懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今次想近屋企政府生算

大宅

會,私家可以隨時轉軚開刀。服務又會好好多。最重要係可以揀醫生。個人覺得私家少好多聽到痛足幾日先生,政府就成日聽到。
我自己係私家順產,如果再生都應該會私家順產。

大宅

Fattybighead 發表於 16-10-5 16:16
會,私家可以隨時轉軚開刀。服務又會好好多。最重要係可以揀醫生。個人覺得私家少好多聽到痛足幾日先生,政 ...

請問你邊間,同邊個醫生?

水晶宮

laibebemama 發表於 16-10-5 12:40
今次想近屋企政府生算
一般最大分別係私家可揀醫生,大機會用到無痛,同埋有啲人擔心政府服務同環境唔好。其實睇你點睇,有人覺得以上嘅好重要,有啲人(包括我自己)就唔係咁諗。

男爵府

回覆 EstrellaDamm 的帖子

我上一胎係私家開刀, 服務係好滿意既; 但今次想順產, 老公又未必陪到, 所以想近屋企, 我見有jm話係政府生到爆晒, 又痛好耐先埋口, 唔知私家係咪都一樣, 有啲擔心..
如果只係服務問題..我就無所謂, 都係訓三幾日

子爵府

在政府醫院順產未必會有醫生在場... 如果情況正正常常,生的時候只有助產士。

咁其實無特別情況,淨係有助產士都夠,佢地都夠專業... 如果真係有咩突發情況,理論上都會有產科醫生即刻來幫手。不過有d 人就會介意呢樣野,覺得生仔就算順產都一定要有醫生睇住先安心。咁睇下你係咪咁睇。

不過俾著我順產都會揀私家,因為我真係想用無痛分娩,私家應該點都安排到,在政府醫院就要睇運氣...

別墅

私家bb要放bb房;政府bb放媽媽床邊。
就係呢個原因,我寧願自己辛苦少少都一定去政府生。講真,生完我下邊傷口好痛;就算再私家醫院都係會一樣咁痛啦。

水晶宮

laibebemama 發表於 16-10-6 11:36
回覆 EstrellaDamm 的帖子

我上一胎係私家開刀, 服務係好滿意既; 但今次想順產, 老公又未必陪到, 所以想近 ...
有人會覺得私家喺自己揀嘅醫生聯針,手勢會好啲,政府可能係新仔聯。

不過,我自己經驗就冇問題。我生嗰時要剪要吸,傷口應該唔細,不過政府醫生聯針快手唔痛,傷口之後都唔太痛(只係貪得意食咗一次止痛藥,因為姑娘塞到埋嚟),好快行得走得。出院後康復好好。

不過一定會有人覺得睇運而想搵私家嘅。我再生都要去政府醫院。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:順產的話, 私家生同政府會唔會有分別

一定會㨂私家,我好滿意整個過程,聽太多政府生唔好的分享,有能力揀私家

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jeanne1120 發表於 16-10-6 12:30
在政府醫院順產未必會有醫生在場... 如果情況正正常常,生的時候只有助產士。

咁其實無特別情況,淨係有助 ...

我在政府生過2次都有醫生在場,仲1男1女兩個,亦都可以剪臍帶,剪和連會陰都有打完麻醉才剪/連,總括黎講都好好。

別墅

http://reporterm.blogspot.hk/2016/10/qe.html?m=1
我諗你睇完呢位媽媽寫嘅嘢之後,就會覺得私家絕對值回票價
個媽媽俾個實習搞左10分鐘都穿唔到水,最後個senior用2秒就搞掂。

男爵府

jeanne1120 發表於 16-10-6 12:30

咁其實無特別情況,淨係有助 ...

我政府生 2 胎,2 胎都安排到無痛,仲要係要求後 2 個鐘就安排到,我覺得可接受,又或者可能係我幸運,第 1 胎吊催生針連無痛,用左政府個單人獨立產房 16 個鐘,老公可全程陪伴左右,第 2 胎,產程太快,無痛個麻醉師黎到想幫我做,點知我開到 9 度了,前後 3 個鐘生左,今胎再生都係政府,希望繼幸運

jeanne1120    發表於 16-10-8 09:27

伯爵府

負擔到當然私家,政府真係睇彩數。。。

大宅

我係政府生,好滿意
我都係要吸,個傷口比順產大,2300生完,第二朝6:00落得床

其實為個BB好,係要政府生,私家其實support唔到
我仔要nicu照燈,期間聽到勁多BB係養和仁安轉嚟

別墅

早產 仁安唔收架

男爵府

joyce_yanli 發表於 16-10-8 00:17
我係政府生,好滿意
我都係要吸,個傷口比順產大,2300生完,第二朝6:00落得床

其實我都係為左咁,希望bb有全面support,
我上次開刀後非常累,私家醫院幫我睇b,我都覺得好有需要,
今次想順產希望體力支持到頭幾日可以埋身餵,所以又想去政府
心大心細..

大宅

為母則強!!
我覺得因為頭幾日埋身埋得好,令我上奶好順利

用戶要求終止服務

/

子爵府

laibebemama 發表於 16-10-5 12:40
今次想近屋企政府生算

我老公傳統,只用女醫生所以一定係私家。通常私家好少聽到痛好耐,一係勸你轉開刀,一係醫生會做野令你產程縮短,唔會慢慢等

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

天堂同地獄分別,我第2胎都想省一點錢,去左政府,真係好慘,不過張單小好多個0,唯有頂硬上
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至