基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心....

我又失業中(轉工三個月...仲未找到新的工作)....但昨天...

係街見到一個以前的女教友,佢好耐無返架啦;印象中佢有少(精神科)病的,那不是一個大問題,但佢做找工做(都好似識佢幾年,都未見過佢話返工)、都未必找到(好似我咁,我都找了3個月)...

昨天,我們好似一般舊友一般問候幾句後,我開始無心聲答佢野....因為佢比我的唔好印像好深刻...佢開始在佢既袋取出一張讚助、籌款表格出來,叫我讚助佢...

我拒絕了,因為佢之前在我慣常返的教會曾經呃過人錢,跟本無那件籌款既事...那是一張過氣、空心的表格...佢跟本就唔會去、亦無真的去捐款...

當佢見我無讚助後,轉頭就開始用粗口...罵我了...好唔開心...好想喊。

點解可以咁?
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

子爵府

你都話佢有病咯!噤你都睇唔開?
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

但...我係比人當街罵喎...粗口喎....
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

大宅

如果你個心真係好吾舒服,你就諗諗 主耶穌被人逼害,唾罵,鞭打和釘十字架既情景,我想你的怒氣便會消退,如果係我,我會為她祈禱。再想、如果是我們的家人又有這病,我們定必會為他禱告天父,使他的病得醫治。我已為你找工作的事禱告了天父,希望你早日找到合適的工作。

I love Jesus!

大宅

Put your faith on God but not on people who will disappoint you sooner or latter.

男爵府

原文章由 11-2002 於 08-11-17 13:42 發表
好唔開心....

我又失業中(轉工三個月...仲未找到新的工作)....但昨天...

係街見到一個以前的女教友,佢好耐無返架啦;印象中佢有少(精神科)病的,那不是一個大問題,但佢做找工做(都好似識佢幾年,都未見過佢話返工)、都未必 ...

包包,
很久沒有見你了,知道你現在的境況,為你覺得很難過,我亦會為你禱告,求主按祂旨意最好的,為你去預備一份適合你的工作.
現在找工作不容易,甚至有一份工的都分分鐘被裁出來,再一次感到前路茫茫的感覺真的不好受.你知道嗎,過去五年我離開了職場專心湊仔,在最近的九月我才重投工作,前前後後,我也用了兩年多的時間來尋求神做甚麼工作,重回舊工作還是去另覓新發展,不能說這兩年都很順利,我亦有灰心的時候,但神最後讓我以為在不可能的情況下,重新回到舊工作的範圍(另一間機構),這是我做夢都想不到的.但這些年來,我體會最真切的,是我相信神愛我,亦愛我一家,祂有患難加給我時,亦會有出路給我.
這世上的人,每一個都是罪人,自己亦不例外,人被他人所犯的罪所傷害,是很無辜的,唯有是放開一點,下次見到她,就立即調頭走罷.
在禱告中記念你.

大宅

多謝妳們的回應!

我今天的心情好了好多,我不是怒、只是有點低落罷了。

承承媽,
好耐無和妳傾計啦,好高興知道妳又再投入工作,努力呀。

我知主會有佢既安排,也許是我找的工不合適我,所以....

在過去的幽谷,神一次又一次的帶我經過,我並沒有因為身處幽谷而有絲毫損傷,我不害做小信的孩子。

在此,再謝過妳們的代禱,想必有祂的美好安排!我會找緊神的愛!

首頁

尾頁

跳至