夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽到個朋友講開關於佢同佢先生嘅事!
我朋友同佢先生結咗婚大約八年!佢先生係一個好好先生又有自己生意又照顧家庭及照顧埋太太個邊屋企人!對太太好到加零一!每一個女性朋友都話如果我有個咁既先生短十年廿年命都底!但係我朋友最近先同我講原來佢先生係出面一路都有第二個女人!關係仲差唔多有三年!
我問我朋友你最近先知!?但係佢話大約兩年前已經知!不過佢實在太愛佢先生同佢先生亦都對佢同家人好好!所以佢都一路份唔知!唔比太大壓力佢先生!驚講咗出嚟反而會傷害大家感情!同埋佢先生都好識做返到屋企就好尊重個太太唔會做太太唔開心同唔高興既事!
換轉係你!你會一路份唔知接受先生而家生活係兩個女人之間,定還是爆件事出嚟等丈夫做決定!?

公爵府

唉!又係lee d兩難既情況。不過如果係我,我會講出黎,然後要老公選擇,如果佢到最後都係拖拖拉拉,我會退出。結婚唔單只係一生一世既成諾,仲要係互相忠貞。有第三者出現巳經令這段婚姻有所改變,變得不倫不類。如果再要自己委曲求全,往後所引申出來的問題可能會好大。予期係咁,做人不如灑脫一點,放生人地等於放生自己,比自己一個重生的機會。

[ 本文章最後由 ume 於 08-11-20 14:12 編輯 ]

珍珠宮

如果係我.....

我諗我會依然不動聲色....
想想有咩方法..可以令自己既男人自動放棄果邊!
有時D野揚開左未必會對件事好.
男人始終都要面..對外人如是..對太太如是.
而且件事揚開左大家仲可以和顏悅色嗎?

其實感情好脆弱!!
少見自然就會冇咁熾熱..
睇下可唔可以有機會去一個長D既旅行...
2個星期呀...等等啦!經濟環境許可既就去得密D..

一來可以增進感情..二黎佢地冇得見面都會有影響..
佢地見少左另外一方就好易會有怨言....

係呢個時候..就要更加對自己既老公呵護備致..
體貼溫柔....

大宅

一定唔可以扮唔知, 明明大家有問題又點可以唔講出黎...

複式洋房

原文章由 ume 於 08-11-20 14:11 發表
唉!又係lee d兩難既情況。不過如果係我,我會講出黎,然後要老公選擇,如果佢到最後都係拖拖拉拉,我會退出。結婚唔單只係一生一世既成諾,仲要係互相忠貞。有第三者出現巳經令這段婚姻有所改變,變得不倫不類。如果再要自己委曲 ...

如果講出嚟!我朋友要考慮好多野例如日後生活!屋企人生活!生活質素.....等等!因為我朋友一結婚到而家都唔洗做!住半山,有工人,有幾架靚車揸出入,定時家用,碌咭有人找數!係未有小朋友!

複式洋房

原文章由 lovelykitty 於 08-11-20 14:12 發表
如果係我.....

我諗我會依然不動聲色....
想想有咩方法..可以令自己既男人自動放棄果邊!
有時D野揚開左未必會對件事好.
男人始終都要面..對外人如是..對太太如是.
而且件事揚開左大家仲可以和顏悅色嗎?

其實感情好 ...

智慧型!!!

複式洋房

原文章由 superbaby101306 於 08-11-20 14:13 發表
一定唔可以扮唔知, 明明大家有問題又點可以唔講出黎...

我朋友同我講佢冇話唔開心,只不過有啲怪怪地感覺!如果要唔開心兩年前就講咗啦!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 LovelyColin 於 08-11-20 14:20 發表

如果講出嚟!我朋友要考慮好多野例如日後生活!屋企人生活!生活質素.....等等!因為我朋友一結婚到而家都唔洗做!住半山,有工人,有幾架靚車揸出入,定時家用,碌咭有人找數!係未有小朋友! ...

咁似乎係有錢人遊戲,
叫佢參考下呂小姐case,
如果唔想咩都冇晒就最好維持原狀,
相反,米學呂小姐咁搞大佢然後一走了之!

仲有一樣要考慮,
就係依家你朋友仲未有仔女,
如果一個唔好彩俾亞二快一步有左BB,
咁結果你朋友前景凍過水囉!

[ 本文章最後由 babyhowie 於 08-11-20 14:30 編輯 ]

大宅

如果係我一定唔會同人分老公

最大原因係我有經濟能力
無需要考慮無左個男人 自己無左優質生活 娘家無人照顧

你朋友呢個處理方法係佢自己揀就無問題
現實d講, 佢都賺左富貴生活喇
各有所需o者

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 08-11-20 14:32 編輯 ]

洋房

原文章由 LovelyColin 於 08-11-20 14:20 發表

如果講出嚟!我朋友要考慮好多野例如日後生活!屋企人生活!生活質素.....等等!因為我朋友一結婚到而家都唔洗做!住半山,有工人,有幾架靚車揸出入,定時家用,碌咭有人找數!係未有小朋友! ...

