跳至

首頁

尾頁

別墅

最近成日覺得左手腕有D痛, 唸住搽下安美露會無事, 點知越來越痛, 手指公唔可以靈活郁動, 尋日去睇醫生, 先知係"彈弓手" ! 所以喺度俾各位媽咪參考下, D阿B越來越重, 抱佢地時真係要小心..尤其是全職媽媽, 因爲你病咗就無人湊阿B架喇!

大宅

我彈左成八個月喇, 生之前左手彈左3個月, 日日要去做物理治療, 好彩用公司醫療咭咋! 生完輪到右手, 已經4個幾月喇. 日日做d手碗運動, 加鎮痛貼. 所以好多時要"暗"bb訓覺我都會用揹帶 (sling)

大宅

我想同大家分享吓類似情況, 但我已經醫返好了, 大家唔好灰心!! 我生bb前2個月直到bb 4個月, 都係有"媽媽手" (應該係你哋所講嘅彈弓手), 睇下病徵似唔似:
-隻手指公拗後咗唔識得自己拗返原位, 要大力拉.(拉時痛到流眼淚!)
-手指公對落空中醫把脈位勁痛. (一唔小心撞到就死火啦!)
-手腕內側中間好似有骨突起
-不可扭曲自如, 痛到連著褲都抽唔起

如跟上述病徵類似, 好可能係"媽媽手"了, 之前我睇咗兩三次跌打同西醫, 啲醫生都係話: 媽媽手無得醫架, 係你生完bb啲根骨扭親, 手尾好長, 少啲用力食多啲鈣就得架啦(我就好傻地信咗兩個月, 仲著住護腕....都係唔得, 點可以唔用力呢, 因為點都要同bb沖涼!) 後來經一個骨科醫生轉介就好返lu, 各位媽媽唔使灰呀, 有得醫架!!

別墅

回覆 #1 kb7724 的文章

就係咁既情况囖! 原來咁得人驚!!

我仲以爲抱BB先會有添! 我睇個醫生因爲係我friend, 又唔算好熟, 唔知係咪唔想嚇親我, 只係話"你後生好快好得番".

我而家係食消炎藥同搽藥膏. 睇中醫我驚醫生卒得我好痛! 又話唔濕得水!

大宅

唔得人驚架!! 只係做物理治療, (你有興趣我再詳細講!)不過真係好好好痛, 真係要有個心理預備! 之前個醫生話我知, 我仲好鬼叻叻同佢講: 生仔我都唔驚啦, 區區d少少痛, 我ok架! 點知, 真係幾痛, 痛到好似唔小心撞到你個痛位x幾次咁痛!!! 雖然係痛, 但係真係好似我醫生所講做一次包你覺得鬆弛唒, 好得! 最好做2-3次, 但係好真係安排唔到時間, 做完一次之後兩星期, 完全好返唒lu~~

原文章由 kimmeiko 於 08-11-19 16:41 發表
就係咁既情况囖! 原來咁得人驚!!

我仲以爲抱BB先會有添! 我睇個醫生因爲係我friend, 又唔算好熟, 唔知係咪唔想嚇親我, 只係話"你後生好快好得番".

我而家係食消炎藥同搽藥膏. 睇中醫我驚醫生卒得我好痛! 又話唔濕 ...

別墅

原文章由 kb7724 於 08-11-19 16:51 發表
唔得人驚架!! 只係做物理治療, (你有興趣我再詳細講!)不過真係好好好痛, 真係要有個心理預備! 之前個醫生話我知, 我仲好鬼叻叻同佢講: 生仔我都唔驚啦, 區區d少少痛, 我ok架! 點知, 真係幾痛, 痛到好似唔小心撞到你 ...

慘!!! 我最怕痛架, 所以生仔都揀開刀...
等我食完呢幾日藥睇下有無好轉, 無就要搵你傾傾喇!mouth:

大宅

好吖...但我真係唔希望你搵我(想你已經好返就好lu)
做嘅過程係痛but只係一次痛, 總好過日日痛囉~~

別墅

原文章由 kb7724 於 08-11-20 12:59 發表
好吖...但我真係唔希望你搵我(想你已經好返就好lu)
做嘅過程係痛but只係一次痛, 總好過日日痛囉~~

哈哈, thank you你先呀!! 食咗兩日藥好似鬆咗D. 我都想快D好番可以正常咁湊番BB, 宜家多數孭咋!

