夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年先28歲,仲有成世人流流長。

如果你朋友接受到,咁就最好啦,因為個個人處境都唔同,好難完全明白其他人既難處。

其實如果你朋友個老公真係愛老婆既,一定唔想老婆唔開心架,如果你朋友同老公開心見誠傾下,將自已既唔開心、痛苦講出來,個老公會唔會內咎,離開個女人呢?

可能個老公以為你朋友唔知,所以先繼續哩段婚外情架je

珍珠宮

原文章由 babyhowie 於 08-11-21 09:51 發表

咁點解佢地一直冇BB?

不如叫你朋友同佢先生生番個BB,
可能咁反而甩到個第三者!

嘩..????可能????
如果唔會呢???? 咁點呀????
呢D野唔可能得咖!!!!!

大宅

原文章由 LovelyColin 於 08-11-21 09:18 發表
其實我朋友講得比我知!佢一定有小小唔開心!但係佢要顧及好多野!包括自己咁多年冇工作經驗一時間唔知自己可以做咩,自己仲好愛佢先生,自己家人一定要佢先生照顧(我朋友爸爸需要長時間係醫院護理,我朋友又冇兄弟姊妹!), ...

算啦,,咩理由都好,,決定咗唔離開就無謂再想咁多,,其實你朋友都可能係過唔到自己嗰關,,先至揾咁多理由開脫自己,,其實大家都唔係小朋友,,好多現實嘅嘢點會唔明呢??

只係我認為,,與其講咁多理由同籍口去令自己留低變得更合理,,倒不如直接承認仲係好愛個老公,,唔想同佢分開咪仲好,,哩個理由既單純又直接,,既唔駛覺得自己係為咗錢先至留低,,又唔會覺得太自我扭曲,,愛一個人係冇錯嘅,,做朋友嘅都唔好問佢咁多點解唔離開個男,,只會令佢愈嚟愈多理由同籍口!!

到佢自己發現自己有朝一日係完全心死或者個老公真係浪子回頭先至再算啦,,總之咩都好,,如今好明顯嘅一件事就係,,佢唔可以再以為自己永遠都會咁幸福,,世事一定存在變數,,無論佢老公有冇其他女人都好,,花無百日紅哩個道理大家都識,,個男人都未必真係會照顧到佢一世,,叫你朋友好好裝備吓自己先至係最好嘅做法!!

別墅

原文章由 ume 於 08-11-20 14:11 發表
唉!又係lee d兩難既情況。不過如果係我,我會講出黎,然後要老公選擇,如果佢到最後都係拖拖拉拉,我會退出。結婚唔單只係一生一世既成諾,仲要係互相忠貞。有第三者出現巳經令這段婚姻有所改變,變得不倫不類。如果再要自己委曲 ...

講得啱...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果過到自己的話, 當然繼續扮唔知...呢個男人應該最重視屋企既~~終有1日佢個心會返番梨....但又可能出面個女人睇穿佢咁, 生個bb呢~~咁就可能輸架啦...

我自問就忍唔到, 1定會要佢揀, 揀個女人就冇左頭家..
點可能容忍到自己個老公係第2張床攬住第2個女人, 同第2個女人做愛呢!!!!!!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 LovelyColin 於 08-11-21 11:18 發表

我都有問我朋友呢個問題!我朋友答我話想三十歲先生BB!而家我朋友廿八歲!

你朋友老公同女人都一齊左三年, 時間唔算短, 應該唔系玩, 即系同個女人好有感情, 我建議你朋友都系唔好生bb住, 我怕你朋友生左後, 佢老公仲同個女人一齊, o甘你朋友又帶住個小朋友, 佢條路仲辛苦 ,將來有乜事, 小朋友系最受害...而且bb唔系一件工具lor...想清楚先喇...

我有個朋友當初都系唸住生bb來cool住佢老公咖...你睇返我個post

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1839413&extra=&page=7

[ 本文章最後由 等運到 於 08-11-24 00:43 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 LovelyColin 於 08-11-21 09:18 發表
其實我朋友講得比我知!佢一定有小小唔開心!但係佢要顧及好多野!包括自己咁多年冇工作經驗一時間唔知自己可以做咩,自己仲好愛佢先生,自己家人一定要佢先生照顧(我朋友爸爸需要長時間係醫院護理,我朋友又冇兄弟姊妹!),但最重要就係佢先生真係對我朋友好好!從來冇對我朋友發過脾氣!對我朋友啲朋友即係我地永遠都笑容有禮!最攞命就係我朋友個先生成個方忠信咁樣!佢都驚離開佢先生之後一定搵唔返咁上下既先生!

唉..
似方中信o甘又点丫, 內在已經唔掂喇
老公唔洗要靚仔, 最緊要對自己好同專一咖啫
你朋友到底系鍾意佢老公, 定淨系鍾意佢外表丫....

大宅

原文章由 ume 於 08-11-20 16:39 發表

想提一提,在香港離婚,老婆係無贍養費的,小朋友先會有的。

in my experience, she can still get money from c6 'cos she has no job but you can't expect too much 'cos no bb. it depends on whether c6 wants to give her voluntarily. it's a compromise.

rationale: keep her quality life as before. however, if c6 doesn't want to pay any. need to compromise. i think she can get some but don't expect she doesn't have to work forever.

首頁

尾頁

跳至