自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

OforOsaka 發表於 16-10-2 09:24
同事仲要表演得好投入、好多謝公司先慘
比多d 資料嚟,幫里推上報

侯爵府

醒目開學勳章

augkBB 發表於 16-10-2 16:02
1 annual lunch + 1 annual dinner per year. No performance.
Only lucky draw,mainly cash prizes.
Kid ...
你純參加去就OK, 我地公司搞XMAS PARTY 我地要負責買禮物, 唔忙個排都OK, 若忙起上黎真係唔知點算. 買左d 玩具, 又聽到D 同事話無聊, 又聽到D 人嚴CHEAP, 又聽到話年年都係呢D. 大佬呀, 幾十1蚊BUDGET, 又唔識你D 細路, 我連自己細路都無俾玩具俾佢, 鬼知你D 細路鐘意D咩又唔超BUDGET咩. 要買成50份呀!

wcpcelia    發表於 16-10-3 09:31

珍珠宮

廷廷媽 發表於 16-10-2 00:51
好多公司老細覺得咁樣可以增進員工既關係,聯誼下咁
慳d啦, 自從咩沙屎金容瘋爆,老世第一時間諗到cut 人救公司

做幾多公關工程都補唔返d關係, 實際d 叫行政部一人派張超巿現金coupon

重多人like 呀

good_pig    發表於 16-10-3 00:54

珍珠宮

bing-jing 發表於 16-10-2 20:50
比多d 資料嚟,幫里推上報
好支持上報, 等d堅離地管理層以為年尾比餐飯你, 好大恩惠

各位記者, 自香港管理層學埋老外, 炒人快夾恨, 無人會有歸屬感

沙屎都無炒人, 自然流失啫

同事安心結婚生仔買樓, 自然以公司利益為依歸

無公司無錢供樓,你話博唔博?

禁止發言

大宅

回覆樓主:

通常d大型化妝器公司annual dinner都係好誇張, 做show咁, 仲西利過台慶, 當然裝身都係自費

翡翠宮

回覆樓主:

聽到都覺得煩

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

pomanlife 發表於 16-10-2 09:19
出去食餐都係冇咁貴,派1000咪比突左?

話時話,講時講,今日2號啦~里老細出左糧未架

子爵府

回覆樓主:

鐘意表演嘅去表演無問題,最怕周圍屈人,同埋每個department都要負責一個項目嗰D。

珍珠宮

回覆樓主:

以前參加過舊公司2年卡拉ok比賽, 要練歌、裝身又要獻醜, 煩, 而家間公司只有annual lunch buffet, 有啲同事會嫌無抽獎但我反又唔mind

男爵府

happypiano 發表於 16-10-2 20:51
你純參加去就OK, 我地公司搞XMAS PARTY 我地要負責買禮物, 唔忙個排都OK, 若忙起上黎真係唔知點算. 買左d ...

50 份太多了。我公司廿份。叫佢地報晒幾多歲,到反斗城兩個鈡買晒,大概100-200蚊一份,over 左又冇問題,所以好易,多數買細件lego. 不多如果十幾歲的就很難買。
同事的抽獎禮物,多數係Cash, 或者係电子產品eg iphone, 相机。
個人認為,唔洗搞大龍鳳, buffet 可以走下位,去到就食唔洗等齐人。一年兩次,又唔食好耐,老細都想我地早D食完埋單走人。相當ok.

侯爵府

醒目開學勳章

augkBB 發表於 16-10-2 21:57
50 份太多了。我公司廿份。叫佢地報晒幾多歲,到反斗城兩個鈡買晒,大概100-200蚊一份,over 左又冇問題, ...
你既BUGET 係100-200蚊, 我地既BUDGET 4年前都仲係50蚊咋. 我地係到呻話好難買, 先舊年最終加到80蚊!! 所以之前我地建議, 不如CUT左佢啦, 50蚊, 真係買到D咩人地又鐘意又唔覺得CHEAP?? 又唔俾人買食物(糖/朱古力). 10-12歲個D勁難買, 真係50蚊.................買咩!! 我地唯有將細既買D平D, 將個尾數補貼落去大那一個到. 家家有求, 將來呢個細既都會變大, 所以都叫做唔公平入面有番D公平. 否則, 我地點買!!
50份因為有幾多個員工細路係12歲或以下就有一份, 所以呢個係約數.

翡翠宮

cheesebear 發表於 16-10-2 20:43
我以前公司唔使諗表演亦不需排練。公司會請歌星司儀(不是一線但都出名)有抽獎禮物係旅遊禮券,大電視,按 ...

非常好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵個唱歌難聽既同事去表演,唱到技安咁,有冇可能嚇怕d高層唔再搞?

大宅

rayrayus 發表於 16-10-2 22:51
搵個唱歌難聽既同事去表演,唱到技安咁,有冇可能嚇怕d高層唔再搞?

月底公司N週年紀念大會,香港有條自high要做代表,希望佢比到好消息我地,一野ko 永世冇呢D talent 表演 Amen(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

youyouhk 發表於 16-10-2 09:01

月底公司N週年紀念大會,香港有條自high要做代表,希望佢 ...
哈哈,祝你地馬到功成

男爵府

回覆:bk2013 的帖子

你都好丫,可以抽,都仲有一線生機.. 我果間係指明道姓要你做.. Say no 黑哂面

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cheung2000 發表於 16-10-2 21:45
以前參加過舊公司2年卡拉ok比賽, 要練歌、裝身又要獻醜, 煩, 而家間公司只有annual lunch buffet, 有啲同事 ...

抽獎唔駛佢地攪梗係啦..

我果時抽獎, 又要做馬, 好野留埋D 客果幾桌...剩返都係日本城家品 OR 老細放響屋企D 什物..

但又要搵D 客幫手抽獎, 又要做手腳....好難

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rayrayus 發表於 16-10-2 22:51

我以前係老細自己唱............

大宅

回覆樓主:

我個老闆總衰,抽獎就要預埋佢班親戚,員工就要扮鬼扮馬,引班親戚開心,唔去又要解釋。唔通真係份糧包埋。千萬個討厭

wcpcelia    發表於 16-10-3 09:32

首頁

尾頁

跳至