跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屯門邊到學琴好? 老師有心機教, 亞女學左成年, 剛轉屋企附近學左2個月Miss麻麻地, 都唔profession , 學左2個月而家叫我女買本-John Thompsons (Easiest Piano Course - Part 1),
一年前巳學左 Piano Lesson Make Easy - Level 1), 我覺得個Miss 好似係到磨時間, 請問兩本內容是否相約, 有冇好介紹, 收費如何.
Many thanks !

洋房

我問過我個琴老師, 佢話兩本書學既野是同一個level. 你個老師係咪想你買john thompson part 2? 我個仔仔老師話學左一年, 如果學完而進度又跟到既話, 應該跟住開book two就差不多.

複式洋房

thanks ! 咁你個仔仔係邊到學琴呀 ??

複式洋房

我之前換過3個鋼琴老師,因我是大人學琴,有的老師就不是很認真的指導我,
一直到目前的鋼琴老師,講解的很詳細,將我的基本功改得很好,
她是澳洲主修鋼琴,中文大學的音樂碩士,
但學費很合理,到老師家用三角形鋼琴上課,有興趣的話可以PM我,
但鋼琴老師很忙,我不確定她會不會再收學生

複式洋房

你想琴行定上門學先...我個女個老師以前多學生到教唔哂...幾年前响置樂開咗開音樂中心...用三角琴上堂ga...學費都好合理ga...不過佢依家唔知仲有冇時間收學生...你自己去問吓啦...响置樂叫琴軒

複式洋房

各位媽咪, 我想問下其實小朋友幾多歲開始先岩學琴呢? 我朋友個女先得個1歲多D, 佢就話要幫佢報定名排定隊, 話排2-3年就差不多,哇....到時佢先得個4歲人仔, 係咪咁誇呀????

複式洋房

其實起碼都要識ABC同1234等英文字同數字先得,,,我囡囡老師話係因為音符用ABC做名...1234係拍子...唔識=要教埋佢英文同數字..浪費$$

洋房

小朋友在3~4歲就可以開始學音樂, 要用音樂班作入門, 因為小朋友唔可以一上課就坐定, 而且太理論性. 佢地鐘意唱歌, 律動, 跳舞, 音樂班可以俾佢地學節奏, 練習耳聽音樂. 到5~6歲先正式學琴會較好. (以上是仔仔琴老師的分享, 佢本身是幼師, 現讀鋼琴教學, 十分了解小朋友發展)

man930, 你講排隊要2~3年係咪tom lee , 柏斯個d音樂班呀? 我覺得個d是名牌效應, 但聽過真係要排隊, 其實有好多地方都有音樂班學, 你要細心比較下.

複式洋房

娟娟ma,

多謝分享, 你呢個方法好過我朋友的好多, 我真係俾佢嚇親 & 一定唔會跟佢咁做, 只係好奇想知時下的媽咪真係咁諗法, 真係要個3-4 age的小朋友坐定定學琴?? 講真, 我覺得個小朋友會好慘囉

p.s.: 係呀, 我朋友排緊個間係通利

原文章由 娟娟ma 於 08-12-1 13:15 發表
小朋友在3~4歲就可以開始學音樂, 要用音樂班作入門, 因為小朋友唔可以一上課就坐定, 而且太理論性. 佢地鐘意唱歌, 律動, 跳舞, 音樂班可以俾佢地學節奏, 練習耳聽音樂. 到5~6歲先正式學琴會較好. (以上是仔仔琴老師 ...

複式洋房

thx for yr sharing

原文章由 KAKA媽咪 於 08-11-25 11:04 發表
你想琴行定上門學先...我個女個老師以前多學生到教唔哂...幾年前响置樂開咗開音樂中心...用三角琴上堂ga...學費都好合理ga...不過佢依家唔知仲有冇時間收學生...你自己去問吓啦...响置樂叫琴軒 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 man930 於 08-11-25 13:46 發表
各位媽咪, 我想問下其實小朋友幾多歲開始先岩學琴呢? 我朋友個女先得個1歲多D, 佢就話要幫佢報定名排定隊, 話排2-3年就差不多,哇....到時佢先得個4歲人仔, 係咪咁誇呀???? ...

我朋友個仔3歲開始學, 但所謂學是啟蒙班, 而非一對一坐定定的.
啟蒙班是一堆小朋友, 透過玩及其他形式, 由淺入深加深對音樂的認識, 而後來會變為老師彈連續幾個音符, 班小朋友會跟倒, 唔駛睇樂譜都識得彈番出嚟. 據說小朋友的耳朵很靈敏, 但隨著長大會變得遲鈍, 所以越早開始對音樂有接觸就越好. 好的開始是成功的一半, 所以若太早要佢坐定定就會反而令佢有抗拒感. 朋友個仔是在另一個區的通利學的, 最低入學年齡是3歲.

我自己就數年前當通利還是在市中心而家泰林嘅位置時學過成人電子琴班, 個老師一邊聽我彈, 一邊用指甲挑另一隻指甲的污垢出來, 很不尊重學生, 所以雖然付了一個月學費, 我在第二堂見到這個情形便沒有再上了. 不知現時屯門通利老師的質數有沒有改善.

首頁

尾頁

跳至