美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問什麼叫blend oil?可用於身體嗎?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

janice1002 發表於 16-10-4 21:08
請問什麼叫blend oil?可用於身體嗎?

另外,還買了這些,請問各位JM,這些可以做什麼護膚油嗎?

子爵府

Blend oil 係已經mixed 嘅香薫油

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Mann888 發表於 16-10-4 21:38
Blend oil 係已經mixed 嘅香薫油

咁請問可以落香薰機嗎?
同埋可以直接搽面?

大宅

Blend 左的精油一般是已加入了底油,由於玫瑰含油量少,所以很貴,因此一般會以5%精油加於植物油中出售,而你買的是用溶劑提取法而得到的玫瑰精油,不是最好!
如果要用於皮膚,建議用芳療級的精油和資詢芳療師,因為使用精油是有很多禁忌的!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

crystalwesley 發表於 16-10-4 22:32
Blend 左的精油一般是已加入了底油,由於玫瑰含油量少,所以很貴,因此一般會以5%精油加於植物油中出售,而 ...

明白,謝謝你,那這枝油可以作什麼?我以為100%pure and natural便是好,沒留意5% blend

大宅

你也可以混合於你用開的CREAM中的,只是, 不是最理想而已!
即使是用了100%pure and natural的字眼,也有很多級數的!
一般我們會自己做護膚品再加上合自己的精油來用的!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

crystalwesley 發表於 16-10-4 23:18
你也可以混合於你用開的CREAM中的,只是, 不是最理想而已!
即使是用了100%pure and natural的字眼,也有很 ...

thank you

珊瑚宮

crystalwesley 發表於 16-10-4 22:32
Blend 左的精油一般是已加入了底油,由於玫瑰含油量少,所以很貴,因此一般會以5%精油加於植物油中出售,而 ...
路過搭句咀, 資料有些錯誤.iherb 買rose 算了吧, 我都係咁諗.
但absolute 係代表唔靚的精油,就唔正確.
蒸餾跟溶劑萃取精油係方法唔同, 唔代表absolute係差.
好多花香精油都唔可能用到蒸餾取精油, 就要用溶劑萃取.
另外, rose absolute 係做香水材料, 咁會有幾唔靚呢.

大宅

回覆 cbeyond 的帖子

謝謝你的回應,你說的也不錯!
但因為在芳療的角度一般會選用蒸溜提取,而效不會選用溶劑提取而已!
而且我沒有說它代表唔靚的精油,我只是說不是最好而已,
如果用於治療便不會選它而已!但香水便另作便論了!

珊瑚宮

crystalwesley 發表於 16-10-5 00:33
回覆 cbeyond 的帖子

謝謝你的回應,你說的也不錯!

以玫瑰來講, 蒸餾是用作治療, 還是護膚?
若以護膚來講, absolute係絕對出色。
若用作治療, 當然蒸餾會更適合。
不過會奇怪一般用家有幾多人會用rose eo用作治療啫。應該唔識用多, 另外價錢亦會覺得太貴了。

珊瑚宮

回覆樓主:

另外, 有些精油是只係absolute , 好似jasmine, lotus, tuberose 這類absolute, 一樣會用作治療。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 16-10-5 00:49
以玫瑰來講, 蒸餾是用作治療, 還是護膚?
若以護膚來講, absolute係絕對出色。
若用作治療, 當然蒸餾會更適 ...

謝謝你,咁我可以落一滴跟我的護膚油一起用了

珊瑚宮

janice1002 發表於 16-10-5 07:56
謝謝你,咁我可以落一滴跟我的護膚油一起用了

聲明一點, 我係講緊100% absolute, 至於iherb精油有無效果, 我答唔到。
我見評論都係話香味last得唔耐, 快無味。
其實保加利亞100% absolute都唔叫好貴, 幾個ml已經用到好耐(淨護膚)。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 16-10-5 08:25
聲明一點, 我係講緊100% absolute, 至於iherb精油有無效果, 我答唔到。
我見評論都係話香味last得唔耐, 快 ...

明白,也是在I herb買的?

珊瑚宮

janice1002 發表於 16-10-5 09:34
明白,也是在I herb買的?

除左食用油, 從來唔會係iherb買精油,底油。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 16-10-5 10:04
除左食用油, 從來唔會係iherb買精油,底油。

買開保健食品,見到d油咁平又essential ,所以先買幾枝來用香薰機(emoji)(emoji)

大宅

使用化學溶劑一般最後的精油會帶有少量溶劑的殘餘雜質,若須用於皮膚上時,也須先做好反應試驗,我個人不用absolute於皮膚上的,其它的花類原精取其香氣用於擴香或香水也是不錯的選擇!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

crystalwesley 發表於 16-10-5 11:59
使用化學溶劑一般最後的精油會帶有少量溶劑的殘餘雜質,若須用於皮膚上時,也須先做好反應試驗,我個人不用 ...

明白,謝謝

珊瑚宮

crystalwesley 發表於 16-10-5 11:59
使用化學溶劑一般最後的精油會帶有少量溶劑的殘餘雜質,若須用於皮膚上時,也須先做好反應試驗,我個人不用 ...

個人選擇, 我就相當喜愛花香類absolute, 當然會嚴選品質。
我個人用開的, 護膚及調節情緒既absolute更勝rose。
當然價錢都比rose貴, 有些貴過rose otto添。

首頁

尾頁

跳至