在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

以我當年, 作為細佬女既故事, ....親子關係會因璟境改變而轉變.疏離左係可以修復既.
我細2,3歲時個好多病, 差唔多個個禮拜都病下. 托兒所都返唔到.
3歲幾媽咪有左細佬, 咁時環境唔好, 怕照顧唔到, 將我送左去舅父屋企住. 舅父屋企響第2個城市, 跟本唔會探到.
開頭我好掛住屋企, 成日問媽咪幾時黎接我走...(好似佢地老點我話住一個月, 一住就住左好奈).
後來我果處有人照顧(有個保姆照顧開表哥表姐), 又有表哥表姐同佢班fd鍚. 我最細麻, 個個都鐘意同我玩, 咁我就話跟我舅父舅母話跟佢地性,排第3啦.
我4歲阿媽帶埋細佬黎接我, 我直頭捐左落床下底唔肯出黎....我估當時媽咪應該幾hurt.當然之後我跟左佢返屋企啦. 同埋佢唔係一黎馬上帶我走, 都住唔幾日掛...
原來細佬腸胃好差, 成日病,仲要入院...所以先咁遲接我.熟番之後我同媽咪d關係都冇問題.

男爵府

不過我唔易d小孩友"次"住大人睡. 可能自己獨立慣掛. 咁時表妹成幾歲(細我好多)一定要同阿姨睡, 令阿姨唔可以番自己房...我覺得唔好law.

不過c6成日話第日好想抱BB睡...我怕佢整親阿B..

禁止訪問

男爵府

原文章由 annie929 於 08-11-28 14:07 發表
其實小朋友可能好簡單 係我自己放唔開 攪到自己唔開心

係呀, 我親身經歷. 我媽咪都要番工, 當年仲成日加班. 得我同細佬響屋企. 但佢地一有時間, 就係同我地去下街, 去下親子游水,郊遊,旅行....早期d旅行係去離島玩下, 晌船度玩下棋, 啤派.

最重要係對d小孩公平. 由於佢地無重男輕女, 我自然唔會放唔開

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 annie929 於 08-11-28 14:07 發表
其實小朋友可能好簡單 係我自己放唔開 攪到自己唔開心

我女arm arm兩歲, 不嬲都黐我哋瞓, 玩就識揾我或daddy, 做嘢識揾daddy/工人. 夜晚瞓, 如我晌度就一定要我, daddy掂下都唔得!

剛過去星期日, 我帶佢出去(老公無去), 我有fd嚇親佢(佢當時真係好驚, 因我未見過佢有咁嘅反應), 嗰晚, 佢脾氣好大, 我以為佢好累, 湊佢瞓就無理.
- 到第二晚, 我放工返嚟(朝早佢未起身), 佢係識行同叫我以來, 第一次見到我入門口完全無反應, 仲要係唔睬我, 我氹極佢, 佢都當我透明/發脾氣, 凈係要daddy, 夜晚瞓覺都唔要我!!! 嗰下, 我真係好hurt!!
- 到第三晚, 佢好少少, 但都係唔願同我玩或比我掂, 間中我同沖涼, 佢都會沖入去浴室, 但呢晚, 佢攬實姐姐(daddy未返), 死都唔入嚟, 最後, 姐姐同佢講左d嘢, 氹佢, 佢先好不情願咁入浴室! 又再hurt我!
- 之後一日佢都係差唔多, 有daddy, 變左daddy做first choice, 見到我再無以前嗰種喜悅, 我都唔知係佢係兩歲過度期, 性情有變, 定係佢仲怪我(好帶佢比人嚇)?!
- 尋晚, 好d, 我同佢講嘢都會聽, 但一有少少唔like都會打我 (我做到嘅亦不能種佢, 只有話佢兼要佢say sorry, 但佢擺出個好唔服氣嘅樣!), 好嘅就好在, 佢夜晚瞓覺已同以往一樣, 要跟我, 唔比daddy掂.

樓主, 你仔仔都係因為你少湊佢, 佢先有咁嘅反應啫, 你多d時間陪佢, 湊佢, 佢一定會跟番你!

我女女呢? 都唔明, 由細到大, 都係我好用心湊佢, 我一直好自豪雖然我要返工, 唔係好多時間湊佢, 佢都黐我多過黐工人.

雖然我要返工好累, 但我都會比晒最好同所有休息時間佢, 但佢因為一件事, 仲要係, 唔係直接關我事嘅嘢, 就180度轉變咁對我, 我真係覺得好hurt, 好心傷!! 點解咁現實?!

[ 本文章最後由 foggyao 於 08-11-28 16:05 編輯 ]

禁止訪問

大宅

My daughter is two years old now. She has been living with my 62 & 99 from Mondays to Fridays since she was two months old. I take her home at the weekend only. But luckily, she loves me more than anyone else. My 62 & 99 love her very much and my 62 is a funny person. They treat her very well. Yet when she sees me, she only wants me to hold her and feed her, not any other people. And sometimes she immediately says goodbye to 62 & 99. I think my 62 & 99 sometimes feel unhappy about this.

I guess it's because I spend all my time with my daughter singing, dancing and playing at the weekend. She loves coming home and being with me very much.

However, she doesn't like her dad very much. She would not let him hold her or sleep with her or even play with her. It's because he always spends all his time playing computer games when our daughter is at home.

So we have to try to spend more time with our kids. I believe our effort will pay off.

禁止訪問

翡翠宮

I will let 99 take care.

