自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨天同囡囡參加一年一度既香港朗誦節比賽,由於她參加既組別人數多(有60人)要分開兩部分,啊囡分咗上半部,由於座不夠,我哋要出面等,到完晒先返入去,下半場我也有認識的家長,她說參加者表現一般,而我覺得上半部有個妹妹好好,但結果得獎的有5個,4個喺後半部份,連我們認為好好的個妹妹都無(我哋唔識佢,但佢表演完後個個家長都熱烈拍手)
之後我覺得這比賽好主觀(得1個阿伯做評判),有啲唔公平,我認識一些做老師的都這樣說,唉,對這類比賽好失望

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

早兩年陪小朋友參加朗頌比賽
有些妹妹仔比賽時大家都覺得唔錯
點解得不到獎 ? 原因係over 左, over 左語氣, over 左動作, over 左表情, 有些小朋友做晒成套動作, 但成件事變成了罐頭, 個個開出黎一樣, 評判唔會like 呢一隻

何況60人參加, 總有五十多人是陪跑, 參與係一個好好既過程, 得獎只是bonus

別墅

個阿伯成6-70歲,話喺中大中文系教授喎,我個囡上年參加嗰個都喺阿伯,其中得獎既仲發音唔正!

珍珠宮

2024年龍年勳章

香港學校音樂節都係咁樣﹐評判只有一個人。
話說我小朋友一班同學去參加音樂節比賽﹐當宣佈結果之後﹐老師都覺得其中一位同學好好彩取得高分﹐但老師話佢跟本無可能有這分數。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

分數係好主觀架.. 尤其是好多年前,某位評判...連有學生攞左獎... 老師都偷偷地UP...另一位學生仲好喎

果位評判個姓....無乜人姓的...

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-11-18 14:28 編輯 ]

禁止訪問

別墅

冠軍有支錦旗,亞季軍有獎狀,70-80;80或以上分有張証明

洋房

我既經驗係: 個評判注重對首詩既感情表達多過對咬字發音既重視.
太過刻意或者太過小心翼翼, 分數唔會高.

補充: 我講既係英詩項目. 普通話比賽果d, 得獎者好多時睇到人震一震

[ 本文章最後由 AdaHo123 於 08-11-18 14:51 編輯 ]

大宅

Cat503,

我囡也是昨日參加比賽, 評判也是一位呀伯, 得獎的也是後半part的學生, 你是否沙田區? 我記得我囡囡舊年參加集誦, 評判說朗誦是不需要太多動作, 太多動作返而不好, 所以今年我囡囡參加獨誦我就叫她不要太多動作, 最緊要咬字正, 評判是用耳聽朗誦的, 朗誦不是兒歌或講故事比賽, 是用聲線表達, 而不是用動作, 尤其是首詩有好多字眼要講清楚的, 如'國', 不要讀成'角', '過', 不要讀成'個', 我囡囡都能做到, 但我聽見很多小朋友真的讀成'角'和'個', 所以我覺得今次學生的水準也不是很高, 雖然我知囡囡不會有機會攞獎, 但我也想不到她只取得72分, 鄰座的小女孩表現也不錯, 也一樣取72分, 我呀嫂是教小學, 也會train學生去參加比賽, 她和我說其實一般全首詩讀哂, 咬字正, 夠大聲, 已可取得80分以上, 呢三樣我囡囡做足, 唯一冇做的就是誇張的動作, 但呢個評判受, 5個得獎者也是字字有表情, 句句有動作. 而有一些小朋友是讀得半首, 或細聲, 或緊張的, 不知取幾多分? 我覺這樣評分會大大打擊小朋友的自信心, 有很多(包括我囡囡)是第一次參加比賽的, 我當然不會讓我囡囡知我失望的心情, 我還鼓勵她把自己的分數大方說給家人和同學聽, 她也能做到, 我記得我囡囡舊年參加音樂節彈琴, 她不是彈得好好, 但她能完成成首歌和有穩定的節奏, 她已能取得81分, 所以她很有信心今年再參加二級.下月我囡囡還有英文和普通話朗誦比賽, 我也不知應不應該加多一點動作給她..........很矛盾.

kaayee

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 kaayee 於 08-11-18 15:12 發表
Cat503,

我囡也是昨日參加比賽, 評判也是一位呀伯, 得獎的也是後半part的學生, 你是否沙田區? 我記得我囡囡舊年參加集誦, 評判說朗誦是不需要太多動作, 太多動作返而不好, 所以今年我囡囡參加獨誦我就叫她不要太多 ...

回想當年我讀中學時也曾多次參加朗誦比賽, 英詩(葵青區冠軍), prose reading(葵青區亞軍), 普通話朗誦(冇獎), 我全程只會做少量動作(例如英詩係講隻貓, 就會扮吓貓爪), 主要運用自己聲線: 大細聲和高低抑揚, 仲有快慢去表達, 最重要係投入自己表演. 當自己已經得咗獎, 上到台係表演返出嚟, 咁樣就冇咁緊張啦.

不過已經係十幾年前了, 同埋係中學生, 可能同小學生唔同. 但無論你哋小朋友得唔得獎, 其實响父母心目中佢哋已經得咗, 因為有勇氣企上台唔係一件容易事. 俾心機!

子爵府

原文章由 cat503 於 08-11-18 14:10 發表
昨天同囡囡參加一年一度既香港朗誦節比賽,由於她參加既組別人數多(有60人)要分開兩部分,啊囡分咗上半部,由於座不夠,我哋要出面等,到完晒先返入去,下半場我也有認識的家長,她說參加者表現一般,而我覺得上半部有個妹妹 ...

非常認同

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 cat503 於 11/18/08 14:10 發表
昨天同囡囡參加一年一度既香港朗誦節比賽,由於她參加既組別人數多(有60人)要分開兩部分,啊囡分咗上半部,由於座不夠,我哋要出面等,到完晒先返入去,下半場我也有認識的家長,她說參加者表現一般,而我覺得上半部有個妹妹 ...

唔單止朗誦節,音樂節都係只得一位評判,講真,所有比賽都係主觀架喇。

禁止訪問

子爵府

我想問吓一個小朋友參加可以有幾多個大人一齊去, 因我同老公都想去睇吓.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

畀面勳章

各位媽咪:
我想問, 几多分才是有獎? 因為嚟咁我哋都會去參加, 多謝

原文章由 上校車 於 08-11-18 14:19 發表
早兩年陪小朋友參加朗頌比賽
有些妹妹仔比賽時大家都覺得唔錯
點解得不到獎 ? 原因係over 左, over 左語氣, over 左動作, over 左表情, 有些小朋友做晒成套動作, 但成件事變成了罐頭, 個個開出黎一樣, 評判唔會like ...

子爵府

同埋想confirm吓係咪唔可以拍攝架?

原文章由 shirley73a 於 08-11-19 09:58 發表
1位小朋友只可以跟1個大人入去...因為場地有限...如果每pair夫婦都去的話..到時未必有位坐...

坐嘅形式應該係大人一邊...小朋友一邊的..

子爵府

畀面勳章

實際上冠軍有几多分, 定係全場最高分攞呢?

原文章由 cat503 於 08-11-18 14:40 發表
冠軍有支錦旗,亞季軍有獎狀,70-80;80或以上分有張証明

首頁

尾頁

跳至