大宅

我唔怕痛想醫呀,咁應該點樣做物理治療好呢﹖個動作係點呢﹖

大宅

我先去我阿媽睇開個骨科醫生比佢望下(睇下係咪真係mama hand), 之後, 佢寫咗封reference letter比我, 轉介我去浸會醫院做物理治療, 個物理治療名叫: 沖激波手碗治療, 醫生費連物理治療共$1000, 我做咗一次就無做lu, 已經好返了! 如果唔介意價錢的話, 我都好建議有媽媽手的去做, 畢竟痛10分鐘總好過時不時痛你一下, 遲啲醫仲手尾長......
做沖激波手碗治療時, 物理治療師會好詳細詢問你"痛手"的位置(想找一點係最嚴重嘅位置), 仲會問痛咗幾耐同整整10分鐘過程會係點做....你亦可一邊做, 一邊問佢有關問題, 做完要注意嘅地方....要多少次........我做時感覺係痛, 但之後就覺得痛係直得, 隻手鬆弛咗好多! 你都鼓起勇氣去試下啦!!

原文章由 wwsugar 於 08-11-24 09:51 發表
我唔怕痛想醫呀,咁應該點樣做物理治療好呢﹖個動作係點呢﹖

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我當時就係餵人奶, 所以唔敢睇醫生, 驚醫生開藥比我! 後來先知睇醫生唔係要佢開藥比你(就算開,只要你同佢講你餵人奶, 醫生都會就住開! OR 提議你究竟好唔好食藥!) 主要係比佢診斷吓你係咪媽媽手同提供一個最適當嘅治療比你, 你咪可以安心啲囉!
你有需要可PM我, 我可介紹我個骨科比你睇! 或者, 你亦可以叫朋友介紹個相熟嘅骨科睇吓! 好過你估估吓!
原文章由 小吉梨 於 08-11-24 13:30 發表
我由早3個月開始, 每晚睡醒所有手指關節都會痛, 有一隻手指自動屈住唔可以伸直, 按落關節會痛, 手用唔到力, 扭唔到毛巾及開樽蓋.... 我有時抱唔起bb ga, 只有比姐姐成日抱住....

同你地的情況有d似, 又有d唔同, 咁 ...

大宅

我明白了,等我都去看專科啦...

禁止訪問

大宅

我pm咗個醫生名同電話比你啦!

原文章由 小吉梨 於 08-11-28 09:01 發表
謝謝你~ 我pm你先~

複式洋房

原文章由 kb7724 於 08-11-19 16:10 發表
我想同大家分享吓類似情況, 但我已經醫返好了, 大家唔好灰心!! 我生bb前2個月直到bb 4個月, 都係有"媽媽手" (應該係你哋所講嘅彈弓手), 睇下病徵似唔似:
-隻手指公拗後咗唔護識得自己拗返原位, 要大力拉.(拉時痛到流 ...

我都有媽媽手問題, 想試試骨科, 已pm你, 查收。

有媽媽有過連手指公的護腕嗎? 我的中醫亦認為作用不大。我只知尚健有出售。

大宅

你收到了我PM嗎?
我做物理治療時有帶個你講果隻護腕去問過治療師, 佢好鼓勵我戴, 佢話作用唔係醫返好隻手, 係要減少隻手用力, 同防止再扭親!
原文章由 bbdenis 於 08-12-1 13:19 發表

我都有媽媽手問題, 想試試骨科, 已pm你, 查收。

有媽媽有過連手指公的護腕嗎? 我的中醫亦認為作用不大。我只知尚健有出售。

大宅

回覆 10# kb7724 的文章

係好, 我現在有媽媽手, 痛左5個月啦,其間都有經西醫refer做物理冶療,但都係無用, 一d好轉都無, 好灰心, 要死忍但又唔可以唔照顧bb.

我想問現在浸會醫院仲有你所講既治療嗎? 拿住張referral 既醫生信, 咁之後點contact 浸會? 邊個部門, contact 邊個呀? what no.?

唔好意思, 因為我真係咩都唔識, 又好worry唔好等得番, 希望你reply我啦, thanks!

大宅

係好, 我現在有媽媽手, 痛左5個月啦,其間都有經西醫refer做物理冶療,但都係無用, 一d好轉都無, 好灰心, 要死忍但又唔可以唔照顧bb.

我想問現在浸會醫院仲有你所講既治療嗎? 拿住張referral 既醫生信, 咁之後點contact 浸會? 邊個部門, contact 邊個呀? what no.?

唔好意思, 因為我真係咩都唔識, 又好worry唔好等得番, 希望你reply我啦, thanks!

首頁

尾頁

跳至