親子旅遊

跳至

首頁
12345...17

尾頁

禁止訪問

大宅

potpot 發表於 16-10-4 19:37
係8月中打後。阿仔回來剛好有幾日休息再上學。
謝謝!

子爵府

回覆 potpot 的帖子

續上回住宿.呢間河海雙景,雙房, 雙浴廁Apartment. 回港再check 銀行過數, 真係無搞錯, 8日7個晚上才港紙伍仟元, 即每晚才700元港紙鬆, 搞到想長住黃金海岸.
我訂是正discount 時,今日去望已要元了,所以都是老一句說話做點功課必有所得.
回來後竟然收到Apartment管家email, 除感謝到訪外,還説下次來保証優惠價, 又感動又興奮.

子爵府

SavannaCrutchet 發表於 16-10-4 20:15
請問如果澳洲自由行,唔識揸車搞唔搞得掂。
第一次去澳洲邊到比較容易? ...
我諗去黃金海岸算是去澳洲入門級, 唔揸車市內交通去主要景點也很方面. 遠些join local tour包埋車接送唔駛煩.下一part 會講吓地面交通支出, 睇吓幫唔幫到你.

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

追,好正
7月去會唔會好凍,無咁好玩?7日去埋塔斯又夠唔夠?
apartment 係經咩途徑訂?
澳洲新手完全零概念,唔好意思咁多問題

侯爵府

好正.

廉航真係旅遊人恩物, 今年我也飛多了.

侯爵府

potpot 發表於 16-10-4 18:21
係要早買.上個月空氣航空又BigSale,又買了二仟幾蚊暑假去澳洲....騎騎....
留意下回BigSale,無記錯 ...
好難咁早決定.

子爵府

下ー站:陸上交通 HK$1700

黃金海岸公共交通算得上在澳洲大城市中的前列位置。市中心有輕鐵行駛,到各大樂園有巴士可直,只要買張如香港的八達通(Go Link)上車拍咭就搞掂,唔搭公共交通,可以揾uber, 係黃金海岸用ubercommon.

一日晨運,經過車站拍下來分享吓. 輕鐵途經主要市内熱點,分3種票類任君選擇。如逗留多天買張儲値會化算好多,除輕鐵外也可乘巴士,去樂園用無得頂.

看巴士時間表去幾個樂園,如SeaWorld, Movie World, Dream World 等都途經,星期六,日班次密好多.

子爵府

我的選擇還是自駕,原因是習慣了隨心去旅遊,自駕會配合些。其二是澳洲租車算得上便宜,租了一星期才港紙1500加多約2佰油圍起才HK200ー天都很化算。當然,此價錢只包標準保險,要買齊保險起碼多一個double. 說過唔會為慳錢影響旅行品質,安心自駕也是考慮,去前幫襯痕身旅保,它正做暑期優惠額外加大自駕保險至5萬大元,我租個架最便宜的車,有乜事都應足夠了

澳洲入油是自助信任制, 自己選入幾多錢就自己搞,完事才入去啇店告之油亭號付錢,看制度巳略知此國度人與人相處如何,羡慕!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

plan左好耐都未去, 暑假原來果邊都唔太涷OK有得諗喎

子爵府

dillon 發表於 16-10-5 08:38
好難咁早決定.
係架!唔係人人可以老早決定我同老細講掂数,毎年大時大節前後ー定要放假,如果唔係咪想讓我代他放逐塞外.
我打工都算惡

子爵府

dillon 發表於 16-10-5 08:36
好正.

廉航真係旅遊人恩物, 今年我也飛多了.

刨緊你上次去日本看之旅,諗住明春跟你歩伐

子爵府

argma 發表於 16-10-5 08:22
追,好正
7月去會唔會好凍,無咁好玩?7日去埋塔斯又夠唔夠?
apartment 係經咩途徑訂?

7月黄金海岸太陽高照時都有20度, 着保暖衣落水還可以.10幾年前跟團去過,唔識答你.

Apartment 上酒店網站訂,如Bxxking.com, Agoxx.com, Expxx.格價後再上官方網站看看,最低就訂不用多想.

唔駛客氣,自由行去澳洲我都係初哥嚟

子爵府

TMC3012 發表於 16-10-5 09:23
plan左好耐都未去, 暑假原來果邊都唔太涷OK有得諗喎

那就起動吧

侯爵府

畀面勳章

potpot 發表於 16-10-5 09:10

我的選擇還是自駕,原因是習慣了隨心去旅遊,自駕會配合些。其二是澳洲租車算得上便宜 ...

請問 你買的那份旅遊保險 , 是否痕身網上可以買的一般旅遊保險 ? 是否之後再打上去 客戶服務熱線 , 要求加錢 買大個自駕遊 excess ? 我感到最頭痛的 是在澳洲租車 買保險非常貴, 比起在美國和加拿大租車, 個基本excess amount 大好多.

Thanks

伯爵府

回覆樓主:

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

請問你邊間公司租車?

侯爵府

支持,追post, 我下年7月中 syd+brisbane+gold coast 14天

子爵府

daisy17772 發表於 16-10-5 10:43
請問 你買的那份旅遊保險 , 是否痕身網上可以買的一般旅遊保險 ? 是否之後再打上去 客戶服務熱線 , 要求 ...

我只買普通的保險。個陣痕身正有promotion,只要指定旅行期間購買,就自動増加自駕自負額至HK50,000 (原本只有HK5000).

澳洲自駕保險的確很頭痛,我去前也細心看過我租個間保險條款(Europcar),發覺就算額外買埋最勁個隻都唔係乜都包,如擋風玻璃,車頭燈,輪胎等.好彩剛見痕身有推廣至唔駛愁.

給你資料,見平保隻旅保做到自駕自負額達
10,000. 叫做高了

首頁
12345...17

尾頁

跳至