自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章

bik1229 發表於 16-9-21 13:17
以前年代ok, 而家真是差些,fb朋友輪流洗版,歐日台泰不停loop,除非自己本身能做到不吃人間煙火。

出來 ...
又係喎, 呢個年代, 小朋友個個年紀細細就周遊列國, 自己ge小朋友又點可以做井底之蛙?

我地一年幾次長又好短又好, 都要去玩下, 冇多餘錢就真係唔使諗

始終唔係個個似樓主家景咁好

bik1229    發表於 16-9-21 15:21

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

做FTM, 我覺得除非自己有另類收入(如收租) 。
否則, FTM呢樣野,最主要睇你C6係點諗, C6 平時份人啦, 係咪對錢銀計較? 如果係, 千祈唔好諗做FTM。EVEN 佢十卜都好, 唔好諗, 第日會好多問題, 亦可能好受氣, 影響兩公婆感情。

如果佢好十卜, 亦要睇佢份工穩唔穩定, 人工扣除所有開支後有剩幾多。
重有自己有冇負擔, 要唔要養父母之類.....如果要養, 做了FTM , 負擔落埋在C6身上 ? 咁樣佢OK?

如果C6各方面條件都好好, 亦全力支持。

先再諗自身問題, 自己鍾唔鍾意做家頭細務 & 湊小朋友。

Childhood is journey, not a race.

子爵府

judy_0811 發表於 16-9-20 23:38
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...

FTM,會爭取時間同小朋友相處,物質這東西⋯遲d實有機會享受!

伯爵府

MrsSingSing 發表於 16-9-20 23:53
依家呢個時勢,搵得幾多得幾多。如果做ftm變咗係手緊,我唔會做呀。返工總有假期,到時一樣可以親子樂。
換 ...

呢個年代,就係太多父母將小朋友交俾補習社。我見最少的K2。
有d小朋友做功課做得慢,加埋溫習默書小測,要搞到7點先走,佢哋話返到屋企沖涼食飯,最多睇半小時電視,就要上床,好慘。

至於要佢哋獨立,父母一樣可以訓練。我見而家請姐姐的家庭,小朋友更加依賴姐姐,而且乜都唔識自己做。

伯爵府

hotingmum 發表於 16-9-21 08:45
唔好諗得太理想!
做ftm冇工人,你既好多時間會去左做家務買餸煮飯,真係用黎教小朋友同帶佢地去玩既時間係 ...

小朋友上幼稚園後,其實家務和買餸(已經預備好),可以係佢哋放學前已經搞掂晒

用戶要求終止服務

回覆樓主:

有得返工梗係返。人睇你好,你睇人好,我覺得對住小朋友好悶,有時我都係任由佢哋開電視電腦,自己去煮飯去上bk.出街又辛苦又多錢駛。

公爵府

回覆樓主:

我份人好現實,冇咩愛心,其實可能唔太適合做ftm,咩親子時刻,個仔第一次識行第一日食粥仔就感動到喊,我全部冇,好正常ge成長過程囉
但我唔湊邊個湊?旨意99湊,我相信我仔會變成仆親鬧枱鬧地下,周街痾尿,6,7歲仲要大人追住餵飯ge小朋友,我仔發脾氣俾爸爸鬧,99會打返佢仔,鬧爸爸唔乖

珍珠宮

TPMummy 發表於 16-9-21 15:48
呢個年代,就係太多父母將小朋友交俾補習社。我見最少的K2。
有d小朋友做功課做得慢,加埋溫習默書小測, ...

我自己都係ftm,我點會唔知。
不過我見樓主講到做ftm係會比較手緊,我認為適合返工多啲,所以客觀咁俾啲在職媽媽既資訊佢考慮。
同埋依家要補習、要功輔班6點先放學既小朋友,佢父母都唔一定係雙職,好多都係ftm添。呢個年代苦了孩子既,唔係媽媽返咗工,而係教育制度既問題…

珍珠宮

如果工時太長, 同埋做FTM只係無工人同無旅行,我會揀做FTM先

大宅

又甘, 其實有d FTM初初好恨做FTM
到真係做左啦,
會覺得o係屋企好悶, 老公成日OT, 陪唔到佢;
日日做家務對住對仔女, 生活枯燥;
自己又要攤大手問老公攞家用, 好無尊嚴;
又會恨人地WM有錢投資買樓買鋪...

甘既話, 我會覺得個FTM真係要諗下自己想點, 而唔係人有我有。

講完

伯爵府

nainaitze 發表於 16-9-20 23:51
ftm除咗經濟之外,最重要係衡量吓自己性格啱唔啱做ftm

認同,真係唔係人人啱做ftm,我算冇經濟壓力,但而家24x7咁對住個仔真係有啲透唔到氣嘅感覺,唔好鬧我點解咁又要生呀

珍珠宮

2018復活節勳章

Ytfc 發表於 16-9-21 17:08
認同,真係唔係人人啱做ftm,我算冇經濟壓力,但而家24x7咁對住個仔真係有啲透唔到氣嘅感覺,唔好鬧 ...

我一定唔會話你,因為我試過喺小朋友幾個月開始做過一年ftm,我真心頂唔順,覺得自己性格絕對唔適合做ftm

大宅

我覺得返工好啲,我細個父母都返工,而家我咪又好好地

大宅

引用:從經濟角度看,人工低過2萬,可考慮做 FTM

原帖由 大力大力 於 16-09-21 發表
從經濟角度看,人工低過2萬,可考慮做 FTM,如果有4萬人工,一年可儲 30萬,15年 450萬,到時就可安心,自 ...
我都係諗緊退休問題,宜家積極儲錢。
但我人工冇2萬,但都會keep住返工儲錢,儲得幾多得幾多。
四大長老住公屋,冇錢留俾仔女。我同老公捱得好辛苦先供甩層樓, 如果慳d洗,我可以做ftm。但我想亞囡生活質素好d,唔好好似我地咁將來捱得咁辛苦。
要守住尼個家同keep住生活質素,我必須返工來维持。
雖然養小朋友可以平有平養,貴有貴養,但我唔想平養,這只是個人選擇,不喜勿插。

伯爵府

我自己都做過ftm
而家wm
Ftm冇工人,家務湊小朋友一腳踢,其實對小朋友時間冇多到
反而冇錢,老公對屋企要求仲高咗,咩都關你事
結果我搵過份閒工,有收入,準時走
仲可以做埋家務
夜晚有2個鐘親子時間
小朋友知道你愛佢
唔需要一天24小時一齊
始終小朋友學野洗好多錢

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

搵份準時收工既工,有固定時間陪伴小朋友

別墅

回覆樓主:

我老公全職,我就襯小朋友平日番全日學時去做5hrs. pt又賺到錢又湊到佢,一舉兩得

男爵府

唔會做FTM!最多揾份hea d 同盡時收工

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

judy_0811 發表於 16-9-20 23:38
今日同同事傾起好感慨要返工。兩公婆工作時間長,返到屋企好累。無四大長老幫手,只有請工人照顧兩個年幼小 ...

我做咗快9年ftm,真心講,返工好

首頁

尾頁

跳至