夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩年。好似平息左啦,但係個心仍然好唔踏實好唔舒服好驚!
好想同人地傾。但係唔知搵邊個傾好!好辛苦有陣時夜晚瞓唔着諗翻起好唔開心好唔開心!
成日喺度諗好想分開好想分開!
但係我做唔到好似俾佢牽住走咁。

成日諗點解會咁樣點解要咁對我點解要傷害我。係咪我前世欠你地今世要還!

覺得兩個人好似越嚟越遠咁!應該係有陣時遠有陣時近!

真係唔知幾時假幾時真!好似都唔係咁了解佢咁!

成日同自己講兩個人喺埋一齊一定會有啲風雨,但係其實係咪真係一定要有呢一啲風雨呢。可唔可以係共患難嘅風雨呢!點解係要一啲傷害性嘅經歷!好辛苦。有冇人好似我咁成日個心都會好驚好驚好驚!

有時我諗我真係好想報復。但係諗諗吓嘥氣啦咁我咪即係同你同一類人我係唔會做一啲傷害到人嘅事!定係我自己細膽?

兩夫妻大家尊重對方愛對方嘅話一定唔會做出呢啲事出嚟,換言之我係你嘅地位都唔係咁重要。重要嗰個係你自己。

有陣時佢會同我講好愛好愛我。
以前我會覺得好幸福好開心我係全世界最幸福嘅人因為我老公好錫我好愛我。

但係你而家同我講我好驚好抗拒我真係好驚。你唔講好過講!

我幾時先可以好返呀好辛苦呀真係好驚。有啲唔想再同呢個人一齊。但係我冇勇氣!
諗到自己個小朋友,我唔想佢唔開心我想佢有個完整嘅屋企!

原本覺得做全職媽媽做一個老婆係一件好開心好滿足好幸福嘅事。但係越嚟越覺得好似冇咗自己唔知自己做緊啲乜嘢我唔知點!

有時見到你收工返屋企好攰好似好悶好野諗。我都會覺得好唔開心。真係好想同你講你係咪覺得好攰啊?好想關心下你。但係我唔敢,我真係唔敢!我亦唔夠膽投放太多愛比你!驚你怕煩驚你嫌多!我真係唔識點樣同你相處啦!

如果你同佢一齊可能覺得輕鬆啲開心啲不如你同佢一齊啦。我真係好想咁同你講!因為我愛你我想你開心我唔想你有壓力!你知道嗎?

勇氣同信心幾時返嚟呀?

珍珠宮

開心吸收勳章

BABYCHU0213 發表於 16-10-4 10:28
好想同人地傾。但係唔知搵邊個傾好!好辛苦有陣 ...

其實妳都係想有一個理由俾自己平伏心情啫,咪就好似正如妳所講,當係妳前世欠咗佢嘅,所以今世要還俾佢囉,反正妳自己都唔想走吧!只要有一個理由要妳留低就可以了!
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

執著會帶來痛苦
放下才會得到解放

其實你執著的東西是否真的咁重要呢?

大宅

Danny3101 發表於 16-10-4 10:38
執著會帶來痛苦
放下才會得到解放

我知道!
我要唔好執著,人先會放鬆!

我成日想做返以前嘅嘢以前嘅感覺我想搵返出嚟我搵唔到!

咁我係咪執着

大宅

wing1388 發表於 16-10-4 10:35
其實妳都係想有一個理由俾自己平伏心情啫,咪就好似正如妳所講,當係妳前世欠咗佢嘅,所以今世要還俾佢囉 ...

係!的確呢一個係比自己一個值囗!

珍珠宮

開心吸收勳章

BABYCHU0213 發表於 16-10-4 10:43
我知道!
我要唔好執著,人先會放鬆!

人係要進步嘅,當然妳可以固步自封啦,不過就算妳唔變,大環境都會促使妳去變,咁妳又何必執著要做返以前一樣嘅事呢?可能做一啲新事物會比以前嘅更好呢!

大宅

回覆 BABYCHU0213 的帖子

我提議你先想清楚你仍介意的地方是甚麼
在問自已 那個地方真的咁重要?

明白人好多野是執著
但有時真的無奈地接受

大宅

wing1388 發表於 16-10-4 10:47
人係要進步嘅,當然妳可以固步自封啦,不過就算妳唔變,大環境都會促使妳去變,咁妳又何必執著要做返以前 ...

多謝你!
2年了

我好似精神病發作咁間唔中個人都好提起勁!
跟住個人就開始負面!
係朋友面前又要好似冇乜事發生過咁!
係老公面前又要好似冇乜事發生過咁
無時無刻同自己講向前望,但係我唔得,我可以點做啊?

呢排我好想同我老公講我想放假但係我唔夠膽同佢講!我已經少咗好多同佢表達自己嘅心情感受。
我覺得同佢講佢就覺得我煩所以我寧願唔出聲唔表達!成個人都唔同左!

我想諗我係咪要去睇醫生啊係咪要去睇精神科醫生!

