夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

愛是不是要獨有呢 ?
佢對我好,家人好,朋友好。只是佢都會對另外一個人好,那是不是有問題呢 ?
當你獨有佢一人時...但佢對你不理不睬...你又可以點呢。
比我,我會努力儲錢,增值自己,學習更多的野。到我有能力時,又不愛佢,就走囉。
重點是,我而家要開心 ~

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

個男人咁做, 會有幾愛個老婆呀? 同埋點解仲要比個選擇權佢(男人)?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 LovelyColin 於 08-11-20 14:24 發表

我朋友同我講佢冇話唔開心,只不過有啲怪怪地感覺!如果要唔開心兩年前就講咗啦!

睇嚟你朋友比較著重物質生活.

大宅

原文章由 ume 於 08-11-20 16:39 發表

想提一提,在香港離婚,老婆係無贍養費的,小朋友先會有的。

係喎,,唔該,,冇小朋友係冇贍養費噃,,咁仲要肯定多一件事,,就係出面個女人同佢老公有冇小朋友,,而家冇又唔代表將來都冇噃!!

想要生活質素又要依賴個老公先有,,咁就要忍氣吞聲又或者自己發奮圖強學識自立唔駛靠人,,唔係就講咩都係嘥氣!!

大宅

原文章由 ccmssm 於 08-11-20 16:55 發表
愛是不是要獨有呢 ?
佢對我好,家人好,朋友好。只是佢都會對另外一個人好,那是不是有問題呢 ?
當你獨有佢一人時...但佢對你不理不睬...你又可以點呢。
比我,我會努力儲錢,增值自己,學習更多的野。到我有能力時,又不愛佢,就走 ...

係,愛情係要獨有既,唔同友情可以分享!

但以你所講既第二種情況,對方都已經唔愛自已囉,就稱唔上係愛情,咁仲一齊做咩?

個人見解,個個選擇唔同,但我就一定不能容忍啦。

珍珠宮

每個人性格都唔同...

有時愛一個人...亦都係一種習慣!!
當呢個習慣已經變成生活既一部份時...
好多野就唔係1+1=2咁簡單!!!

離開佢冇o左現有既生活不特止...
以後要自己一個人面對所有問題!!
包括生活..經濟!!!
唔開心..唔舒服時..冇人關心...
過時過節連朋友都唔得閒陪您....

老公出面有另一個女人當然係佢做錯!!!
不過就呢個case都睇...佢老公依然想維繫呢個屋企..至少佢對佢太太&屋企人都好好!

呢個版衰到冇底線既男人大把...
唔要呢一個..係唔係又可以肯定下一個唔會都係咁呢???
人總有迷失既時候...就咁放棄會唔會好可惜呢?

而且有時問題發生..未必係一個人既問題!!!
就呢次既經驗大家之後都可以好好反思...
會唔會可以做得更好呢!

能夠有緣有份至做得成夫妻...缺一不可!!!

未到最後..都唔好太輕易放棄!!!

複式洋房

回覆 #20 ume 的文章

有架...無小朋友都可以申領贍養費架。
我朋友有工作沒有小朋友,都判到有3000元個月架。

公爵府

原文章由 lovelykitty 於 08-11-20 17:24 發表
每個人性格都唔同...

有時愛一個人...亦都係一種習慣!!
當呢個習慣已經變成生活既一部份時...
好多野就唔係1+1=2咁簡單!!!

離開佢冇o左現有既生活不特止...
以後要自己一個人面對所有問題!!
包括生活..經濟!!!
唔 ...

同意,每個人既性格不一樣,所以選擇都不一樣。我亦同意婚姻未到最後一刻都不應放棄,但在於我,當有第三者出現,這就係婚姻巳經走到最後一刻的signal,所以巳經到了放棄的時候。

公爵府

原文章由 babypig801 於 08-11-20 17:30 發表
有架...無小朋友都可以申領贍養費架。
我朋友有工作沒有小朋友,都判到有3000元個月架。

真係?我朋友離婚時,個律同佢傾因為佢有工作、無小朋友,所以係贍養費。不過可能個個人既case唔同呱。

洋房

原文章由 wmpl 於 08-11-20 17:17 發表

係喎,,唔該,,冇小朋友係冇贍養費噃,,咁仲要肯定多一件事,,就係出面個女人同佢老公有冇小朋友,,而家冇又唔代表將來都冇噃!!

想要生活質素又要依賴個老公先有,,咁就要忍氣吞聲又或者自己發奮圖強學識自立唔駛靠人,, ...

有架, 如果有小朋友, 贍養費其實分兩部份, 一份係俾個小朋友, 直至佢18歲, 一分係俾個老婆, 直至佢再婚, percentage大家再商議.

