自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

delete

funfun759    發表於 16-10-13 15:51
一朵雲    發表於 16-10-13 15:14
ipipipip    發表於 16-10-13 14:24
cinda72.    發表於 16-10-13 12:19
karenlohy    發表於 16-10-13 12:19
snowmeow    發表於 16-10-13 10:57
pi0219    發表於 16-10-13 10:34
小小蕃茄    發表於 16-10-13 10:18
luvkaka    發表於 16-10-13 10:04

男爵府

引用:痴線架+,+點解有錢供樓但係無錢比呀媽+,

原帖由 sakura050283 於 16-10-13 發表
痴線架 , 點解有錢供樓但係無錢比呀媽 ,? 咩叫 『 有自己家庭』 ,原來 家庭係唔包你媽咪 架?《《 幾時 ...
完全明白同意你心情。現在世界變,我覺得現正某d人好冷好寒

pi0219    發表於 16-10-13 10:35
peggypeggy820    發表於 16-10-13 10:27

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:見到講呀媽果個post,有感而發

其實子女結咗婚,我唔想同佢地住。
最多住近d,有個照應。

Rebeccayu1    發表於 16-10-13 21:15
OM123321    發表於 16-10-13 14:59
yiu_mimi    發表於 16-10-13 14:35
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢啲人,他朝君身也相同,
幾惡頂都好,始終自己亞媽,最多唔同住,已經65歲,仲要亞媽自己養自己?
有事鍾無艷,無事夏迎春,
家用都唔比,已經係講緊都係一千幾百,唔係一萬幾千,
兩兄妹都。。。真係無言

funfun759    發表於 16-10-13 15:51
peggypeggy820    發表於 16-10-13 10:27
sakura050283    發表於 16-10-13 10:16

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

第日佢既仔女同樣咁做還返晒比佢

琥珀宮

引用:呢啲人,他朝君身也相同,幾惡頂都好,始終

原帖由 MsBusy 於 16-10-13 發表
幾惡頂都好,始終自己亞媽,最多唔同住,已經65歲,仲要亞媽自己養自己?
有事鍾 ...
其實佢媽層樓夠佢過世,唔算要佢地養。
可以有好多方法解決既。

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

超級特務 發表於 16-10-13 09:57
其實子女結咗婚,我唔想同佢地住。
最多住近d,有個照應。

相同諗法,我好怕同陌生人一齊住,我都寧願阿女搬出去,我冇睇果段新聞,但如果因為要供樓而無錢畀,我會體諒,我當年因為供數,頭五年都冇畀家用,仲經常返去食飯,只係過年過節才兩三千畀媽咪,日子捱過了,手頭鬆D,之後每年少少、少少加D家用,香港哋生活係咁,冇辦法。

伯爵府

回覆樓主:

佢比佢媽睇佢個女寫咩,我相信佢可以解決問題,我同我女講過有逆按呢樣嘢啦,等佢有心理準備

伯爵府

對!睇到好嬲!自己不知所謂仲好意思呻!

琥珀宮

引用:Quote:超級特務 發表於 16-10-13 09:57 其

原帖由 mingmin豬 於 16-10-13 發表
相同諗法,我好怕同陌生人一齊住,我都寧願阿女搬出去,我冇睇果段新聞,但如果因為要供樓而無錢畀,我會 ...
其實佢地個情況唔差,呀媽有層樓,最大問題係佢地一家人完全溝通唔到,大家各自諗自己嘢,生活係3條平衡線,完全交接唔到,彼此都不在自己規劃中。
攤開黎講,點會解決唔到?

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

育兒性格勳章

TRACY369 發表於 16-10-13 10:03
第日佢既仔女同樣咁做還返晒比佢
遲早嘅事

子爵府

我覺得呢啲子女緣真係冇得強求!!
以我屋企做例子,
我同我家姐已經有好大分別!
(我家姐未借錢多過比家用)

但父母都係咁教我地。。。
點解咁大分別我都答你唔到。。。

所以JM,唔好諗太多,
我對我仔女都冇太大期望,
我覺得做好自己作為媽媽嘅本份就夠了!

