親子旅遊

跳至

首頁
45678...17

尾頁

大宅

potpot 發表於 16-10-9 00:01
Ok, 廉航空來説最重要準時, 空氣航空係呢點唔差過正價航空公司.長途更是大機來, 想食餐都係數十元. 真係平 ...

聽說空氣航空座位又窄又硬,對嗎?

子爵府

dillon 發表於 16-10-9 18:56
自從澳元上漲,我N年没去過澳洲了,依家可以考慮,我自己去過4次,除未去過的達爾文外興趣不大,但我家小老 ...

你足跡都有大半地球,勁!
澳洲我也只N年前跟團玩,一直也想自由行,但一張香港出發機票起跳都要四,五千元,成家去機票已萬萬聲,夠我去台灣日本東南亞玩水幾趟, 幸好近年有簾航幫忙,終於可衝出亞洲.

子爵府

kakamom1 發表於 16-10-10 09:59
聽說空氣航空座位又窄又硬,對嗎?

唔算窄,相比jet star 好得多.我都算坐飛機常客,感覺空氣航空跟其他一般正常航空坐位距離唔差好遠. 想坐舒服些比多數百元買可伸腳座位.想靜些唔想比baby嘈,又有安靜區選擇, 完全用者自付, 所謂簾航就係將一切服務分件出售, 又幾平就睇你買幾多服務. 我很buy呢套,因有選擇嘛!

珊瑚宮

potpot 發表於 16-10-10 09:54
去陽明山?或近近地去仕林官邸?有乜好介紹,等我都plan吓.

想看楓葉、農曆年想看梅花。

你聖誕跨年可以去板橋看聖誕燈飾

珊瑚宮

potpot 發表於 16-10-10 09:54
去陽明山?或近近地去仕林官邸?有乜好介紹,等我都plan吓.

宜蘭既水果園主11月去台北擺檔,如果就到日子可能過去探下佢。
佢呢2-3年都好傷,芭樂全部心颱風打落晒。

我11月同佢訂了柚子和蜜柑

大宅

potpot 發表於 16-10-10 09:21
回覆 potpot 的帖子

觀鯨-HK$300 per person

多謝你分享咁有用嘅資料,阿女下年5月開始放暑假,本應擔心去澳洲冇得游水有啲晒,睇完你嘅post直頭要即刻開始plan,你講嗰啲網購站可share啲link嗎?

男爵府

回覆樓主:

14年去了GC, 15年去埋Perth, 兩次都係搭廉價airline, 兩次都好準時~ 睇到樓主嘅相,好想再去澳洲啊~

大宅

空氣航空可以揀open jaw嗎?

別墅

引用:Quote:greentomato+發表於+16-10-8+23:44+

原帖由 potpot 於 16-10-10 發表
唔明,想搵乜嘢?
嗰啲apartment,thx

侯爵府

potpot 發表於 16-10-10 10:08
你足跡都有大半地球,勁!
澳洲我也只N年前跟團玩,一直也想自由行,但一張香港出發機票起跳都要四,五千元,成 ...
其實我去過的地方不算太多,我有些朋友旅遊經驗比我豊富。
講番澳洲,我上次去澳元對港元1:4,依家仲係貴。

子爵府

Continue...
室內高卡-HK180 (10Laps)

來了黃金海岸共8天, 好天氣有7天, 有一天下起雨來. 做乜好?本想試吓玩indoor skydiving (Ifly), 但見之前個團購特價已沒有,無奶油大拿拿貴成百幾蚊比walkin 價, 算咯! 打算就咁坐係apartment擹斗吓, 跟住去outlet window shopping算了, 來一次零消費天.

過不久阿仔興緻㪍㪍走過來,指着本一直放在餐枱介紹黃金海岸的booklets 説:"就去這個,唔怕落雨室內的,玩第2 round仲有5折優惠coupon".

唉!讀書唔見咁有心, 荷包又要再瘦身(又幾押韻!)

呢個室內高卡車場看來不錯,跑10圈都要成15分鐘,事前有教練教導,比得上之前去日本鈴鹿玩個次咁認真(咦?好似無紀錄呢個日本trip,遲些試試窄翻岀來), 一個set唔駛港紙200元就幾值玩.

