自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

英文好band 1

英文差 band 2a

珍珠宮

2018復活節勳章

wcandtt 發表於 16-10-15 17:26
係呀,但咁嘅case可能比例上比較少,要求神拜佛等小朋友開 hiu(點寫呀?我太蠢),尤其是男仔。 ...

所以真係好睇小朋友性格,能夠遇強愈強或者好勝嘅就好,否則打擊自信,意志消沉做父母都好無奈

Chirley    發表於 16-10-17 11:22
wcpcelia    發表於 16-10-16 08:13

男爵府

回覆樓主:

我會選band2

好記得以前好多同學升上band1學校,,感覺好巴閉咁…但到了中三個年升上band1個班同學就係因為平均分差0.0幾分,所以冇得原校升上中四,佢地要找band2,3學校先可以繼續升學…

所以我情願選band2左右學校開開心心讀

公爵府

hermanmum 發表於 16-10-15 17:18
識人口齒伶俐b2 interview 入左b1 尾

呢個諗法其實有d誤會。Band 1 學校interview, 係揀適合嘅學生。如果interview時,見到一個十下十下,成績係band 1 尾,但另一個中英都好,表達能力好,邏輯能力高,但排名比十下十下只低3,4 名,我係學校都揀中英都好嗰個,因為小學勁操勁谷都得,中學勁操勁谷外仲要能力夠高。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我仔應該係Band1尾,我會幫佢揀Band2頭,中學男仔自信和自律好緊要。阿仔冇自信,因為阿哥比較叻頭一丶二名,所以希望佢上咗中學有番自信。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

missparent 發表於 16-10-15 16:06
讀咗band 1先,真係無法跟上先轉返band 2,實轉到!

入咗2想轉返1就好難!
Band1讀唔定Band2唔要架,直落Band3。

男爵府

mamanK 發表於 16-10-15 16:06
我就係 Band 1 成績普通既學生,
咁樣唔代表一定唔開心,
如果讀書成績好壞會影響情緒,

認同

翡翠宮

回覆樓主:

我都覺得睇性格...如果好勝嘅,band 1邊緣可能激發到佢,但如果唔踢唔郁嘅,入band 1等考第尾

大宅

回覆:零願做band 1 邊緣人, 定band 2 頭快活人

band 2
我曾經係band 1邊緣人
讀咁多年痛苦咁多年

珍珠宮

BK Milk勳章

最後回覆 發表於 16-10-15 15:58
band 1

比喻,做野見工時都只填校名並不是填名次

好岩!正如HKU畢業定CityU畢業

水晶宮

hermanmum 發表於 16-10-15 15:34
請jm share 小時經歷及感受
其實睇學校,當然亦睇個人。

我以前讀 band one 神校,其實學校學習氣氛好輕鬆(甚至可以話係 hea)。以前所謂成績較差嗰啲同學仔,我唔覺佢地特別唔開心或壓力大,之後唔少一樣喺各行各業做得唔錯。

聽過某啲 band one 學校氣氛完全唔同,喺嗰啲學校做邊緣人可能真係會難受啲。

伯爵府

ccyin 發表於 16-10-15 19:12
好岩!正如HKU畢業定CityU畢業
如一個band 1中學畢業cityU 一個band 2中學 畢業HKU,又如何?

大宅

回覆樓主:

邊間近自己家咪揀邊間

公爵府

回覆:hermanmum 的帖子

band1

侯爵府

Band 1邊緣。我懶底冇同學勤學既氛圍一定唔知跌左去邊。完全唔覺自卑因為我識得抒壓。唔一定要做醫生律師。人人唔同。但一定要讀到U

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Band 2 頭快活人,真心覺得如果我當初入到名校,我未必入到大學。做人唔駛要求自己做最top, 中上就好,個人少壓力會開d, 既然自知唔係精英,就無謂生活在精英世界墊底

978212    發表於 16-10-15 22:23
bobosweet    發表於 16-10-15 20:04

男爵府

回覆樓主:

我覺得b1尾成績的家長會好唔開心,望子成龍的家長見自己個仔入bl中學但做羅底燈会好唔開心。但也有好處,起碼認識的人,父母社會階層同同學職業會好d,如果入到大學,要靠人事將來工作,会有少少幫助

珍珠宮

引用:Band+2+頭快活人,真心覺得如果我當初入到

原帖由 rayrayus 於 16-10-15 發表
Band 2 頭快活人,真心覺得如果我當初入到名校,我未必入到大學。做人唔駛要求自己做最top, 中上就好,個人 ...
非常同意!我佬細有明言,佢話佢以前讀書考試合格就得,每科計到過到關就得,佢做野之後繼續學業,成為了成功的專業人士!

珍珠宮

KAKAMAMAKAKA 發表於 16-10-15 17:29
回覆 jarjane 的帖子

我都咁話,要睇人, 有D人心靈弱就BAND2, 有D硬淨去BAND1可能係好事, 本人就覺得比你BA ...

同意
如果band 1要墊底而band 2就名列前茅, 即代表兩校程度上係有一段大距離.......始終終點是DSE, 在程度差異下,相信在Band 2校要好自律好主動去補更高程度的課程,才能穩操(大學)勝券

大宅

我個仔係邊緣人,我揀既都係band 1尾既學校,但可惜派既係band2尾既學校,周圍同佢叩門都叩唔到,我都唔開心左好耐,唯有認命,band2尾學校既學校風氣當然唔好,但讀左3年都係讀精英班,全級名次都係名列前茅,佢都讀得好有信心同無壓力,所以差既學校未必唔好,最緊要小朋友有心機讀

首頁
45678...13

尾頁

跳至