定還是我要將我自己嘅心態改下

大宅

樓主,好明顯你兩年嚟都未放得低,但既然你選擇唔離開,不過試下行前一步,就好似你所講咁,佢收工返到屋企,咪問下佢係咪攰,肚唔肚餓囉
If you never abandon,I will in life and death

伯爵府

唔好再鑽牛角尖,不停想過去喇,一直咁執著諗對大家嘅關係係冇幫助的。分散下注意力,其實唔好圍住一個人轉,多D愛自己,為自己著想。

大宅

QY08040408 發表於 16-10-4 11:11
唔好再鑽牛角尖,不停想過去喇,一直咁執著諗對大家嘅關係係冇幫助的。分散下注意力,其實唔好圍住一個人轉 ...

我做好多野塞滿自己!但係自己衰,一有少少野撩起我我就會諗起!

我知只有自己先可以開解到自己(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

開心吸收勳章

BABYCHU0213 發表於 16-10-4 10:55
多謝你!
2年了

我只可以同妳講,醫生都幫唔到妳幾多,妳係需要將心裡面嘅鬱結講咗出嚟先至有用,或者妳上BK講只係幫到少少,始終有一個實質嘅對象俾妳傾訴係好緊要。

解鈴還需繫鈴人,妳老公似乎係最佳人選,但妳又唔敢同佢講,點解呢?如果佢有心修補的話,必然會願意聽妳講,或者選擇係佢面前嚎哭一場,宣洩咗妳嘅情緒,而佢亦會明白妳呢兩年有幾委屈,可能係一件好事嚟。否則妳需要搵一個願意聽妳訴苦,而妳又放心响佢面前喊嘅人先可以俾妳得到宣洩。

伯爵府

BABYCHU0213 發表於 16-10-4 11:33
我做好多野塞滿自己!但係自己衰,一有少少野撩起我我就會諗起!

我知只有自己先可以開解到自己(emoji)(e ...

你知就好,自己一亂諗野就迫自己分散注意力,去做其他自己感興趣嘅野

男爵府

回覆樓主:

其實個心有條刺已經係跟你一世!
就算佢點對你好愛你,你個心都放唔底!
唯一放底嘅就係各自各搵自己幸福才能放得底!
這是我的諗法!
所以如果我c6這樣對我,我會情願各自找幸福吧!

大宅

BABYCHU0213 發表於 16-10-4 10:28
好想同人地傾。但係唔知搵邊個傾好!好辛苦有陣 ...

你一路都唔放番開自己,佢又點會可以好似番以前咁呢,係米?
錯已經錯咗,你只係得兩個選擇,去定留。如果你今日選擇留你就要學識面對學識原諒,你做到既一定會對你地嘅感情有幫助!
如果你再唔放開自己,你只係比個籍口佢再出錯!

大宅

zoooooooooo 發表於 16-10-4 13:18
你一路都唔放番開自己,佢又點會可以好似番以前咁呢,係米?
錯已經錯咗,你只係得兩個選擇,去定留。如果 ...

多謝大家!

我好明白大家意思!

我知道令自己好攰><
好想休息下,

男爵府

熱血金章

我相信經過兩年後關係亦停滯不前,一定唔止樓主放唔低,相信妳先生也沒有給予妳那份安全感吧!

我非常理解當一個人對另一個人缺乏信心時,對方無論做咗幾多嘢都冇用,因為根本就沒有治療根本,一切跟本和兩年前從來都冇改變過。

一日您們兩日無法再一次向對方講出自己的感受,一日大家只會困在自己的圍牆。好好搵個信得過嘅朋友傾下喇!

樓主,妳要好好保重啊!

男爵府

回覆樓主:

好明白你!有仔女會顧慮多,否則會可以瀟灑離場!
勸樓主可以的話不如揾番份工做,项升番自我形象,增加自信心,這對自己.老公.仔女都會好D。有時屈係屋企做ftm會亂諗嘢,屈出病仲麻煩。
樓主,努力呀!

大宅

Rabbitlolo 發表於 16-10-4 14:26
好明白你!有仔女會顧慮多,否則會可以瀟灑離場!
勸樓主可以的話不如揾番份工做,项升番自我形象,增加自 ...

其實我依家好鍚自己,比未做媽媽時更加注重外表!

有1日我老公同我講。你覺唔覺得自己貪靚左?我即刻同佢講梗係要貪靚下扮吓靚啦如果你唔要我我都起碼有市場先啦!

要做嘅嘢我都做晒,無時無刻提醒自己要正面向前看。但係一啲靜落嚟嘅時間我就會諗起以前發生嘅事! 

我知道發生呢啲事情,一定係要自救!
自己睇唔開其他人做乜野都幫唔到自己我知道!

奈何我知道條算式係咁計,但係唔知點解都會計錯數! 

可能我太執着,太過眷戀以前嘅感覺!
我想返返以前拍拖嘅時候,簡單,冇猜忌嘅感覺!

大宅

每當我心情好差好差嘅時候,我只會BK去寫低自己嘅感受,因為我根本唔可以同其他人講,雖然只係打字出嚟,但係我見到大家會回應我,我個心情係會好好多!可能我需要人哋嘅回應仲有打氣!

首頁

尾頁

跳至