婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

事緣我姑9最近終於生左啦!佢自己當然好開心。
但係我就覺得姑9為跟潮流和人有我有心態而生仔。
因為姑9拍拖~結婚時都講過,姑爺唔想負擔責任,佢自己又唔想煩,覺得姑爺連隻狗都照顧唔好,應該都唔太適合做爸爸喎。(佢亞媽我99又認同至抵死)
但我未生前就不斷叫我早d生比佢亞媽我99玩喎。後來佢朋友間都結婚生仔了,聚會人人抱bb,佢就百無,所以之前都會叫我地一齊參加佢朋友間bb聚會。

成日話自己高齡,事業忙,無地方,但最後咪一樣做到,其實佢環境條件唔差仲好好,實在有點哂命(╯з╰)

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 M.A.C 的帖子

或者兩夫妻對耐左, 心態改變左啫, 想生BB改變下角色或生活狀況, 有幾奇?? 言下之意佢跟邊個風? 跟你呀? 如果係可能你諗多左lu!!

Jolin_Yuen    發表於 16-10-11 12:58
littlesun    發表於 16-10-8 22:18

伯爵府

回覆樓主:

見人地BB咁可愛,改變主意唔出奇

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

有時人大左,思想都會改變

子爵府

好多人都有「人有我有」既心態~~~~唔好話生仔~~~結婚都係咁~~~

珍珠宮

回覆:原來生仔係會傳染既。純個人感覺,不喜勿插。。。

佢生唔生係佢嘅事,最緊要係對bb負責任~
最怕見到戈啲,生出尼又唔理,只係想玩唔想湊嘅父母~

伯爵府

回覆 Jin2012 的帖子

哈哈,講明不喜勿插都要答。係咪跟我風就一定係既,因為姑9絕對鐘意跟我風。
無論衣著潮流,用品口味,美容妝扮,調身習慣…都可以跟一餐。
咁我應該高興既,因為好野至有人跟。
你點話點好啦!有些事非親身感受過,好難形容全部。

伯爵府

回覆 shpfamily 的帖子

不排除係,朋輩間影響力不容少觀。正如社會風氣一樣掛。。。。

伯爵府

回覆 美菲絲 的帖子

結婚就一定係啦!反正一定有賺無虧啊!大家有目共睹。

伯爵府

回覆 做個靚太 的帖子

咁祝佢自救多福啦!時至今日,佢亞媽我99都仲講緊姑爺無x用,男家無7用。
姑9會好辛苦,我地要幫手多d喎。。。

伯爵府

回覆 lyc_0609 的帖子

我相信姑9可能係。但姑爺就

子爵府

M.A.C 發表於 16-10-7 18:45
回覆 美菲絲 的帖子

結婚就一定係啦!反正一定有賺無虧啊!大家有目共睹。

有賺無蝕點有賺無蝕法

我講緊係果d見週圍d人結婚~~~明明自己冇結婚對象都可以求其搵個結~~~~

唔係因為當下中左愛情毒~~~亦明明睇到對方唔岩自己要求~~~~難聽講句~~好似只要對方係異性~~肯簽張婚紙就話結婚~~~~結完又開始厭人依樣果樣~~~~

嘩~~~~大哥大姐呀~~~我地d外人都睇到果個根本唔係你要既人~~~只為左果一刻要結婚俾人睇~~~証明自己有人要/有人肯嫁~~~就明知唔岩都照殺~~~~真係好得人驚~~~~

到過多幾年~~~唔係話頂唔順~~就話遇到真愛要離婚~~~~冇小朋友都話只係你自己問題~~~有小朋友果d小朋友就真係慘~~~~

大宅

shpfamily 發表於 16-10-7 14:23
見人地BB咁可愛,改變主意唔出奇

無錯!人越大就會改變諗法

大宅

你諗多左啦~

我夠識得個女仔朋友話唔生~但佢老公好鐘意小朋友~漸漸諗法都有d轉變~最後當然生左bb啦~

男爵府

回覆 M.A.C 的帖子

人會隨時間經歷改變,唔使講到咁絕對,

男爵府

人隨時間經歷改變想法呢個一定啦!又或者人哋試咗好耐,一直未成功先咁講呢...
生仔嘅嘢,閂埋房門真係兩公婆先知咩事。對住你呢啲剝花生嘅阿嫂,可能人哋都唔想同你share心底話啦。生仔咁大件事都跟你風?係咪諗得自己太大影響力

翡翠宮

佢生佐就等佢自己打理返,可能年紀大心理變佐

大宅

M.A.C 發表於 16-10-7 18:47
回覆 做個靚太 的帖子

咁祝佢自救多福啦!時至今日,佢亞媽我99都仲講緊姑爺無x用,男家無7用。

幫咩手?!
識生唔識負責任?
理佢啦

伯爵府

回覆 Viviluby 的帖子

咁你我大家當然係花生婦。。。。只不過係以姑9佢一直咁多年發表,作出評論。
姑爺都咁多年親口向我地講不下十次,唔想湊仔。
另外都係秘密知道姑9係生b前不夠一年至放棄避孕。所以不存在努力嘗試生但一直生唔出既問題。

伯爵府

回覆 clippy 的帖子

所以咪話姑9和99囉!亞99真係好奇怪啊!
成日一味話個女婿無x用,姑9好辛苦好慘喎。
佢2公婆要生就叫佢地夫婦搞掂。點解要我夫妻幫手。又唔見我大肚時和出生後,99叫姑9夫妻幫手。

首頁

尾頁

跳至