大宅

其實細路仔好正面, 只要有人同佢玩, 佢就會跟邊個, 佢就係太痴我, 但我就無咩時間比倒佢, 我同你相反呀

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-1 12:38 發表
我今晚開始都會學習放手了
由他和奶奶訓 希望幾日後會習慣 唔會太唔開心
咁樣對大家都好 希望佢再大會自然跟我

其實你個心係點諗?我見你有點三心兩意,一方面又想自己舒服啲(俾bb同奶奶瞓),一方面又想BB痴自己多啲。

依個世界上,冇咁便宜架!你一時一樣,反而令到小朋友無所適從,把事情越來越糟糕。

你想清楚吧!想自己舒服啲,就要放開自己啦!想小朋友痴你多啲,自己要辛苦啲啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 annie929 於 08-11-30 19:52 發表
放左2日假他仔白天都好痴我 連沖良都要我 但一到晚上就要奶奶同佢訓 最然都已經進步左好多
但奶奶說 如果仔仔同我訓佢習慣會好早起身 6-7點 我地個個都未起身會好辛苦
但如果同奶奶訓 佢會訓到返學8點半先起身 如果 ...

點解你仔仔跟你瞓就會咁早起, 跟99就可以瞓到返學? 係咪唔慣? 咁你覺得有無機會, 佢第時同你瞓瞓下, 會越來越遲起身?

我就覺得跟你瞓真係有好有唔好, 我自己就女女跟我哋瞓, 以前佢係瞓自己床仔同我哋同房, 但自從佢1歲入過一次醫院後(嗰晚佢唔肯瞓醫院床, 我攬左佢成晚), 佢就要跟我哋瞓, 或等佢瞓左抱佢落床, 但好多時佢會半夜起身要過返嚟, 可能佢無左安全感.

咁呢樣嘢就要你自己衡量喇, 因講真, 我女女同我哋同房都ok, 但而家係同埋床, 咁即係少左d靜靜嘅時間同老公溝通, 因講下嘢都會嘈醒佢, 而日頭, 女女醒左又傾唔到d咩, 最終, 係要有時擺低女女响屋企, 兩個人要揾d二人世界時間, 但變相呢d二人世界時間就晌度傾女女d嘢, 我覺得長此落去, 咁樣對我哋夫妻關係都好唔健康.

另外一樣嘢, 你會唔會生第二個? 如會, 唔好跟你瞓, 我哋而家就有呢樣問題, 嚟緊細佬出世, 佢去跟姐姐瞓, 佢一定唔like; 但比佢照跟我哋瞓, 咁我哋照顧細佬時, 又會嘈醒佢, 我哋而家都唔知點好!

講返我上次女女唔睬我個case, 佢而家無嘢喇, 不過比人嚇完又再少左d安全感, 而家黐身左好多, 唔可以離佢一步, 去廁所都要望實佢! 而每日姐姐送佢上校車, 佢一見到校車, 都未駛埋嚟, 就喊, 攬實姐姐, 唉! 之前佢都唔會喊... 而家行返轉頭! 真頭痕!!

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-1 14:06 發表
其實我都唔知 仔仔係婆婆屋企都係好早起身 只係跟麻麻時唔會 我唔打算生多個 因為身體方便有d問題 ... 唔會再生下一個 我都好想仔仔先己訓 但佢自己訓一醒左就下床 6點幾就起身架啦 同我訓7點 同奶奶訓9點 ....

好 ...

唔好咁唔開心啦, 咁既然佢鍾意同99瞓, 可能係瞓慣左安全感問題啦, 好似我而家咁, 將會有多個, 想甩身都難!!

如你身體唔好, 又要返工, 有99湊同幫手仲好啦! 仲會輕鬆d, 咁你一有時間同身體許可, 就比晒仔仔, 佢會feel到邊個先係mami, 可能而家細仲未識表達, 第時大d, 有咩都會識同你求救㗎喇!

我都不知幾羨慕有屋企人幫到手湊自己小朋友, d小朋友真係精叻好多!! 我個係比工人湊, 真係好唔放心, 所以當初我都堅持同女女一間房!

其實個個小朋友發展同成長背景都唔同, 所以各有各問題, 你為呢樣嘢唔開心, 我亦有我擔心嘅嘢! 好似我咁, 女女到而家都唔係好肯講嘢, 因工人真係無咁好心機教佢, 我哋又要返工, 個工人唔虐待佢, 我已當執到寶㗎喇, 但我都會好憂心呢個問題! 稔多d仔仔好嘢, 對你點好, 你會感覺好d.

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-1 17:00 發表
多謝你 我都明白 但真係好唔開心 當今日我決定放手 由佢同麻麻訓 我回家痴住麻麻 只同我玩一陣都好 諗起都有d擔心今晚會失眠 我都唔明自己點解咁睇唔開
希望慢慢放手 然後仔仔會比返驚喜我吧

...

你可唔可以叫99相就下, 你一番嚟, 就比d單獨時間你哋? 如唔係, 就要搞得耐d, 因佢慣左黐住99.

其實你個情況似係好似d bb黐工人唔黐父母咁! 不過你個case已好好喇, 係99 - 話晒自己人, 黐工人就仲心傷呀!

你同老公傾多d啦, 你一定要揾人傾下, 分擔下, 如唔係, 真係好易屈到病, 就麻煩喇! 當然, 上嚟傾你舒服d, 就梗係ok啦!

首頁

尾頁

跳至