自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我個仔係細B, 我從來無考慮過比佢做超大B, 當然佢嘅進度亦令我放心佢唔使做超大B!

佢未試過比老師話佢跟唔上進度,相反,老師仲成日讚佢字體端正(不過,要下啲苦功,我係好嚴格咁要佢寫靚啲字),中文認字能力強,基本上K3下學期開始已經可以自己睇書,數學比同齡小朋友計數快(無上數學班),英文就so far so good, 一般對答咁啦!

我自己理念係,佢宜家跟得到,我唔會比佢repeat, 萬一將來佢升中跟唔上要repeat, 咪同人哋差幾年?! 心理壓力好大㗎!樓主,你小朋友宜家係咩進度? 老師有無話要repeat?

P.S. 仔仔宜家P.1, 幼稚園算係Happy School, 小學亦唔係名校,但我見佢讀得開心
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

vickymok717 發表於 16-9-19 11:20
我個仔係細B, 我從來無考慮過比佢做超大B, 當然佢嘅進度亦令我放心佢唔使做超大B!

佢未試過比老師話佢跟唔 ...
先謝謝你的分享,我細B仔正正今年考慮報N定K1,我見佢都精靈(可能只係因為我係佢阿媽)playgroup 老師話佢發展無特別遲,也沒有特別"優勝",pg 老師都主張愉快學習,都唔敢比咩意見,淨係話Happy School 入K1 主要睇細B仔的表現,而且遲一年入學有機會被其他同學認為另類,影響到社交發展,所以便上來參考一下各位媽媽的意見
而我是work mum, 我怕我沒時間特訓佢,自己又易爆,影響親子關係(3歲就看似大早了吧!)

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

keroppi_pororo 發表於 16-9-19 11:18
除非發展遲媛,否則, 適齡入學,
小朋友有意想不同既進步,
首先家長唔好成日話小朋友唔得, 跟潮流或人云亦云 ...
同意,只係希望作了決定之後便不再三心兩意

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

Littlecatta2013 發表於 16-9-19 10:06
我仔13年12月蛇B,做超大B,2歲8個月先讀N班。
我覺得唔夠4歲寫字好似好吃力咁,而且而家學術比以前深,打 ...
我細B仔越大越怕羞 小朋友真係成日變

子爵府

tra5212 發表於 16-9-19 10:29
n or k1我覺得分別不太,最大係k2開始寫字,手指唔夠靈活寫得唔靚,不過我問老師又話情況唔嚴重,冇乜大問 ...
先祝你細B盡快適應

我個細B仔,暫時觀察係慢熱,面試較蝕底,主要係我要工作,未必有咁多空間課後督促他追進度了

禁止訪問

大宅

我小朋友 11月 細B ,
做細B 可以學習大B 身上有既野.
見到同學做到,小朋友會比心機試下做下. 從失敗中學習 .唔得再試.
可以睇到佢有進步.
多D鼓勵 , 細B都可以做得到.

ho-liday    發表於 16-9-19 12:35

大宅

ho-liday 發表於 16-9-19 09:48
1. 細B在N 或 K1 追得辛苦嗎? 如果揀 Happy School 會唔會好D?

2. 細B升小後跟大B有沒有什麼明顯差距, 可 ...

如小朋友本身好醒,處事獨立既,做細b我覺得無乜問題,如果唔太叻既,就做大b會好啲!

子爵府

cindywy 發表於 16-9-19 11:03
我囝囝10月尾出世,依家啱啱k2,我覺得佢學術心智等各方面並不比其他大b差,但可能手肌略遜,寫字差啲。k1 ...
實在有點無能為力,小朋友發展有快有慢,宜家乜都要框實晒,要家長自行補底去砌合教育制度
先多謝你的分享, 大家都加油!

子爵府

car~wing 發表於 16-9-19 12:27
如小朋友本身好醒,處事獨立既,做細b我覺得無乜問題,如果唔太叻既,就做大b會好啲!
...
我都有類似的唸法,只係怕自己一廂情願覺得佢"叻":) 我C6就認為遲一年等佢快樂多一年(又係一廂情願)

珍珠宮

回覆樓主:

睇小朋友能力 我仔細b 大部分都跟得上
反而有d大b 手肌仲差 所以因人而異

子爵府

lazywife 發表於 16-9-19 11:06
我一大B一細細B...

