嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔2歲,可能因為家中有養狗,所以佢成日打噴嚏流鼻水、痕癢、鼻塞,瞓覺成日都用口呼吸,尤其近兩星期,天氣反覆,次次瞓醒(夜晚同午睡都係)都五、六個噴嚏連住咁打,跟住就流鼻水,其他時間就只有痕癢(成日捽)。

星期四,我阿媽見我坐月時剩返d冬虫夏草,諗住唔好浪費,就用水焗左3條比阿仔飲,出奇地,飲完第二日,瞓醒一個噴嚏都無打過,直至現在都無打過(已3日了)。瞓覺都無再用口呼吸。

我諗同d冬虫夏草有關。黎緊呢個禮拜又話氣溫急促下跌,等我再觀察下阿仔有無問題先(我暫時會每星期焗2次比佢飲)。

別墅

想請教下你媽媽係點樣焗架, 淨係飲水定或連蟲草都食落肚

大宅

我都想知呀?可否教我哋呀?

原文章由 kylie2006 於 08-11-16 17:57 發表
我個仔2歲,可能因為家中有養狗,所以佢成日打噴嚏流鼻水、痕癢、鼻塞,瞓覺成日都用口呼吸,尤其近兩星期,天氣反覆,次次瞓醒(夜晚同午睡都係)都五、六個噴嚏連住咁打,跟住就流鼻水,其他時間就只有痕癢(成日捽)。

星期四,我阿媽 ...

男爵府

其實好簡單,我今日自己都焗左比阿仔飲。用3條冬蟲草,用水喉水浸3-4個小時,洗洗佢,再用大滾水約一碗,用保溫杯焗3個小時,淨飲水,飲完可以再番焗多1-2次 (視乎小朋友1日飲到幾多水囉,我用黎當水飲),但如果飲時熱左d,千祈唔好用普通水溝,寧願坐返凍d先飲。

d冬蟲草我諗小朋友真係無咩興趣食,我都費事 "監"佢,但你知啦,呢d野真係好貴,所以今日我自已食左,唔好浪費,但如果你屋企晚晚煮飯煲湯(我係無飯主婦),可以儲埋幾次,用黎煲湯大人飲,但都要食埋至無陡。

別墅

thank you

男爵府

環保接龍勳章

冬蟲草邊度買好d(平靚正)?

大宅

原文章由 Peonylai 於 08-11-17 17:44 發表
冬蟲草邊度買好d(平靚正)?

我都想知
但我諗只有靚正,好難稱得上"平"

別墅

我呀囡 15個月唔知飲唔飲得呢? 冬蟲草好似依家平極都要 $8xxx幾一兩. 但為左呀 b 貴d 都要.最梗要係 work.

男爵府

甘1兩約有幾多條度呀?

子爵府

好媽媽勳章

我都想俾佢試冬虫草,因為呢隻係好野,大人細路都啱,補而不燥.但好怕買到假野.
天氣一變我仔都會鼻塞,前晚仲無覺好瞓,發晒脾氣.於是尋日買左部負離子放濕機,尋晚開左一晚,一覺到天光.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

好媽媽勳章

如果有感冒病徵唔食得o架....
我有俾虫草丸個仔食(因唔識買成條果 d) , 不過好多時鼻敏感會有鼻水, 好難知究竟係傷風感冒 定 只係鼻敏感....

男爵府

我在華潤堂買 (千祈唔好去 北京同x堂,我試過買到花旗蔘假貨)。

我兩年幾前買,只係hkd3xxx,我以為而家只係約hkd6000,無諗到成hkd8xxx咁貴

我個仔只是在瞓醒連打噴嚏同捽nose,其他時間無事,又無其他問題,所以我認為佢唔係傷風/感冒。

別墅

我個仔都係鼻敏感,9月返N1,1個月病左4次,有次行過位元堂買左盒兒童蟲草俾佢試下,又幾好喎.打小左噴嚏流鼻水,仲無咳,呢個月無睇醫生喇..我見咁平咪試下$175

大宅

想知你点食法呀?係咪跟6歲小朋友嘅份量,同埋係唔係長期食,個sales話要食3盒.仲有係唔係sleep得好d? thanks

子爵府

冬虫夏草治鼻敏感好好架!我老公有鼻敏感,都係日日食虫草丸!但唔係隻隻都得,係其中一隻食左就明顯好d.
但如果比小朋友食,我覺得都係唔好食丸,買原條既自己整好d,因為早几個月有時事節目攞過d中成葯及補健產品測試,有d真係好多雜質,成份成疑!如果食正d唔好既,真係得不償失!

話時話,我個bb都有鼻敏感,但佢得10個月大!有無人知bb几大先可以食虫草呀?

首頁

尾頁

跳至