跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

收到信喇, 不過係收阿仔讀下午班.
我聽過呢間學校下午班無上午班咁好.
就算係其他幼稚園, 都係好似上午好過下午班.....
我而家唔知俾唔俾佢讀呢間好?

大家可唔可以俾d意見呀?

複式洋房

除左呢間, 仲有邊間收左你個仔??我個女都係收左讀下午班, 我就考慮緊讀呢間, 定係保易上午班

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

另外一間係元朗, 叫萊恩. 學費幾貴下, 成$27xx一個月.
好似話英文幾好, 不過我怕會讀得辛苦.

我有諗過如果俾阿仔讀st peter (siu lun)下午班K1, 到第二年讀全日班, 咁個offer都好似接受得過....
但婆婆又話咁細個要讀全日制會好辛苦....
唉, 搞到我唔知點....

原文章由 JJ99 於 08-11-20 16:50 發表
除左呢間, 仲有邊間收左你個仔??我個女都係收左讀下午班, 我就考慮緊讀呢間, 定係保易上午班

男爵府

原文章由 kat0318 於 08-11-20 13:38 發表

大家可唔可以俾d意見呀? ...

係邊度聽到上午校好過下午校呀??
上下午校, 校長老師都一樣, 只係有部份老師是返半日的。

男爵府

其實好睇你自已想邊樣, 你like間學校多d定like個仔返上午班?
每間學校都會有人講好或唔好在, 我個人來講就最梗要近家.

原文章由 kat0318 於 08-11-20 13:38 發表

大家可唔可以俾d意見呀? ...

大宅

真係好睇你以咩為首要條件, 咁元朗係咪會近你住所d ?

anyway, 你即管比左$400留位費先, 話哂都多d 時間考慮啦 ~

原文章由 kat0318 於 08-11-20 17:52 發表
另外一間係元朗, 叫萊恩. 學費幾貴下, 成$27xx一個月.
好似話英文幾好, 不過我怕會讀得辛苦.

我有諗過如果俾阿仔讀st peter (siu lun)下午班K1, 到第二年讀全日班, 咁個offer都好似接受得過....
但婆婆又話咁細個 ...

[ 本文章最後由 denisechow 於 08-11-20 21:42 編輯 ]

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

咪老公個朋友囉. 佢小朋友讀上午班, 不過佢覺得下午班的小朋友naughty d.... mouth:

但係如果讀下午, 小朋友點瞓午睡? 會否好倦?
同埋點佢報興趣班呢? 唔通上午上興趣班? 咁早左趣床, 下午又必定會瞓, 咁佢上堂咪無精神囉....
呢點都係我的worry.

原文章由 dolphin 於 08-11-20 18:08 發表

係邊度聽到上午校好過下午校呀??
上下午校, 校長老師都一樣, 只係有部份老師是返半日的。

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

其實阿仔而家同婆婆住, 周末先跟我返屋企.
婆婆就住係建生果頭. 話近又唔係咁近. 如果係st peter讀, 多數會坐校巴. 咁婆婆唔洗咁辛苦.

我當然希望阿仔讀得開心, 品格要學得好, 讀書都要ok (唔係要好好, 不過都唔好太差)..... 呢d都係我選校的criteria.... (可能criteria多左d )

學你話齋, 俾住留位費先, 之後再慢慢諗....

原文章由 denisechow 於 08-11-20 21:40 發表
真係好睇你以咩為首要條件, 咁元朗係咪會近你住所d ?

anyway, 你即管比左$400留位費先, 話哂都多d 時間考慮啦 ~

大宅

我個女都係兆麟下午班, 保易上午班, 但係兆麟近婆婆屋企, 真係十五十六. 我自己感覺上鍾意保易多啲, 話晒有in過揀過, 又係上午班. 不過有人話保易冇英文同普通話讀, 如果係就真係要認真諗諗.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我估間間都有英文堂, 只不過係每日上課時間多少的分別.

之前想選siu lun, 就係因為佢話三語訓練, 每日都有.
不過都有點擔心, 唔知係咪真係可以教到阿仔可以以英文對我對答呢?!mouth:

原文章由 nswendy 於 08-11-24 23:04 發表
我個女都係兆麟下午班, 保易上午班, 但係兆麟近婆婆屋企, 真係十五十六. 我自己感覺上鍾意保易多啲, 話晒有in過揀過, 又係上午班. 不過有人話保易冇英文同普通話讀, 如果係就真係要認真諗諗. ...

大宅

我囝囝都係讀下午校架, 今年k3啦, 係依3年都讀得好開心, 佢哋每日都會用 粵語, 普通話 & 英語 上課, 而且師生有問有答, 好互動架~ 我最鐘意就係依間學校有好多課外活動俾小朋友報讀, 我出年都會幫囡囡報讀k1 架~ 而且 會選擇下午校.
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

不過讀下午班都可重可以參加課外活動嗎?
我睇到好似係讀全日班, 下午時段有好多活動(呢個都係一個原因令我唔知好唔好turn down呢個offer, 因為到明年咪轉全日讀, 就解決問題喇)

原文章由 celia_ip 於 08-11-25 23:23 發表
我囝囝都係讀下午校架, 今年k3啦, 係依3年都讀得好開心, 佢哋每日都會用 粵語, 普通話 & 英語 上課, 而且師生有問有答, 好互動架~ 我最鐘意就係依間學校有好多課外活動俾小朋友報讀, 我出年都會幫囡囡報讀k1 架~ 而 ...

大宅

其實課外活動主要係下午班放學後 (16:40-17:40) 內進行, 少部份會係中午時段 (12:00-13:00) , 或星期六早上 (0900-1200), 所以我個人應為下午班會比較好d , 因為可以放學後直接參加課外活動, 唔駛 上午放學後, 又返屋企食飯, 做功課, 午睡.... 之後又返學校上課外活動.....

原文章由 kat0318 於 08-11-27 18:14 發表
不過讀下午班都可重可以參加課外活動嗎?
我睇到好似係讀全日班, 下午時段有好多活動(呢個都係一個原因令我唔知好唔好turn down呢個offer, 因為到明年咪轉全日讀, 就解決問題喇)

...
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

ic.... 謝謝你的資料.
不過我都試緊報下佢的上午班, 睇下轉唔轉到....
轉到的話, 到時至算

原文章由 celia_ip 於 08-11-28 08:53 發表
其實課外活動主要係下午班放學後 (16:40-17:40) 內進行, 少部份會係中午時段 (12:00-13:00) , 或星期六早上 (0900-1200), 所以我個人應為下午班會比較好d , 因為可以放學後直接參加課外活動, 唔駛 上午放學後, 又返 ...

首頁

尾頁

跳至