大宅

好媽媽勳章

樓主, 與其, 不如調整一下自己心態啦. 諗下, 而家有幾多年青人結婚後想同父母住, 係為咗照顧父母架?? 大部份都係因為經濟問題, 唔情唔願咁捱咋. 有能力就會搬走.

老嘅諗: 我收留你, 你應對我好.
後生諗: 我屈就下咋, 你估我想同你住架?

其實老人同後生, 係應該分開住嘅. 大家生活習慣唔同,火星地球咁, 無謂到抓爛塊面先分開住, 影響感情.

後生結婚要獨立D, 唔好成日痴住痴食, 如果真係冇能力要痴, 可否有一D感激之心呢? 有D父母都唔係鍾意一齊住, 不過自己仔女, 佢地唔幫邊個幫?

有D個仔買樓同父母住, 然後結婚, 個老婆係焗住捱, 因為冇可能叫兩老走, 除非本事, 可另有居所啦.

老咗嘅都可自己住嘅, 留番個錢, 識多D老友記, 去下老人中心, 獨立D囉. 如果身體健康, 我就喜歡獨居, 好過比人嫌棄, 無尊嚴咁生活.

子爵府

美好大世界2017勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 sakura050283 的帖子

完全明白同意! 我都係生左BB之後先覺得阿媽偉大同孝順左

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sakura050283 發表於 16-10-13 09:41
痴線架 , 點解有錢供樓但係無錢比呀媽 ,? 咩叫 『 有自己家庭』 ,原來 家庭係唔包你媽咪 架?《《 幾時 ...
其實我唔否定,人本來就自私。所以佢自己只唸自己家庭需要,冇能力照顧我,我唔會特別怪佢。而我都唔會對「人」有太多期望,呢個係我既唸法,咁仔女將來能對我好,我會覺得是bonus,但我也一定希望身體健康自己可以照顧自己。

我會照顧自己、我會為自己打算,但不是仔女來為我打算。如果你心裡邊計算我有層樓,就可以不用養我,我就覺得過了火了。
你冇能力養我,我唔會唔開心;但你用心計,計算下唔養我,我會覺得心痛。

QUEEN314    發表於 16-10-13 11:07

男爵府

回覆樓主:

我唔理別人,只想講父母為了自己付出,老了,我會盡力比家用。
其實我係ftm, 小朋友有自閉,每月已用家庭收入去做訓練,我亦有兄弟姊妹比家用父母,但亦有自私唔比(有好多籍口,但有錢比小朋友参加興趣班,去旅行)。雖然父母叫我不用比,但我過時過節也比幾千佢,我寧願其他地方省D,唔去旅行。其實,現今社會人變得很自私!

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

sakura050283 發表於 16-10-13 09:41
心都寒呀 ...
自問做女時比幾多阿媽, 嫁左供樓生B都冇減過阿媽家用 ... (慳自己同比動力自己搵多D)
家用係比阿媽使, 唔係用佢煑幾多餐飯做幾多家務去衡量 ...
我仲好鼓勵阿媽 (會Sponsor)去旅行, 辛苦左大半世, 應該放眼世界享受人生

只可以講 ... 你自己都有仔女, 只會他朝君身也相同 ...

唔係怪獸    發表於 16-10-13 13:46

象牙宮

MsBusy 發表於 16-10-13 09:58
有事鍾 ...
講來講去都係亞媽唔岩,唔為自己打算, 咁有骨氣又唔搬走,又要攞著數.

侯爵府

我無睇果個post啦,但如果呀媽有層樓,我自己又要供樓都比唔到好多家用,我都寧願媽咪做按揭,生活可以過得好d。
雖然佢生我育我,但我都無辦法同自己呀媽住埋一齊,生活習慣真係好唔同,除非佢無能力照顧自己,甘就要一齊住啦。我寧願日日辛苦d去探佢。

可能大家想法唔同,但唔代表不孝掛。
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

如果那是99,大家有冇咁瘋狂去圍攻樓主?
有幾多人明白“長者逆按揭”係怎樣一回事?
老實大家見到“唔要老人嘅樓”即瘋插,根本冇想過人同人相處問題,提出的所謂建議最終就係忍耐保樓。
有甚者純粹道德批判,如此態度的人分明冇包容之心,空談偉論。

yumui61    發表於 16-10-13 13:27

首頁
12345...9

尾頁

跳至