別墅

sorry,我唔可以同其他人分享我的老公,我寧願過啲低質素既生活,但可以同一個愛我及尊重我的人一起生活,都唔想同一個只能得到表面高質素生活但要同人分享同一個男人既人生

我想我會選愛情多過長期飯票,而且香港唔會有餓死人既生活,只喺你滿唔滿足現況吧!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 wmpl 於 08-11-20 16:32 發表
如果為咗生活質素先至扮冇嘢,,咁個女人愛極個男人都有限啦,,駛咩講到自己咁偉大啫??就算同個男人離婚都會有贍養費,,唔會乜都冇架噃,,係冇以前咁好啫,,如果係好愛個男人嘅,,又忍得住口,,唔想離婚嘅,,咪靜觀其變,,對個 ...

咪系

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

i really cannot stand this kind of relationship, no matter how rich he is!!

very unhealthy

大宅

如果我真係好愛個老公,點忍到唔出聲架劏咗佢有知
但如果我唔係好愛佢,咁忍下又無防,反正都結咗婚 佢有咁多優點,最重要係唔洗搞到啲仔女,又唔洗揹住個離婚婦人的包伏,又有人照顧自己生活,幾好丫~
畀我再遇到第二個的時候才離婚都唔遲~

複式洋房

其實我朋友講得比我知!佢一定有小小唔開心!但係佢要顧及好多野!包括自己咁多年冇工作經驗一時間唔知自己可以做咩,自己仲好愛佢先生,自己家人一定要佢先生照顧(我朋友爸爸需要長時間係醫院護理,我朋友又冇兄弟姊妹!),但最重要就係佢先生真係對我朋友好好!從來冇對我朋友發過脾氣!對我朋友啲朋友即係我地永遠都笑容有禮!最攞命就係我朋友個先生成個方忠信咁樣!佢都驚離開佢先生之後一定搵唔返咁上下既先生!

公爵府

原文章由 LovelyColin 於 08-11-21 09:18 發表
其實我朋友講得比我知!佢一定有小小唔開心!但係佢要顧及好多野!包括自己咁多年冇工作經驗一時間唔知自己可以做咩,自己仲好愛佢先生,自己家人一定要佢先生照顧(我朋友爸爸需要長時間係醫院護理,我朋友又冇兄弟姊妹!), ...

算啦,每個人既底線都唔同,只要你朋友真係接受到,而又真係認為咁樣係開心既,樓主作為佢朋友就只有支持佢既決定囉。

大宅

如果發生係我身上,我會成全佢地,但我有返工,同你朋友唔同

我媽媽就同人分享個老公(我爸有外遇),我睇住佢痛苦左十幾年,連帶我地d仔女都好痛苦,忍係唔work的,我會走

原文章由 cat503 於 08-11-20 22:02 發表
sorry,我唔可以同其他人分享我的老公,我寧願過啲低質素既生活,但可以同一個愛我及尊重我的人一起生活,都唔想同一個只能得到表面高質素生活但要同人分享同一個男人既人生

我想我會選愛情多過長期飯票,而且香港唔會有 ...

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 LovelyColin 於 08-11-21 09:18 發表
其實我朋友講得比我知!佢一定有小小唔開心!但係佢要顧及好多野!包括自己咁多年冇工作經驗一時間唔知自己可以做咩,自己仲好愛佢先生,自己家人一定要佢先生照顧(我朋友爸爸需要長時間係醫院護理,我朋友又冇兄弟姊妹!), ...

咁點解佢地一直冇BB?

不如叫你朋友同佢先生生番個BB,
可能咁反而甩到個第三者!

翡翠宮

既然佢老公咁識做咪大家都識趣D囉 所以有時D野5G好過G呀 最重要係出面個件5好爭呢爭路咁咪大家當無事發生囉 5忍都忍左咁多年囉
原文章由 LovelyColin 於 08-11-20 13:55 發表
聽到個朋友講開關於佢同佢先生嘅事!
我朋友同佢先生結咗婚大約八年!佢先生係一個好好先生又有自己生意又照顧家庭及照顧埋太太個邊屋企人!對太太好到加零一!每一個女性朋友都話如果我有個咁既先生短十年廿年命都底!但 ...

複式洋房

原文章由 babyhowie 於 08-11-21 09:51 發表

咁點解佢地一直冇BB?

不如叫你朋友同佢先生生番個BB,
可能咁反而甩到個第三者!

我都有問我朋友呢個問題!我朋友答我話想三十歲先生BB!而家我朋友廿八歲!

首頁

尾頁

跳至