宮

大女11月細b今年k2,學術唔覺比人差,係寫字我覺得差d,但老師又無講咩,話啱啱起步大細b 都係咁上下,可能係我自己聽得多細b寫字會差d,自己驚佢會跟唔上

首頁
12345...7

尾頁

跳至