樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

多謝大家意見!朋友要左個單位已領鎖匙啦!

我幫朋友問意見,佢太煩惱了,幫下佢手!

大家好!佢地係申請原區調遷,本身住觀塘區的,屋企 6 人 (4大人 2小朋友),派了藍田平田村平真樓一單位,單位 43.26 平方米向南,今日上左去睇樓,環境交通買野都好方便,入去單位都覺得光猛舒服,只係覺得單位比預期細 dd,所以依家比較煩惱,知道再大既單位供求少,或者下次派既又差唔多大,同埋呢度樣樣野都好ok,好難取捨,唔知有冇人有同樣經驗或有冇意見提供呢?謝謝!

我地係申請原區調遷,本身住觀塘區的

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

四十幾方已經唔錯了,可以間3房

大宅

你朋友本來住既系幾人單位,等左幾耐可調遷,擠迫戶嗎

男爵府

232519989 發表於 16-9-26 22:14
你朋友本來住既系幾人單位,等左幾耐可調遷,擠迫戶嗎

我朋友本身 6 人住舊 h 型中房,三百幾呎,因為唔夠住去申請

大宅

回覆 靚靚巧兒 的帖子

移家D新公屋越來越細,超過400尺好少了,佢申請左幾耐有得睇樓

男爵府

232519989 發表於 16-9-26 22:39
回覆 靚靚巧兒 的帖子

移家D新公屋越來越細,超過400尺好少了,佢申請左幾耐有得睇樓 ...

佢係特別調遷,因為隔黎係有人自刹死左一家三口冇記錯的話,等左2年!

大宅

哦,原來系甘,我覺得四百幾尺已經好唔錯,再等唔仲要等幾耐

男爵府

232519989 發表於 16-9-26 22:55
哦,原來系甘,我覺得四百幾尺已經好唔錯,再等唔仲要等幾耐

我都有咁同佢講,你知新既冇大單位,舊既再大單位又未必比到你,怕下次派豬頭骨

大宅

回覆:特別調遷派藍田平田邨

平田真係好好,仲要向南,地鐵又近,商場街市樣樣有,不過再派可能有差有好,要博,比我唔博喇,而且4百幾呎差不多了

男爵府

bcjm 發表於 16-9-27 13:21
平田真係好好,仲要向南,地鐵又近,商場街市樣樣有,不過再派可能有差有好,要博,比我唔博喇,而且4百幾 ...

我都係咁同佢講,始終住既係佢,睇下佢自己點決定!

大宅

靚靚巧兒 發表於 16-9-26 22:03
我幫朋友問意見,佢太煩惱了,幫下佢手!

大家好!佢地係申請原區調遷,本身住觀塘區的,屋企 6 人 (4大 ...

我奶奶一家5個大人住緊30幾平方米,之前我一家三口未派到樓同埋佢哋一齊住咗四年,8個人住極度擠逼!兩大人+一個小朋友訓一張四尺床!派到位置好又有咁大,仲想搏乜?喺我就知足要咗喇……我上次申請擠逼戶搬遷,輪到我去揀樓果日,得返屯門一個無電梯大單位,但我申請喺寫九龍城區,問我地要唔要?你朋友呢個單位如果派到俾我就好喇 不喜勿插

別墅

只要你諗下依家要用400萬買唔夠200尺劏房新樓,仲要永世每個月俾成千銀管理費,你就會舒服好多。

首頁

尾頁

跳至