自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有一個中學同學好鐘意同人比較。以下簡稱A。

Case 1:
A:你買左邊張high chair比你個女啊?
我: 我買左XYZ牌子,因為係外國造,又可以由newborn用到三歲,所以我覺得好低用。
A: 嘩,你真係有米,我負擔唔起。

Case 2:
A: 你個女個玩具架好靚,邊道買幾錢?
我:淘寶貨大概$xxxx連運費(我住外國所以運費最貴,個架其實超平)。
A: 嘩!你勁有錢囉唔該,咁貴都捨得買。

Case 3:
A: 你暑假去邊道旅行啊?
我:去夏威夷啊。
A: 嘩,去夏威夷好貴gor wor,你真係富貴。
我: .........(其實機票係用分book同埋我地都係住airbnb 所以一d都唔貴。)

Case 4:

A:你就好啦,唔洗做有老公養,我就做到隻野咁。
我:咁你高收入又有奶奶幫手奏女,我係FTM無人幫點番工啊。況且就算我去番工都搵得唔多所以都係自己奏番好d。
A:咁你老公一定搵好多啦,我見你有用XX牌子手袋。
我:都係老公以前買落架,好舊同當時買無貴架。
A: 我覺得你識到你老公真係好命。

其實仲有好多好多例子,不過我都費事提。大前提係我朋友本身有車有樓有學歷,佢同佢老公都係算高收入。上個月仲二人世界去歐洲玩慶祝結婚周年紀念。仲比我知道佢暗地裏同我另外一個朋友講話我成日買靚野,而佢都係用d平價野。 大佬啊,我老公都係打份牛工,我地平時買野都好慳但係買啊女d野我地買既係質量保證唔係為show off囉,點解要同我比較? 我去邊道旅行同用咩袋又要比較。

講真而家我好驚佢問我野,我都唔知點答好。

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

Kimchibaby 發表於 16-10-3 08:45
我有一個中學同學好鐘意同人比較。以下簡稱A。

Case 1:

佢呢d唔算比較,起碼佢都係想讚你啫
我個朋友好中意比較係:
我用hipseat買果時問佢,佢話佢唔會買呢d,咁大舊好核突,之後bb會聚會10個有9個用,再下次見佢已經轉用hipseat,仲問我個乜牌子,又話自己果個乜牌,幾錢。
人地讚我女,佢又即刻推個仔出嚟話,我仔都識啦.
連傾偈話醫院電視幾點熄,佢都要話自己之前住私家房,電視唔洗熄

子爵府

有喎
好留意我用咩手袋、著咩衫、買乜野
又係會同另一個朋友講我買貴野用
無理佢,由得佢

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:Kimchibaby 的帖子

你朋友不算是愛比較,應該係小家,唔抵得别人用好嘢,如與她相處咁唔愉快,及有壓力,真係少見為妙,啱傾啱講就話啫,每次講話有骨,你點解仲要同她做fd?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

我姑奶同佢老公

佢女大我仔2年, 所以佢地細個時, 我仔一定係差過佢女, 佢兩個咪好鍾意比較

我通常都唔出聲, 由得佢地鍾意講咩就咩

漸漸, 我仔各方面都嬴佢個女9條街, 佢地已經收咗皮無野講

最近最新就鍾意比較身型, 我仔細粒同矮, 同佢女差不多, 大佬呀, 男仔遲啲發育嘛

男爵府

有,
學歷人工老公仔女手袋外貌⋯咩都比較,
沒自信又超要面子,硬係要比到有野好過人至安樂,
當無野比上人就會嬲、討厭果個人。

同呢d人傾計做朋友好辛苦,
其實咁比較最唔開心係佢自己。

piklam1    發表於 16-10-3 11:00

子爵府

有,生仔生女都要比一餐。有時你好過佢佢又唔開心,之後就趁機showoff 一d 名牌貴嘢,十分煩

珍珠宮

唔洗朋友,自己阿媽成日將D仔女同其他人o既仔女比

男爵府

引用:Quote:Kimchibaby 發表於 16-10-3 08:45 我

原帖由 二寶 於 16-10-03 發表
佢呢d唔算比較
我個朋友好中意比較係:
我用hipseat買果時問佢,佢話佢唔會買呢d,咁大舊好核突,之後bb會 ...
其實朋友出黎傾計就係講呢d嫁啦,比唔比較睇你自己個人點諗o者,你講一句,佢都係回應你相關o既野,唔通唔應/無啦啦轉話題啦,大家都係分享自身經歷。

珍珠宮

回覆樓主:

你朋友唔係比較

公爵府

我唔知係咪叫比較, 定係睇唔起.

我老公係60後, 在外國讀大學的. 家中環境唔算好好, 不過6299係教書, 所以唔捨得食用都想比D仔有好的教育. 唔係有錢人但真係書鄉世代, 5代都教書既...

我老公搵既錢唔算好多,又基於好多唔同的原因, 際遇, 在事業上唔算話好出色. 但絕對夠養家 (計埋所有福利都接近年薪有七位數).

但我朋友的男友每年都搵超過八位數, 身邊朋友的老公唔做做老闆就係銀行高層.

咁其中一個朋友就同我講 (佢男朋友年薪過千萬, 資產接近成億), 點解您老公的發展咁差? 係咪佢的性格有D咩問題導致佢咁樣? 按道理佢當時讀到大學應該可以搵好多錢.......

我當時其實有D嬲, 而家好差咩? 事問香港有幾多百份比的人可以年薪過千萬呢? 講到咁差好似比唔上佢地咁..........

所以而家我都開始想疏遠佢地......

一齊去旅行時, 因為買野唔一樣, 有一日分開左行, 我就去左買D食得既手信, 500YEN 一盒又有 1000YEN 一合又有, 買左一大堆. 返房後佢比我睇佢買左既野 (中價名牌朱義成), 我話幾靚呀....咁

佢問我買左咩, 我比佢睇D手信好抵.....點知佢答我....咁平一定唔好食啦.....之後自己同自己個公仔講, 都唔好食既我地唔買.

天呀..........我真係以後永遠都唔會再同佢地去旅行

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得佢係葡萄你

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

vvevv 發表於 16-10-3 10:57
其實朋友出黎傾計就係講呢d嫁啦,比唔比較睇你自己個人點諗o者,你講一句,佢都係回應你相關o既野,唔通唔 ...

但係佢連人地讚我女都要即刻話佢仔都識/識其他乜野,要人地讚埋佢果個
唔知啦,可能佢真係中意分享自己既事,但好多時佢講既野比我感覺係比較
當然我打出嚟既只係極少部分

男爵府

louisamamami 發表於 16-10-3 09:48
有,
學歷人工老公仔女手袋外貌⋯咩都比較,
沒自信又超要面子,硬係要比到有野好過人至安樂,

認同

首頁

尾頁

跳至