在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

My son would like to 跟 my mother, and then my yan yan, and then my husband...... and the last one is me.
However, he likes to go outside with me....my duty is 同佢玩 only.:;pppp:

原文章由 annie929 於 08-11-19 18:08 發表
其實仔仔一出世就跟揍佢個個人 後
來媽媽辛苦d自己夜晚揍返 半夜起床照顧佢
佢早起媽媽又早起陪佢 但媽媽返工好累 ....
(但個時仔仔就跟媽媽)
但後來媽媽病了 入了醫院 仔仔由姨婆及奶奶照顧(我們一齊住) 但現在仔 ...

大宅

不如你同仔仔一齊打機.....

禁止訪問

複式洋房

It's fair. Who accompany with him more, he will follow that guy. Just spend your time to play with him, he will follow you again. Really need to spend time, can not lazy...

I think blame him is not a issue. I always blame him and even hit him, (helper always please him), but he follow me always.

I'm also a working mami - it's hard to be a mother. But once you become a mami, can not lazy.

Use Sat and Sun to play more with your son la.

My opinion is don't 打機 la, it's not good.

2 yr olds like talking, coloring, puzzle (all need patience) so, talk more with him

Just try your best la

侯爵府

好媽媽勳章

無.
I am happy because
1) I can go everywhere as I like..... having dinner with friends everyweek, go outside on Sat/Sun. , travel for a week .......
2) My yan yan treat him 'good' so my kids like to stay with her

原文章由 annie929 於 08-11-20 09:41 發表
你無唔開心架

[ 本文章最後由 ac321 於 08-11-20 10:39 編輯 ]

男爵府

老實講, 我覺得湊bb好似種野咁, 你付出幾多,收穫幾多, 我女女逢1-5俾99湊, 待我收工去自己湊番屋企(唔係一齊住), 第二朝又湊過去99度, 逢sat&sun自己湊番, 老實講, 好辛苦, 冇晒自己時間, 有時女女晚上喊或唔舒服, 全程由我同c6去照顧, 但第二朝又要返工, 真係好癲架, 但就係因為咁, 女女好痴我, 呢d已經抵銷所有既野, 做人亞媽, 要預左同知道種瓜得瓜既道理!

侯爵府

好媽媽勳章

You worry about it.
When they growth up, they will know who is the most important person to them => mother

原文章由 annie929 於 08-11-19 18:08 發表
(但個時仔仔就跟媽媽)
但後來媽媽病了 入了醫院 仔仔由姨婆及奶奶照顧(我們一齊住) 但現在仔 ...

大宅

醒目開學勳章

我返工.工人湊.晚上跟工人同房
但囝囝都好痴pa.ma
只有父母(我地)在家.他唔會理工人
當然父母工作以外的時間全都比晒囝囝
星期六及日一定陪他及帶他出街
在家時又陪他玩及傾計~
一起看tv時都會攬著他
很多時候.晚上tv時間.他會主動要求sit mama (即要坐在我腳上).未瞓時.準許他入我房一起tv (30mins) 及傾下計. 他會用公仔幻想去supermaket 買野.咁我又陪佢扮買野....etc

其實只要在工作之外時間陪小朋友多些.他都會感受父母愛他的. 加油啦~

[ 本文章最後由 giveupaguy 於 08-11-20 10:48 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

有父母在家.他唔會理工人 !!!!!
Then, you should take attention on your 工人.
Do you have CAM ?

原文章由 giveupaguy 於 08-11-20 10:44 發表
我返工.工人湊.晚上跟工人同房
但囝囝都好痴pa.ma
只有父母(我地)在家.他唔會理工人

複式洋房

一係妳試多啲同佢玩, 多啲從佢的角度睇下佢個世界, 有個心理導師都發現我同我個大仔(5yr)有疏離感~ 我而家都响到努緊, 將自己對佢的要求降低咗先, 會好啲架.

(但個時仔仔就跟媽媽)

禁止訪問

男爵府

I am same as you. so my daughter love me very much.
Every morning when I need to work, she feel very sad but I would ask her Ma Ma will back to home when I day off. she feels very happy and say goodbye to me.

Although it completely hard but it is worth to spend time in your child.

