自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我外甥女今年考完DSE,佢志願係想讀PT或OT,但只得24分冇得讀,佢話讀PT要28分,OT就低啲,最後㨂了讀英文科!

琥珀宮

aa06 發表於 16-10-13 15:38
回覆 1997112 的帖子

JM 是否做這行? 阿囡今年中六, 諗緊選什麼科? 上星期去了poly info day, 知道職業治 ...

做兒童好d,呢個職業都算要體力勞動,client身型肥大會好辛苦亦容易勞損!

兒童好多係做自閉定過動(類似,我唔太肯定,只係fd做緊),而家呢個病確診人數越來越多,私家market好大,家長好肯洗錢幫子女做長期治療。

大宅

回覆:有冇姐妹讀職業治療 或做緊職業治療師?

我妹妹都係職業治療師,曾經係幾間醫院做過,見佢都好忙同好大壓力,不過佢做得好開心,佢見到D小朋友有進步,佢都好有滿足感,有時D小朋友/家長會親手整小禮物多謝佢添,同埋呢行應該需求都好大,佢每次轉工都好容易,基本上in完就已經問佢幾時返工,而家係私人機構做緊,人工福利都比政府醫院好。

水晶宮

只知真係時代唔同啦!我地畢業個個年代,OT係水泡科,入唔到U既,就去POLY睇下自己夠分讀咩科。NURSING根本唔入流,係HOSPITAL NURSING SCHOOL 自己TRAIN出來的,不是讀書叻,F5畢業已可以,而家竟然HKU/CU收得唔係低。反而BBA以前都HEAT,而家收分唔高,仲唔知搵工有冇MARKET。ENGINEERING呢D早幾年已經唔洗講。。。

男爵府

引用:只知真係時代唔同啦!我地畢業個個年代,O

原帖由 chocolatebean 於 16-10-14 發表
只知真係時代唔同啦!我地畢業個個年代,OT係水泡科,入唔到U既,就去POLY睇下自己夠分讀咩科。NU ...
Engineering唔使講係咩意思呀?早幾年要好高分?

大宅

chocolatebean 發表於 16-10-14 23:25
只知真係時代唔同啦!我地畢業個個年代,OT係水泡科,入唔到U既,就去POLY睇下自己夠分讀咩科。NU ...

無嘅,學生都好實際,一畢業出黎有二萬幾蚊確實吸引⋯⋯

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

chocolatebean 發表於 16-10-14 23:25

香港好似 成績差 先讀engineering

水晶宮

JChan 發表於 16-10-14 23:43
香港好似 成績差 先讀engineering
咪就係今時唔同往日囉!以前要高分至收架

子爵府

hudsonchui 發表於 16-10-13 16:39
我細佬是職業冶療,以前佢考會考好似有24定25 分,佢不嬲讀書叻,而家係政府醫院做,一入職已有2萬幾:good ...
Same here

男爵府

chocolatebean 發表於 16-10-14 23:49
咪就係今時唔同往日囉!以前要高分至收架

而家收生要求低咗?

子爵府

ececbaby 發表於 16-10-15 00:32
而家收生要求低咗?

風水輪流轉,三十年河東,三十年河西,時代變遷,需求變遷,—的都唔出奇,睇下麼工程啦,城大電子工程未19分都收,HKU工程都要26,科大都差唔多,老實,26分都唔易架

大宅

三十年前的nursing school 已不是F.5畢業可入讀,六十人一班,得兩、三個係中五,其他的全是預科畢業呢!

大宅

aa06 發表於 16-10-13 15:00
請問可否分享這科難唔難讀? 難唔難畢業? 同埋這份工辛苦嗎?

如果一心諗住易搵工既,今年畢業生HA請唔晒。
你睇人好,人睇你好。
聽果行的同事講NGO啲大老闆嫌佢地人工高,係咁叫Polyu double學額,終於吸納唔晒。香港仲有間新的自資學位課程,好快頂爛市。

水晶宮

ET19 發表於 16-10-15 20:01
你睇人好,人睇你好。
聽果行的同事講NGO啲大老闆嫌佢地人工 ...
咪就係規劃唔好囉!你有你TRAIN人,社會方面都唔協調

男爵府

dobbybabie 發表於 16-10-15 10:34
風水輪流轉,三十年河東,三十年河西,時代變遷,需求變遷,—的都唔出奇,睇下麼工程啦,城大電子工程未1 ...

今年我識果個23分入HKU engineering
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

用戶要求終止服務

畀面勳章

ET19 發表於 16-10-15 20:01
你睇人好,人睇你好。
聽果行的同事講NGO啲大老闆嫌佢地人工 ...

一路都係咁

除左醫生之外,邊行吸引到人就不停開課程

最後就

子爵府

AAl 發表於 16-10-15 20:34
今年我識果個23分入HKU engineering

阿仔舊年去港大睇,唔知麼工程啦。仲之是電腦既,佢地話26分_以上先收。

男爵府

dobbybabie 發表於 16-10-15 22:13
阿仔舊年去港大睇,唔知麼工程啦。仲之是電腦既,佢地話26分_以上先收。
...

我都覺得奇怪點解23分會收,不過佢一向成績好,今次考試大失手
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

子爵府

AAl 發表於 16-10-15 22:20
我都覺得奇怪點解23分會收,不過佢一向成績好,今次考試大失手

可能今年收生全部向下調整啦,等我上綱查下今年收分先

子爵府

AAl 發表於 16-10-15 22:20

Best5就26,4+1就23

首頁

尾頁

跳至