在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

放心吧, 而家你個仔可能覺得你唔就佢, 可能同你玩覺得你好悶, 但係小朋友一日一日長大, 佢就知道你對佢好架啦, 加油!

原文章由 kantanjin 於 08-11-20 13:21 發表
我在醫院時, 我湊仔仔, 仔仔好痴我,
回到家, c6及工人成日從我手中一手搶左去, 仔仔就唔痴我, 唔比我抱添. 抱住即喊扭來扭去, 反而陌生人就唔會咁既添. 我喊左好多次,
後來我用左半年時間, 放工後即回家同佢玩, 星 ...

[ 本文章最後由 060905 於 08-11-20 13:42 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

做人亞媽真係好艱難, 特別係一個肯負責任既媽媽仲難, 各位媽媽努力啦~

別墅

我情況同您一樣,
我唔係同奶奶一齊住,
由 BB 出世到依家(21個月)都係好堅持每晚自己揍番屋企,
朝頭早再揍番俾奶奶果邊,再自己返工,
而星期六,日除咗兩餐粥仔去奶奶度食之外,
我都係自己揍番...
每日如是風雨不改...真係好辛苦架!
尤其囡囡如果病咗唔舒服成晚唔駛瞓好辛苦,
但係當睇到囡囡都好痴MAMI 果一刻真係乜野都值番晒!

原文章由 pylbowie 於 08-11-20 10:40 發表
老實講, 我覺得湊bb好似種野咁, 你付出幾多,收穫幾多, 我女女逢1-5俾99湊, 待我收工去自己湊番屋企(唔係一齊住), 第二朝又湊過去99度, 逢sat&sun自己湊番, 老實講, 好辛苦, 冇晒自己時間, 有時女女晚上喊或唔舒服, ...

珍珠宮

我都有請工人,但每日堅持朝早返工前餵奶、趕返屋企餵飯、同BB沖涼、同BB睇書、玩、「暗」BB瞓覺。
有時真係會好攰,但係想起依個係做人父母的職責,工人只係幫我減輕家務負擔,湊仔仍係我的主要「任務」,絕對不可以假手於人架。
你陪BB多啲,BB就痴你多啲!
你再努力一下,犧牲一點瞓覺時間、私人時間,一有時間就同BB一齊,做乜都可以。BB自自然然就會痴番你。

珍珠宮

原文章由 060905 於 08-11-20 13:06 發表
完全認同, 我個女自出娘胎以黎未試過夜晚跟第二個訓, 就算我唔舒服, 我都好堅持夜晚女女要湊番黎屋企, 而家盈盈兩歲佢最痴個果係我, 並唔係日日湊住佢既婆婆(婆婆係佢心目中排第二), 盈盈晚晚六點幾七點就會打電話黎 ...

對對對對對.....................................

大宅

我都係有請工人,不過,我個囡是跟我訓,夜奶餵足15個月,現在早上6點餵完奶,換片後,就要準備帶工人同囡囡去奶奶家,跟住直接返工,放工要趕回家同囡囡沖涼,餵晚上餐奶,"暗"囡囡睡...

個囡病時,我老公有時仲會去左書房睡,留我一個人照顧囡囡,最經典的一次係個囡在晚上每1.5hrs就要食奶(唔肯飲水,要飲有味的),到早上,我真係起唔到身,出門返工時,個人係飄飄下...若唔係當日有公事約左人,真係想請假...

我個囡係痴我,辛苦的事就搵我做lor...我放假時,連沖奶(當然要餵奶,餵飯),洗potty,抺patpat都指定我做,唔俾工人做,個工人就在旁監工lor...

反而,要搵人玩就搵我老公(<=世事真係唔公平)...

我覺得,BB跟人,有時講緣份,不過,做媽咪點都係蝕底那個,要花很多時間在小朋友身上,為的是想小朋友健康成長lor...

[ 本文章最後由 CYK 於 08-11-22 18:34 編輯 ]

侯爵府

老實講, 真係你付出幾多, 收獲有幾多..小朋友跟得邊個最多, 當然"痴"邊個最多... 初初我放完產假後, 我日日朝早由紅磡撘巴士去柴灣.. 拎比婆婆湊, 再去上環番工.. 放工再去柴灣接番個女番屋企.. 日日都係咁.. 後來我搬左入沙田, 亞女就番育嬰園.. 日日都係我接送.. 雖然真係好辛苦.. 完全冇哂自己時間, 放工想話行下街, 都冇可能.. 日日放工要第1時仆去接番個女... 番到去又要煮飯, 同佢沖涼, 但都係值得ka.. 辛苦最多咪幾年.. 哩幾年既時間過左就係過咗.. 經濟環境已經唔容許我唔番工自己湊番, 所以我特別珍惜夜晚見到果幾個鐘時間..