原文章由 pylbowie 於 08-11-20 10:40 發表
老實講, 我覺得湊bb好似種野咁, 你付出幾多,收穫幾多, 我女女逢1-5俾99湊, 待我收工去自己湊番屋企(唔係一齊住), 第二朝又湊過去99度, 逢sat&sun自己湊番, 老實講, 好辛苦, 冇晒自己時間, 有時女女晚上喊或唔舒服, ...

大宅

唔好唔開心啦,你諗返轉頭,佢肯跟工人即係工人對佢好,起碼你可以放心工作

遲d仔仔大d你咪可以陪佢返學放學.仲有,佢果時會分清工人係工人,唔係媽咪,唔會買野俾佢玩,唔會洗錢係佢身上

大宅

醒目開學勳章

原文章由 ac321 於 08-11-20 10:50 發表
有父母在家.他唔會理工人 !!!!!
Then, you should take attention on your 工人.
Do you have CAM ?

有cam. 應該不是工人有問題. 只是工人唔識點跟囝囝玩.所以囝囝比較喜歡同我地玩.工人平時都只是陪他玩識字卡. 又唔點會同佢鬥車車之類~ 而且囝囝好恰工人.每次一唔想既野就跟工人說 "i don't want"...... 我反而擔心他對工人時太有主見.工人handle唔到佢

[ 本文章最後由 giveupaguy 於 08-11-20 11:17 編輯 ]

禁止訪問

別墅

你要多d休息, 既然有人幫手湊, 你可以將d時間陪佢玩; 即使佢唔同你玩, 你可以坐係佢附近睇下佢點玩, 鍾意玩乜, 慢慢就加入同佢玩, 應該work架。
雖然我個女得7個月大, 但之前我少湊佢, 佢都對我好cool, 我都有唔開心。 但係我又諗既然其他人可以同佢玩到笑騎騎, 我都可以架, 試試吓又得喎。依家放工去99屋企睇囡囡兼食飯, 佢都會張開手要我抱, 比d時間自己同仔仔啦!

珍珠宮

原文章由 pylbowie 於 08-11-20 10:40 發表
老實講, 我覺得湊bb好似種野咁, 你付出幾多,收穫幾多, 我女女逢1-5俾99湊, 待我收工去自己湊番屋企(唔係一齊住), 第二朝又湊過去99度, 逢sat&sun自己湊番, 老實講, 好辛苦, 冇晒自己時間, 有時女女晚上喊或唔舒服, ...

好同意。

男爵府

完全認同, 我個女自出娘胎以黎未試過夜晚跟第二個訓, 就算我唔舒服, 我都好堅持夜晚女女要湊番黎屋企, 而家盈盈兩歲佢最痴個果係我, 並唔係日日湊住佢既婆婆(婆婆係佢心目中排第二), 盈盈晚晚六點幾七點就會打電話黎, 同我講「好掛住媽咪, 我想見你呀」把聲仲係喊喊地, 一返到屋企就要你抱實佢, 真係好窩心架!

雖然長期唔夠訓, 個人好攰, 每日訓得幾粒鐘, 仲要有時無覺好瞓個隻, 但係換番黎個女對我既愛, 真係乜到抵番晒!

大宅

我在醫院時, 我湊仔仔, 仔仔好痴我,
回到家, c6及工人成日從我手中一手搶左去, 仔仔就唔痴我, 唔比我抱添. 抱住即喊扭來扭去, 反而陌生人就唔會咁既添. 我喊左好多次,
後來我用左半年時間, 放工後即回家同佢玩, 星期六, 日湊佢. 仔仔先痴番我.

但仔仔一歲後, 晚晚醒, c6就抱住佢, 而家仔仔就唔要我, 一定要c6抱. 根住工人, 佢兩個不在場, 先痴我

我都心傷架...c6唔識得同仔仔玩, 永遠咩都比, 開著電視等仔仔坐定定, 佢自己就訓覺, 但我唔係, 教導佢, 同佢玩卡, 同佢去公園玩, 放工同佢玩, 星期六, 日找playgroup找節目. 病緊都唔休息, 佢玩一陣,

但都咁樣....樓主..我都唔開心架. 其他人見到, 實話係我做媽媽唔多湊佢, 但事實唔係麻....

唯有想想, 子女都要講緣份吧!

首頁

尾頁

跳至