自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Ming_shirley 發表於 16-10-5 21:58
我地屋苑本身都係由十幾個街坊發問題,由印單張去洗樓,自己搜集資訊,再次次開大會去剷兼質疑舊法團所做既 ...

屋苑入面,好多都好似自家自掃門前雪,得幾個人真係有心做嘢,叫佢地洗樓,又話唔得!派單張,又話驚比人告!成日噏埋d好似好有建設性嘅嘢,但做又另一套,好煩!最慘講呢套係發起人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

濛查查 發表於 16-10-5 21:37
唔係開一次半次會,就可以知道全部,我自己有乜想知,就打電話去管理處問經理,再唔係直接打比法團主席!
...

多謝你嘅意見,我嚟學嘢

水晶宮

回覆 gm147 的帖子

其實有咩方法可以組倒隊, 可比信落人地信箱嗎? 保安會阻止嗎?

水晶宮

回覆 20jack09 的帖子

去左都無用, 試過去, 當場都有好多反對聲音, 但主席手執大部分住戶的授權票, 令投票形同虛設

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-5+21:58+

原帖由 濛查查 於 16-10-05 發表
屋苑入面,好多都好似自家自掃門前雪,得幾個人真係有心做嘢,叫佢地洗樓,又話唔得!派單張,又話驚比人 ...
小心有鬼,我地果度有件肥婆係鬼,初初扮好,好多意見,但做起野上黎/其他人有意見就ban。另一個屋苑都有咁既人出現

子爵府

畀面勳章

引用:回覆+gm147+的帖子其實有咩方法可以組倒隊,

原帖由 1314625 於 16-10-06 發表

其實有咩方法可以組倒隊, 可比信落人地信箱嗎? 保安會阻止嗎? ...
已有案例係可以入信箱,佢阻你/意圖或企圖了信箱,即報警。

男爵府

1314625 發表於 16-10-6 16:27

其實有咩方法可以組倒隊, 可比信落人地信箱嗎? 保安會阻止嗎? ...
每次開完業主大會時, 法團都會派報告比每一戶; 之後有一班行內人士 (例如叫維修關注組), 會出一份報告, 針對返法團報告, 講出法團報告既問題...幾次之後, 每次開大會都會不停有人鬧交, 不過維修進度就有進展

伯爵府

Ming_shirley 發表於 16-10-5 22:27
我地都成功左真係長期抗戰黎

可否分享下

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-5+22:27+

原帖由 濛查查 於 16-10-06 發表
可否分享下
想知啲乜?
記得唔好搵民x聯就得

伯爵府

Ming_shirley 發表於 16-10-7 16:17
想知啲乜?
記得唔好搵民x聯就得

可否分享下過程係要點做?因為好多街坊都未知,人手亦唔多,業主大會點預防種票?除咗搵區議員幫手,因未正式去到大維修,可以搵邊個?

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-7+16:17+

原帖由 濛查查 於 16-10-08 發表
可否分享下過程係要點做?因為好多街坊都未知,人手亦唔多,業主大會點預防種票?除咗搵區議員幫手,因未 ...
區議員你要小心,尤其偽獨立既人。因為唔知你屋苑係咩情況,你盡量搵啲有問題地方出黎(文件,會議紀錄,維修資訊,區議員資料等等),再去搵林卓廷議員同相關組織幫手,尋求協助。

資料copy from林卓廷fb

全港業主反貪腐反圍標大聯盟 (Facebook專頁)
反圍標熱線:2855 0444 / 9711 4669
電郵:[email protected]

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-7+16:17+

原帖由 濛查查 於 16-10-08 發表
可否分享下過程係要點做?因為好多街坊都未知,人手亦唔多,業主大會點預防種票?除咗搵區議員幫手,因未 ...
以我所知,我地最初班街坊都係自資印單張入信箱鐵閘,係大會同舊法團嘈,不停問佢地點解會咁咁咁

到我地加入人多左好多,開街站,whatsapp group(一定有鬼,防唔到,大家都係見步行步)洗樓等等

子爵府

畀面勳章

回覆:大圍標

大家比「反對大維修」呢幾隻字誤導左。係開始招標顧問公司時,已經係佢地圍標既第一大步,發現問題最好係呢個位置stop到。

千萬唔好等大維修開始先做野,已經太遲。報左每户維修價仲遲,真係發現有問題,唯一可以翻身就係業主齊心投票反對是次大維修。

icac曾經比過advice我地屋苑,咁大規模既屋苑,顧問費用唔應該低過某個數字。簡單講,顧問費用可以睇到啲端倪。

伯爵府

Ming_shirley 發表於 16-10-8 15:44
大家比「反對大維修」呢幾隻字誤導左。係開始招標顧問公司時,已經係佢地圍標既第一大步,發現問題最好係呢 ...

多謝你意見

首頁

尾頁

跳至