自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

某日 有人給我電話 問我有沒有興趣轉工

她能叫出我的名字 職級 又打公司直線找我 相信是有同事轉介

補充:在這時我仍懷疑她身份 所以要求她email我她公司名稱和JD, 她亦立即傳卡片及職位條件給我
後來我給了她我的CV 她說要見我或先進行電話會談 然而我覆實可行電話會談時間 她卻沒給我電話
我請假可到她的公司見面 她愉快的表達希望見面 還定下日期時間 結果沒有出confirming email
當然我們沒見面 她也沒問我為何沒出現

其實我不介意沒有合適的工作推薦 或我的portfolio太差 賣不出去 但我覺得被人玩 還是我應該報警
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珍珠宮

減齡達人勳章

報警你被人玩?

侯爵府

回覆 野原美冴 的帖子

我都唔知可以點做 不過個人資料就俾左人地 好似好危險咁
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

別墅

你沒有對方head hunter公司的資料?自己沒有確認? 發電郵再去問問吧

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實一開始就唔應該比CV佢啦!本來佢都係得你個名、聯絡電話同職位,你自己未知佢係咪job hunter又會比埋其他資料佢嘅?

wcpcelia    發表於 16-9-29 14:23
RAA    發表於 16-9-29 13:45

珍珠宮

回覆樓主:

會唔會有騙徒想冒認你

侯爵府

回覆 公孫綠萼 的帖子

有,只係未唸到搵返間公司問 呢個方法合唔合理

侯爵府

回覆 KUDOS 的帖子

因為呢3樣野 只有自己公司同事同老公知 阿媽都唔知而且佢有email卡片俾我 email地址正常 間公司又search得到 有正常網頁同公司地址

侯爵府

回覆 talktime 的帖子

多謝提醒 無唸過呢一點…

別墅

pyjess 發表於 16-9-29 13:34
回覆 公孫綠萼 的帖子

有,只係未唸到搵返間公司問 呢個方法合唔合理

方便講招聘嘅公司是否外資?
如果是,非常有可能係近年底公司總部需要HC Review,可能hiring freeze。

子爵府

你懷疑呃你 你仲比cv佢

侯爵府

回覆 公孫綠萼 的帖子

是Agent

侯爵府

回覆 cc_tse 的帖子

當初懷疑, 但她給我她的卡片, 還有JD, 我已check過該agent網頁, 還有email address 正常

大宅

回覆樓主:

可能睇完你cv唔岩

侯爵府

回覆 teddy923 的帖子

唔啱可以講唔啱, 無理由佢自己約商談但甩底(無打電話傾)到我約佢, 佢又表示樂意見面, 結果無send email俾我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

直接打電話去agent度問

別墅

pyjess 發表於 16-10-2 23:55
回覆 公孫綠萼 的帖子

是Agent

Head Hunt應該會講hiring喺邊間公司,如果hiring firm係外資大公司,呢個時間(Q4)可能係因為HC review,暫時hiring freeze。聯繫個Head Hunt會告訴公司名字,自己再查一下。

pyjess    發表於 16-10-4 01:25

首頁

尾頁

跳至