自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

揀李金定千禧,另想問下邊d係二線學校,謝謝

侯爵府

回覆:有冇71區校網家長可以俾下意見

李金同千禧。。兩個極端唔同教學既學校,你咁簡,無咩可以做對比。。

李金,如校長話齋,入得呢個學校預左谷,家長預左辛苦。。咁你如果根本無時間無能力去跟佢一星期兩默書,隔月一測驗呢D.情況。。就唔好簡佢啦。。對大人小朋友黎講都係好痛苦既成長。。所以我從來無諗過佢。。

千禧。。活動,愛心加輕鬆(至少比李金輕鬆好多)..但排名唔差,教學質素亦有支持者,我當年都曾經鍾意過。。但地點太唔就脚。。如果有學校興趣班等。。真係好唔方便亦麻煩。。。

71區。。二線學校最出名有呂祥光或青天。。二,三線之間有何式南,鄧肇堅。。再過已經去到劉皇,興德。。71區,係天堂地獄校區。。絕少中間位。。一線學校反而好多。。三個順記,一間保記,仲有蒙恩,拔臣,華都鄭任安夫人,鄭任安夫人千禧,間間都想入。。間間都N多個舊生既舊生,又有宗教分。。自行根本都係一半陪跑。。大抽獎又係講命水。。所以都係做定叩門準備。。真係要叩時。。絕對無咁徬徨。。

大宅

回覆樓主:

謝謝你,因李金有20分,千禧得15分,揀得其中一間都要等大抽獎

wcpcelia    發表於 16-9-26 09:36

大宅

lazywife 發表於 16-9-24 23:18
李金同千禧。。兩個極端唔同教學既學校,你咁簡,無咩可以做對比。。

李金,如校長話齋,入得呢個學校預左 ...

拔臣呢間垃圾都叫好?

利申:係入面做過一年

jpangel    發表於 16-9-25 15:53

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

青天上年第1志願都入唔晒了,排2,3志願已經唔洗諗。

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-9-24 23:18 李金

原帖由 wonderful506 於 16-09-25 發表
拔臣呢間垃圾都叫好?

利申:係入面做過一年
咁你就要講出唔好既野。。

不過一個員工對老板既討厭。。唔同我家長身份可以睇到既野。。我地只著重佢派位,佢教學模式,佢老師校長對同事有幾差。。唔係我要去考慮佢既原因。。因為職場野。。永遠都係有人話佢衰。。。

侯爵府

引用:青天上年第1志願都入唔晒了,排2,3志願已經

原帖由 yuensiu 於 16-09-25 發表
青天上年第1志願都入唔晒了,排2,3志願已經唔洗諗。
青天,呂祥光。。查實青天係優勝少少。。青天叩面係in 曬。。上年係300個收8 個。。呂祥光係in 三甲三乙簡佢既人。。約70至90 個。。收8 個。。。以叩門黎講。。呂祥光係易博D...所以我小朋友都叩到。。

男爵府

BK Milk勳章

我小朋友係讀李金,今年小三,學校行cycle,即係一星期有時默一次有時默二次,學習風氣好,當然競爭也比較大,因為入得到出既家長,都會⋯著重成績,至於考試,中文英文係4考,沒測驗,數學係4考4測⋯功課係多,個人覺得家長最好跟得貼d⋯
今年新增功課堂,亦新增第二個小息,如果小朋友功課堂唔做功課,返到去可能做二個鐘,如果佢肯做,返到屋企,半小時至一小時內完成⋯呢d就好視乎個細路⋯⋯

男爵府

上年有人.大抽獎..獎左去伊斯籣小學.
家長爆喊.週圍叩門..

大宅

回覆樓主:

因為伊斯蘭班數多,知道好多人派左去伊斯蘭

大宅

回覆樓主:

如果有20分。最好簡咗20分果間先。最小機會大d

大宅

做個好媽打 發表於 16-9-25 14:42
如果有20分。最好簡咗20分果間先。最小機會大d

有20分係李金,但功課同考試多,所以想揀千禧,但得15分

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

千禧返學放學真係好辛苦,迫車或校車都煩,上車泊哂私家車,下路又成日塞車……
想認識多啲屯門友

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:做個好媽打 發表於 16-9-25 14:42 如

原帖由 cwh602 於 16-09-25 發表
有20分係李金,但功課同考試多,所以想揀千禧,但得15分
其實李金20分同千禧15分的機會差不多,因為李金有屬會分,千禧沒有,當年我就唔選20分李金,選15分千禧!

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

大宅

lazywife 發表於 16-9-25 08:58
咁你就要講出唔好既野。。

不過一個員工對老板既討厭。。唔同我家長身份可以睇到既野。。我地只著重佢派位 ...

老師個個hea教,你咁都話好

侯爵府

引用:Quote:lazywife 發表於 16-9-25 08:58 咁你

原帖由 wonderful506 於 16-09-25 發表
老師個個hea教,你咁都話好
佢好唔好,查實又唔關我事。。因為唔係我小朋友讀。。至於你話佢唔好。。又係得hea教咁個point..咁又好難叫人信服。。不如你舉D實例俾家長作參考啦。。我深信呢度好多人會想知。。。當做件好事囉。。

大宅

vicki23126 發表於 16-9-25 19:34
其實李金20分同千禧15分的機會差不多,因為李金有屬會分,千禧沒有,當年我就唔選20分李金,選15分千禧!

...

咁你小朋友依家係咪讀緊千禧

男爵府

想問青天好5好?

男爵府

引用:想問青天好5好?

原帖由 Sister1111 於 16-09-25 發表
想問青天好5好?
我都想知

男爵府

回覆樓主:

想知多d拔臣有咩唔好