自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:vicki23126 發表於 16-9-25 19:34 其

原帖由 cwh602 於 16-09-25 發表
咁你小朋友依家係咪讀緊千禧
唔係,考到直資放棄津校,實在唔敢博,怕去伊斯蘭!

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

男爵府

引用:想問青天好5好?

原帖由 Sister1111 於 16-09-25 發表
想問青天好5好?
青天舊年第一志願都入唔曬,如果第一志願叫你擺青天你覺得值嗎?我有朋友宜家讀P2, 話都好谷,多功課,其實呢兩年聽到好多以前所謂二線小學仲谷過傳統一線,可能呢幾年博上位,上唔到位過兩年無咁多適齡學童讀書驚殺校掛!

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

侯爵府

引用:想問青天好5好?

原帖由 Sister1111 於 16-09-25 發表
想問青天好5好?
問自己,甘唔甘心。。唔博就唔博。。唔想經歷叩門。。如果你可以說服到自己就得。。青天,無咩話好唔好。。比起前幾年狂收雙非跨境。。佢呢兩年都係收復失地。。

男爵府

yanyan25h 發表於 16-9-25 09:50
我小朋友係讀李金,今年小三,學校行cycle,即係一星期有時默一次有時默二次,學習風氣好,當然競爭也比較大 ...
十分認同!

我是李金小四家長, 當年派位派去千禧, 這是第二志願, 其實都算滿意, 但一直都是李金首選, 於是去叩門, 有幸入到. 其實讀得辛唔辛苦好大問題是個小朋友, 有D主動快手快腳做功課溫習, 咪舒服囉. 相反好似我個女做咩都咁慢條斯理, 你急佢唔急, 咪辛苦囉. 不過冇後悔, 競爭大, 壓力大, 對我個女係好事. 所以要睇你小朋友是什麼性格, 揀什麼類型學校比佢.

大宅

回覆樓主:

唔好意思,借位一問想知道馮李佩瑤係咪都超谷呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小平媽媽 發表於 16-9-25 19:05
千禧返學放學真係好辛苦,迫車或校車都煩,上車泊哂私家車,下路又成日塞車……
...

李金唔行下路架?

李金啲家長泊車仲咩喎! 放學時間double park,唔知以為條路係佢架!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cwh602 發表於 16-9-24 22:29
揀李金定千禧,另想問下邊d係二線學校,謝謝

其實你20分無理由唔要,多人地5分已經爭好遠

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

vicki23126 發表於 16-9-25 23:35
青天舊年第一志願都入唔曬,如果第一志願叫你擺青天你覺得值嗎?我有朋友宜家讀P2, 話都好谷,多功課,其實 ...

今年小三,已經分精英班。都多功課,最近已經好多家長同校長反影,希望有改善啦。
不過我小朋友so far 係青天都讀得開心,學校都多活動既而且我地父母要返工,學校仲有託管比小朋友留校做功課。

男爵府

引用:Quote:vicki23126 發表於 16-9-25 23:35 青

原帖由 yuensiu 於 16-09-26 發表

今年小三,已經分精英班。都多功課,最近已經好多家長同校 ...
最緊要小朋友讀得開心!👏👏👏我個friend就話今年默書範圍好多,可能佢仲有個細,就覺得好吃力!不過每個小朋友適應能力唔同,不可以一概而論!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

係呀,返千禧係哈羅塞,李金塞,學校門口塞,所以慘啲
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至