子爵府

“番到去又要煮飯, 同佢沖涼, 但都係值得ka.. 辛苦最多咪幾年.. 哩幾年既時間過左就係過咗.. 經濟環境已經唔容許我唔番工自己湊番, 所以我特別珍惜夜晚見到果幾個鐘時間..”

我看到很感动。
更加确实了我老公選擇了最适合我们一家的路去生活,就是当个家庭主夫。是的,我老公现在是一个家庭主夫。 他唔请工人,不给外人湊,连婆婆都不给。Because 婆婆 is not reliable. 当没有第3个大人与我们同住的日子里,我女儿与我的感情就会拉近。 老公不打机,不宠坏我们的女儿。 大女每次醒左,一定喊 Daddy. 虽然大女吃我的奶吃足一年,其中有半年是喝pump出来的奶,她4岁前,很多时候我抱她,她都推开我。但是,大女总是在我怀孕时要我抱她。还记得刚坐完月要上班那段日子,每天say bye bye 时,一兜眼泪。

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1722683&goto=newpost#newpost

[ 本文章最後由 ndw 於 08-11-23 10:07 編輯 ]

珍珠宮

湊BB當然係辛苦。
好多人都問我為何晚上要同阿仔瞓,唔同工人瞓,因為咁樣會唔夠瞓,第二朝就唔夠精神返工,係行不通的。
但我就堅持阿仔跟我瞓,因為日頭已經返咗十二個鐘,每日得十二個鐘同阿仔相處,如果再俾BB同工人瞓,即每日得兩、三個鐘同阿仔親近,這才是行不通!
做任何事,都要親力親為,付出才有收穫。

[ 本文章最後由 skmibb 於 08-11-23 12:47 編輯 ]

禁止訪問

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我BB1.3歲~都係跟爸爸/麻麻/婆婆~
唔跟我~
你點我傷唔傷心~緊係架啦~
無法~工作至上~有錢最重要~
佢E家仲未知...
媽媽係負責佢所有洗費,
(生活, 醫療, 奶粉...)
媽媽係負責找學校...
媽媽比曬所有保險$...
媽媽生佢出呢果D有幾辛苦...

唉~我係都唔問C6拎~
因為我唔要睇人面色拎$

可能有D小朋友大個先知媽媽係最好...

大宅

原文章由 annie929 於 08-11-19 18:08 發表
其實仔仔一出世就跟揍佢個個人 後
來媽媽辛苦d自己夜晚揍返 半夜起床照顧佢
佢早起媽媽又早起陪佢 但媽媽返工好累 ....
(但個時仔仔就跟媽媽)
但後來媽媽病了 入了醫院 仔仔由姨婆及奶奶照顧(我們一齊住) 但現在仔 ...

U can keep on sleep with him and tell him story. or ask him to help you do some simple work.

禁止訪問

男爵府

係呀, 我都係咁話,就算每晚睡眠質素麻麻地, 但係為左自己既子女乜都值得!

大大下會好d架啦, 會一覺訓到大天光!

原文章由 annie929 於 08-11-25 10:15 發表
仔仔尋日心情好 肯同我玩 跟主又肯入我房 訓返自己床 雖然夜晚要起身2次好辛苦 (佢喊) 但都值得

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-11-24 18:00 發表
你仔幾大啊

我個仔而家14個月。

複式洋房

Tonight, my son sleep in helper's room because our room's drawer was broken. I miss him very much. He like me very much.

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-11-26 09:46 發表
失敗了 仔仔尋日唔肯訓我房既自己床
半夜都係走返去揍佢既人度 唉

慢慢來!不可以太過急。

別墅

annie929, 你應該諗你上次好叻令仔仔同你訓, 之後要繼續努力, 做咩事都唔係一次就成功麻!
仲有呀, 情緒唔好, 係好易覺得自己失敗, 忘記做得好既時候, 仲會嫌自己未夠好添。
多d讚自己同仔仔, 大家都會開心多d!

首頁

尾頁

跳至