子爵府

45分鐘熱帶雨林walk -共HK$250兩大一小

黃金海岸附近有好幾個熱門行山地方, 都是國家公園可免費進場行山. 那為何挑一個要入場費的私人管理的雨林區?
當然不是錢多, 其一原因很簡單~"順路", 它位於本地人假日經常去郊遊的天寶林區, 我也趁熱鬧跟著本地人步伐去玩, 其二是呢條雨林步道易行,走均全程才大半粒鐘左右, 最啱我呢種星期日運動員.

以上一動一靜,陪完阿仔玩,他陪翻我地行山,公平矣! 見你表現唔錯,玩多個來澳必做項目....是什麼? 下回交待

子爵府

SUEMAMA 發表於 16-10-10 11:00
多謝你分享咁有用嘅資料,阿女下年5月開始放暑假,本應擔心去澳洲冇得游水有啲晒,睇完你嘅post直頭要即刻 ...
搜査"Groupon au" 就見到. 去到網站記得在搜尋地方打goldcoast.

子爵府

kakamom1 發表於 16-10-10 14:02
空氣航空可以揀open jaw嗎?
廉航都係單程計價,自行可組合怎樣飛. 空氣航空在澳洲有多個落足點, Gold Coast, Syd, Perth, Mel, 等. 可以組成去Gold Coast, 回程Sydney, 當然,内陸個程就要自己叧外買啦!

子爵府

回覆 greentomato 的帖子

上酒店網站可找到, Bxxking.com, Hotex.com, Agoxx.com.....

子爵府

12312 發表於 16-10-10 10:43
宜蘭既水果園主11月去台北擺檔,如果就到日子可能過去探下佢。
佢呢2-3年都好傷,芭樂全部心颱風打落晒。
...

近來台灣旅遊業真係幾傷,真係要去多些支持吓。

珊瑚宮

potpot 發表於 16-10-11 09:28
近來台灣旅遊業真係幾傷,真係要去多些支持吓。

男爵府

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

謝謝分享!
打算出年復活節一家四口去GC,跟住再落PERTH,依家等緊平機票呢!

別墅

引用:回覆+greentomato+的帖子上酒店網站可找到,

原帖由 potpot 於 16-10-11 發表
回覆 greentomato 的帖子

上酒店網站可找到, Bxxking.com, Hotex.com, Agoxx.com.....
哦!thx,我以為嗰啲網得酒店

子爵府

Continue...
抱抱樹熊動物園-HK$170 per person

來澳洲怎不安排去抱樹熊? 本來想用年票去Paradise Country抱樹熊, 但原來呢處有特定抱熊時間,來得不合時只好作罷.

轉陣地, Currumbin Wildlife Sanctuary覺得才像個澳洲動物園. 上綱尋低價,結果還是地膽agent勝出,優勝除價錢外,佢張voucher無時間限制, 想幾時去就幾時去, 最配合我呢種無定風自由團.

此園優點:
1. 任何時間都可抱熊, 官方給你拍張專業樹熊合照,收錢以人頭抱熊計,即可一人抱全家合照. 另外,也可用自家相機影埋一份, 反正你已先付銭才可入內拍照, 佢話知你
2.除惡獸如鱷魚,塔斯魔鬼等被圏養,其他的動物可通處走,袋鼠,鴯苗,彩虹鸚鵡等可跟你零距離接觸,最緊要你有嘢餵食
3.園區大, 可以預玩大半天. 除看動物,也有tree top玩,當然要額外科水玩
4.有雀仔show, 剪羊毛等最啱行得倦坐坐休息
5.小朋友入場會給動物地圖去蓋章,集齊指定蓋章送你神袐禮物(阿仔努力搵齊,收禮物後O哂嘴,乜東?玩過你就知....陰笑)

6. 近機場,最啱落機上機當天去,如會去捉泥蟹,可安排同一天, 兩度地方距離不遠.

點解諗住只記帳,寫寫下重長過寫油雞,罪過!

首頁
45678...17

尾頁

跳至