自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

本身想領養貓既~但系困難重重首先領養前要家訪,順便睇下有冇裝蚊網同環境適5適合,不過系義工角度,就算肯比隻貓貓你,義工需要常常Whatapp貓咪照片,話驚虐待,呢個我明亦都接受,最接受5到系領養之後間中要再上我屋企探貓,講真我平時連親戚朋友都5鐘意招呼上黎屋企坐,居然要迫人日後隨時上黎探貓又5可以拒絕,個下好反感亦令有心領養既人卻步

不喜勿插,費時ㄧ陣又做箭靶

我為貓狂

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

rickybb123456 發表於 16-9-19 11:52
本身想領養貓既~但系困難重重首先領養前要家訪,順便睇下有冇裝蚊網同環境適5適合,不過系義工角度,就算肯比 ...
真係無計...衣家太多變態或者無責任感既人喇..
義工真係寧願多做一步, 少一個錯配既機會..
如果領養既朋友真係咁就卻步..無計啦~呢D 只係叫做唔夠緣份囉...

Chirley    發表於 16-10-5 15:08
Vin仔媽    發表於 16-10-5 14:49
juniormiu    發表於 16-9-19 14:57
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:lemontea520 的帖子

其實我覺得Whatapp照片已經好足夠

我為貓狂

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:領養~真系5容易

明白,當時想領養都卻步,一個人住就話,當年同99住,點方便成日家訪。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

樓主, 你講的顧慮,
我全部都考慮過,
我同你一樣咁諗.

在於義工的角度,
放子子女女係人地手上,
所以咁擔心.
我結果去 SPCA 領養.

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rickybb123456 發表於 16-9-19 11:52
本身想領養貓既~但系困難重重首先領養前要家訪,順便睇下有冇裝蚊網同環境適5適合,不過系義工角度,就算肯比 ...
你試下同佢傾下啦, 如果佢怕video 假, 咁用直播囉, 又或者再搵第二個義工, 加油呀

大宅

小花媽咪 發表於 16-9-19 12:02
樓主, 你講的顧慮,
我全部都考慮過,
我同你一樣咁諗.
SPCA好快殺一隻,喺SPCA領養都好ge

Vin仔媽    發表於 16-10-5 14:49
wcpcelia    發表於 16-9-19 18:24

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

珍珠宮

引用:明白,當時想領養都卻步,一個人住就話,當

原帖由 seaman1982 於 16-09-19 發表
明白,當時想領養都卻步,一個人住就話,當年同99住,點方便成日家訪。

...
一個人住正常都要返工呀,邊甘鬼得閒呀~

我為貓狂

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

珍珠宮

引用:樓主, 你講的顧慮,我全部都考慮過,我同你一

原帖由 小花媽咪 於 16-09-19 發表
樓主, 你講的顧慮,
我全部都考慮過,
我同你一樣咁諗.
我多數會甘做

我為貓狂

大宅

回覆:rickybb123456 的帖子

我覺得佢地講領養後要家訪係防止d唔正當的人
唔會經常做 義工都未必咁多時間做
一般你定時send下相比佢知貓貓健康安全佢地唔會約家訪
只係如果佢地唔方心的case先會

男爵府

明你感受,我都係個人手中領養咗隻成年唐貓,只須WS窗紗佢睇,之後有ws貓相片佢睇,最近一次佢應放心了,都冇復我喇,你可係寵物趣談果度睇睇

子爵府

樓主覺得煩都正常
但我睇過好幾單領養後嘅悲劇
我就會體諒義工心情
我隻狗係領養返黎
我歡迎義工隨時再黎睇佢
(當然要大家夾岩時間)
講真義工都忙,佢肯再抽時間家訪
我覺得值得欣賞佢對動物果份愛心
樓主不如同義工解釋難處,再盡量達到共識
領養好有意義
除左救左動物,仲可以從中學習到愛
謝謝你考慮領養

珍珠宮

回覆:angelacch 的帖子

Thx~不過義工多數甘要求

我為貓狂

伯爵府

佢地太好心,但都係出於好意...同意去愛護動物協會領養,嗰度啲動物冇人領養一排會比人人道毁滅

Vin仔媽    發表於 16-10-5 14:51
Tingche    發表於 16-9-19 15:40
ttjl7    發表於 16-9-19 13:46
Ronnym    發表於 16-9-19 12:32

男爵府

wbrenda 發表於 16-9-19 12:06
不喜勿插

我覺得好多所謂的義工,假人假義

同意,吾系話所有都系,不過大多數

sonet    發表於 16-10-5 14:37

珍珠宮

引用:我覺得佢地講領養後要家訪係防止d唔正當的

原帖由 baby317 於 16-09-19 發表
一般你定時send下相比佢知貓 ...
有時佢系相片寫明就費時再問啦,我本身都系養開貓既

我為貓狂

子爵府

引用:本身想領養貓既~但系困難重重首先領養前要

原帖由 rickybb123456 於 16-09-19 發表
完全同意,曾經想領養一隻狗仔,但接觸左幾個義工,他們的態度應該將自己神化左,成日講到自己好偉大,你想要就乖乖聽我要求!做足佢要求,又特登去西貢搵佢同隻狗,最後比佢玩一輪話比左第二個!而佢地嘅態度又衰,而且假設了每一個人都係想賣左佢隻動物又或者會返去毒打隻狗咁!其實呢班義工會令人非常反感,令更多想領養嘅人選擇去寵物店買狗囉

sonet    發表於 16-10-5 14:37

子爵府

引用:我覺得佢地講領養後要家訪係防止d唔正當的

原帖由 baby317 於 16-09-19 發表
一般你定時send下相比佢知貓 ...
有義工兩星期上門一次!

首頁
12345...10

尾頁

跳至