細細B由細到大,能力都好好,不論係講野聽教專注都無令我擔心過,所以佢做細B都無話能 ...
我都諗住同報N 及K1 等學校決定。。。不過都想參考一下前人的經驗,謝謝你分享呀
我怕我不能客觀地評估佢能力,說實在的,我不想他細細個就要經歷 repeat

大宅

ho-liday 發表於 16-9-19 12:31
我都有類似的唸法,只係怕自己一廂情願覺得佢"叻":) 我C6就認為遲一年等佢快樂多一年(又係一廂情願)
...

如果自己教到佢既,咪等佢做大b,開心多一年囉,因為k1下學期都開始要寫啲簡單既字(我個女讀happy school)!

子爵府

keroppi_pororo 發表於 16-9-19 12:23
好多兩歲未講野, 又驚佢唔講野, 等佢做細b,
但事實個個一番學變左開龍雀.
唔好忘記,interview 同開學日子 ...

"如果小朋友大成一年, 由其是女仔, 真係有自卑的." 你講中我的擔心

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友11月細b,現在已P.3。
大b細b最大分別係身形上,至於學習方面,真係要睇小朋友既能力 。

我小朋友試過某次考試跟唔上,亦試過某次考試主科目考到全班第一,我覺得成績、學習能力……主要係睇有冇努力,唔關大細b事。
不過就我自己經驗,多數細b比較不能鬆懈,keep住努力唔一定差過人,甚至更好。。。

另外我有諗過,如果細b能力差啲,好似有點兒唔意外,會自我安慰 ;
但當細b表現出色過班中既哥哥姐姐,喜悅會更大。
即係話,細b做得唔好時,別人會體諒 ; 做得好時,會覺得喜出望外。
大b做得唔好,會覺得好失望 ; 做得好時,又會覺得“應該既…”

所以俾我揀多次,我唔會做超大b,除非有需要啦。

ho-liday    發表於 16-9-19 12:52

珍珠宮

回覆 ho-liday 的帖子

其實你自己本身都想佢做細B,咪試下囉,跟唔到先再決定。

我自己偏向做大b,我仔讀o個間幼稚園o既老師都話做大b好一點,亦有老師話大細b都冇分別。
"適齡"亦橫誇15個月的時間,現今好多超大b,我無介懷"大一年"呢樣野。
我仔33個月都未認到所有英文字母,心理上亦未覺得佢ready。

最重要係自己孩子進度。

子爵府

ho-liday 發表於 16-9-19 09:48
1. 細B在N 或 K1 追得辛苦嗎? 如果揀 Happy School 會唔會好D?

2. 細B升小後跟大B有沒有什麼明顯差距, 可 ...

做超大B着數在較多名幼及龍幼收,學習能力到K2都冇大分別,我覺得性格影響大過年齡

子爵府

emimi 發表於 16-9-19 10:33
我大仔兔b年頭超大b,細仔龍b年尾超細b,我自己湊,知道細佬理解力,學野全部叻過哥哥,老公就堅持細佬比較 ...
你兩年抱兩喎,照顧上有無困難,我係work mum,擔心無充足時間協助細B仔追課程(我係前設左要追),我覺得我細B仔係好好學,好好奇,但係我沒有額外條件培訓,只係放假多D同佢去公園,上pg (一週一次)個D,所以佢現時發展真係叫自由發展,係可見將來,我都應該要為口奔馳...

子爵府

Littlecatta2013 發表於 16-9-19 12:43
回覆 ho-liday 的帖子

其實你自己本身都想佢做細B,咪試下囉,跟唔到先再決定。
哈哈,你都聽得出了, 謝謝你分享
一方面想細B仔輕鬆D,我地父母又唔洗咁緊張

另一方面真係錢了 入到K1有津貼,入N要比一年全費

首頁
12345...7

尾頁

跳至