我一定會忍唔住爆出黎, 因為佢咁樣實在太傷我自尊心, 物質彌補唔到心靈上創傷, 加上未有小朋友. 分開都好容易.
個男人咁樣會令到佢老婆好混亂, 到底佢仲愛唔愛個老婆, 如果愛, 點解要有第三者, 如果唔愛, 就放生人地啦, 唔好再hurt人.

別墅

我個經歷前半段好似, 佢人前人後都係一個叻仔, 仲好顧家對我及我家人都好照顧. 我地相識到現在18年, 一直都好好. 只可惜, 佢出面的女人不安本份, 打電話比我示威, 如果唔係我都會隻眼開隻眼閉, 唔會搞到現在咁離婚. 未發生事時, 我都有想過, 如果佢真係對我唔住, 我會離婚. 但發生事之後先知, 其實真係唔想因為我其實好愛佢, 只可惜, 佢現在愛個女人多過愛我, 我免強得到佢個人得唔到佢個心, 有咩用, 每日都怕佢見個女人, 出差又怕佢帶埋個女人, 真係好辛苦. 我現在為一對唔住係個仔, 佢咁細就無咗個正常個家, 同佢出去玩, 見佢望住人地一家人玩得好開心的眼神, 我個心真係覺得好痛. 有時大人做事, 點解唔為個小朋友著想一下, 生了他出來, 又要離棄佢.....結婚時, 大家都係自願的, 為何時間一久了, 就揾一堆籍口出來話有問題. 真係唔負責任. 每次想起講起都仲係好嬲呀.....

珍珠宮

我都知唔講會好辛苦唔舒服!!

但係除非決定離開呢個男人...
否則有條刺係大家心入面...
就算和好如初都好難當冇事發生過!

未有小朋友..要處理呢件事相對比較簡單!!
您朋友要先問自己 :
1.係唔係仲好愛呢個男人?
2.係唔係真係做到原諒呢個男人..
3.冇o左佢既生活..佢又可以嗎?
4.屋企冇左佢既照顧又可以嗎?
以上..其中一項唔可以的話都真係唔好輕舉莽動...

既然事發兩年佢都未出聲...
即係佢都唔想攪散頭家啦...

公爵府

當然要忍要留or要灑脫要走就由當時人決定。有人會認為能唯持現狀就ok。但我對婚姻既期望不是這樣的,不是單對單的感情關係我巳經試過,那種感覺超難受,我真的受不了。所以在我人生中,如果再發生多一次的話,我一定會選擇講出來然後離開吧。我寧願自力更生也不想委曲求全,更加不想比自己有做怨婦的機會。

翡翠宮

seems she pick 'be quite' already.

only one suggestion : dun have baby in this moment....

大宅

試下用d方法探下口風 or 令佢知道你朋友已經清楚哂而家情況。

睇下佢老公會唔會回心轉意,如果大家都從暗示當中得到答案。

再下決定吧!!

老公肯放棄最好

老公唔肯放棄 (你朋友唯有忍下去)

gd luck

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我諗以我自己既性格根本無可能扮無野, 一定要爆發
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

咁就要視乎你重視感情的專一定係生活質素啦。
俾我就一定係前者,唔專一就係死路一條!!

珍珠宮

我就唔可以忍受瞓埋同一張床的另一半, 都會瞓喺另一個人身邊, 合埋雙眼想起都會發癲. 一定唔可以同人平分老公.

大宅

如果為咗生活質素先至扮冇嘢,,咁個女人愛極個男人都有限啦,,駛咩講到自己咁偉大啫??就算同個男人離婚都會有贍養費,,唔會乜都冇架噃,,係冇以前咁好啫,,如果係好愛個男人嘅,,又忍得住口,,唔想離婚嘅,,咪靜觀其變,,對個老公再好啲,,另外又想辦法令到個老公唔好同出面個女人有咁多機會接觸囉,,出面嗰個如果愈嚟愈少機會見面嘅,,一係就同個男人攤牌嘈,,一係就自動退出分手,,咁咪唔駛自己做醜人囉!!

不過都要好肯定個老公會返嚟自己身邊,,又要知道個女人從自己老公身上得到咗幾多嘢??會唔會佢哋嘅感情,,其實已經超越咗自己??先至好搞咁多嘢,,如果唔係,,又為咗生活質素唔想離婚嘅話,,最好就乜都唔好做,,為持原狀算啦!!

公爵府

原文章由 wmpl 於 08-11-20 16:32 發表
如果為咗生活質素先至扮冇嘢,,咁個女人愛極個男人都有限啦,,駛咩講到自己咁偉大啫??就算同個男人離婚都會有贍養費,,唔會乜都冇架噃,,係冇以前咁好啫,,如果係好愛個男人嘅,,又忍得住口,,唔想離婚嘅,,咪靜觀其變,,對個 ...

想提一提,在香港離婚,老婆係無贍養費的,小朋友先會有的。

首頁

尾頁

跳至