自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小朋友。小朋友放學後在屋企睇電視,玩玩具。自己要返工,睇唔到小朋友做功課。好有衝動辭職。
同c6傾過,做ftm就要無工人同無旅行。物質生活會無而家咁好。
十五十六中

大宅

引用:今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時

原帖由 judy_0811 於 16-09-20 發表
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...
各有各好,我就當年選擇左ftm, 因為好想陪住仔仔成長,呢段曰子係要慳d洗,但好開心,錢買唔到,值得,只有幾年,到佢小學,就可搵下工,

伯爵府

我做佐年半ftm,好開心。只係敵不過「無錢」這現實(emoji)

大宅

回覆:做FTM定返工好?

三思,如果份工穩定福利唔錯就唔好辭職,依家好難搵到好工了。

抱抱BB

複式洋房

我係ftm ,小朋友成長只有一次,過左就冇,得1個人既收入,係要慳d嫁啦,但為左個仔,我覺得值得

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

ftm除咗經濟之外,最重要係衡量吓自己性格啱唔啱做ftm

珍珠宮

回覆樓主:

依家呢個時勢,搵得幾多得幾多。如果做ftm變咗係手緊,我唔會做呀。返工總有假期,到時一樣可以親子樂。
換轉係我會keep住返工先,我覺得有兩個小朋友,佢地有伴反而冇咁需要父母。
至於睇功課,呢個年代好多支援俾雙職父母,見步行步吧。
要放手係難既,但放手有放手既好處,小朋友比較獨立自覺,唔會冇咗呀媽冇哂方向。唯一既犧牲係親子時光囉

大宅

No money, No talk

況且事業拼搏就得趁後生,呢個世界好多時唔可以太idealistic,做ftm做幾年後就算返番工都不復當年勇,而無經濟實力好多嘢都舉步維艱

伯爵府

nainaitze 發表於 16-9-20 23:51

絕對認同!如果本身好動怕悶,又鍾意駛錢同去旅行,仲要冇耐性,真係返工好過!ftm唔係所想咁好,但講真,成長就真係得一次,但你份工福利好唔好呀?離職三五年難唔難再搵工?如果唔難可以一試。仲有你老公講得好岩,做ftm就唔可以再有物質上既野,重點係冇人幫,你係冇哂自由,連同老公拍拖二人世界唔駛諗,想同朋友傾計食飯要帶埋小朋友仲要就佢訓覺時間

珍珠宮

回覆:做FTM定返工好?

嗯…我反而鍾意返工多d,自由d,不過而家我係ftm就緊係咁講啦

子爵府

judy_0811 發表於 16-9-20 23:38
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...

只係無工人同無旅行,當然揀FTM

子爵府

我會珍惜陪住小朋友成長機會,唔想將照顧同教養小朋友假手於人,因為這是媽媽的責任。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

大部分工人姐姐係唔會理小朋友嘅品徳同功課,照顧到3餐、清潔同接送冇甩漏已經偷笑。可以梗係自己親身教仔女好,但要睇吓媽咪本身有冇資質同意願做FTM先,湊細路都唔容易,要身教又要有耐性,好似d媽咪會留低仔女響酒店自己去食一蘭;顧住上網打機餵麵包當一餐嗰d就不如請人湊啦!

wcpcelia    發表於 16-9-21 08:41

大宅

畀面勳章

sumsum_so 發表於 16-9-20 23:58
絕對認同!如果本身好動怕悶,又鍾意駛錢同去旅行,仲要冇耐性,真係返工好過!ftm唔係所想咁好,但講真, ...

yes

男爵府

回覆樓主:

做ftm真係要放棄錢同事業, 我以前都大花筒而家無得咁揮霍去買野同無得去旅行了。你問我值唔值? 有時我湊得攰時, 同見到舊同事朋友既多姿多彩生活係會質疑自己既決定架, 同時我覺得你要有一個心理準備你幾年後既事業一定會跌左。呢個我都仲刻服緊, 時不時都會情緒低落, 但每朝攬住個女醒, 每日下晝陪女訓帶佢去玩同佢一齊感受生活會令我覺得一切辛苦都值。

無論咩選擇都好, 記住勿忘初衷~ 加油

琥珀宮

畀面勳章

自己同家庭既選擇,有咩唔好怨就得

男爵府

有錢一定ftm.自己教好過比姐姐和老人家教

琥珀宮

畀面勳章

nainaitze 發表於 16-9-20 23:51

仲要鍾唔鍾意做家務,煮飯,如果唔鍾意又冇心機學,棧同老公嗌交

子爵府

ftm但無工人會幾忙,唔會係想像中咁多時間陪小朋友 有冇得搵份少d錢有時間好用d嘅工?

侯爵府

2018復活節勳章

我都係FTM。 無做嘢18個月

老公係阿囡出世後都停工一年

目的係要見証囡囡成長。

另一原因係我爸爸確診癌症, 要成日睇醫生, 去醫院, 囡囡如果剩係我媽照顧會好辛苦, 所以C6要湊囡

到我爸穩定咗就返工了,但呢一年得著好多, 佢睇到阿囡爬, 轉身, 行路, 好多第一次都見到。

但, 錢冇都係事實, 要節衣縮食慳啲洗, 無以前咁話一星期出去食幾次飯同去少咗旅行

wcpcelia    發表於 16-9-21 15:45

首頁
12345...7

尾頁

跳至