樓市動向

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好似都幾多人想買ma on shan既樓,不如開個post,大家傾下計啦..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我鍾意嵐岸,因為貪佢新...
但最平都要2.xm,唔係我budget...

我budget係under 2m..
而家等緊佢跌...

侯爵府

嵐岸"隔涉"喎!又嘈--近馬路!
lmy

伯爵府

me too. how big do u want? I am aiting it to fall. ant to do over 70% mortage so as to keep more cash in hand.

大宅

嵐岸的位置都比星濤灣、海典灣方便架啦,至少近馬鐵dd。不過唔會跌到二百萬卦,咪個個蝕到入肉?

複式洋房

我都睇過嵐岸的6xx呎的單位, 但很不實用, 個廚房很細, 所以無考慮, 但佢好似趺得較多o 我比較喜歡聽濤, 交通較方便, 但就10年樓及長實樓o

原文章由 phyllislcl 於 08-11-19 23:17 發表
嵐岸的位置都比星濤灣、海典灣方便架啦,至少近馬鐵dd。不過唔會跌到二百萬卦,咪個個蝕到入肉?

大宅

係,長實樓真係要諗清楚...翠擁都係長實樓,很多單位漏水,由入伙到而家,好多單位依舊不斷整外牆,証明質數真係有問題....聽濤好似冇咁厲害...

侯爵府

聽濤嗰啲OK啦!不過我睇哂成個馬鞍山最好間隔同實用都係佢,因為佢嘅面積係唔計窗台的
lmy

禁止發言

瑪瑙宮

原文章由 yyam 於 08-11-20 10:15 發表
我都睇過嵐岸的6xx呎的單位, 但很不實用, 個廚房很細, 所以無考慮, 但佢好似趺得較多o 我比較喜歡聽濤, 交通較方便, 但就10年樓及長實樓o

我淨係睇過平面圖,但我睇到嵐岸個washroom好似無window ga,係咪呢?

瑪瑙宮

原文章由 graceyung 於 08-11-19 13:15 發表
me too. how big do u want? I am aiting it to fall. ant to do over 70% mortage so as to keep more cash in hand.

本身就想買3房既,不過嵐岸較貴,以現時黎計,我地只可以勉強afford到 2房單位...
睇下過左年會唔會再跌啦...

不過我唔一定要嵐岸,睇下自己能力去邊到啦...會等到過左年先,等佢跌下先..

大宅

選嵐岸其實都係貪佢新,內籠真係細,實用率低。我都選過聽濤兩房,但放盤很少,很多更不是主留單位,即房在大間旁,有D怪囉。同埋兩房都係向內園或馬鞍山入面,景觀普通,不過有好近馬鐵站喎

洋房

我就看過雅濤居,個環境都幾唔錯的,不過管理費就好貴!

伯爵府

雅濤居是不是居屋?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 graceyung 於 08-11-24 21:48 發表
雅濤居是不是居屋?

信和樓, 97年出品.

複式洋房

嵐岸- 其實佢真係兩頭唔到岸ga, 我亞媽住錦泰苑, 行過去馬鐵站都遠, 而何況係嵐岸行過去?
我亞E買佐嵐岸-既1xxx'既單位,( 三房), 佢買果陣$4xx, 真係唔低, 佢兩個細路仔房細到要將d門轉哂做 ---(tom)門呀,
真係細到你唔信ga!

原文章由 我愛Corina 於 08-11-21 05:50 發表

本身就想買3房既,不過嵐岸較貴,以現時黎計,我地只可以勉強afford到 2房單位...
睇下過左年會唔會再跌啦...

不過我唔一定要嵐岸,睇下自己能力去邊到啦...會等到過左年先,等佢跌下先.. ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 sasa00 於 08-11-25 10:46 發表
嵐岸- 其實佢真係兩頭唔到岸ga, 我亞媽住錦泰苑, 行過去馬鐵站都遠, 而何況係嵐岸行過去?
我亞E買佐嵐岸-既1xxx'既單位,( 三房), 佢買果陣$4xx, 真係唔低, 佢兩個細路仔房細到要將d門轉哂做 ---(tom)門呀,
真係細到 ...

如果四百幾萬, 買雅濤居10xx呎d 單位喇, 可以有找. 又方便d.
長x d 樓我相信比信和好好多.

侯爵府

原文章由 phyllislcl 於 08-11-21 13:57 發表
選嵐岸其實都係貪佢新,內籠真係細,實用率低。我都選過聽濤兩房,但放盤很少,很多更不是主留單位,即房在大間旁,有D怪囉。同埋兩房都係向內園或馬鞍山入面,景觀普通,不過有好近馬鐵站喎 ...

VistaParadiso Block 7,FlatB,656"has seaview and near
the railway station
lmy

複式洋房

how much? the kitchen of 656" is quite small.

原文章由 cherry媽咪 於 08-11-25 17:02 發表

VistaParadiso Block 7,FlatB,656"has seaview and near
the railway station

侯爵府

原文章由 yyam 於 08-11-25 19:38 發表
how much? the kitchen of 656" is quite small.

個廚房都唔算太細吖!我有朋友住緊,两個人入去煑餸到OK呀!
再加上佢啲房歸一,個廳又唔細,一家四口都OK!
lmy

首頁

尾頁

跳至